Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoge EU-boete voor Hongarije om schenden migratieregels

Hoge EU-boete voor Hongarije om schenden migratieregels

LUXEMBURG (ANP) - Hongarije moet een hoge boete en een dwangsom betalen omdat het EU-land onder meer tegen de Europese regels in asielzoekers blijft opsluiten. Het land onttrekt zich "doelbewust" aan het asielrecht en dat is een "ongekende en uiterst ernstige inbreuk" op de Europese wetgeving, oordeelt het Europees Hof van Justitie.

Het hof oordeelde drieënhalf jaar geleden al dat Hongarije, dat al jaren een heel streng migratiebeleid voert, zich niet aan de regels houdt. Het land gunt afgewezen asielzoekers bijvoorbeeld ook niet de tijd om beroep tegen hun afwijzing in Hongarije af te wachten.

De regering van premier Viktor Orbán heeft dat beleid niet bijgesteld, beaamt de hoogste Europese rechter na een klacht van de Europese Commissie. Hongarije moet daarom een boete van 200 miljoen euro betalen. Iedere dag dat de regering in Boedapest doorgaat met het gewraakte beleid, moet zij daarbovenop een dwangsom van 1 miljoen afdragen.

'Ondergraaft solidariteit'

Zo'n hoge dwangsom wordt zelden opgelegd door het Europees Hof van Justitie. Polen werd drie jaar geleden bestraft met een dwangsom van een half miljoen euro. Toen dat land weigerde die te betalen, hield de Europese Commissie het bedrag in op EU-subsidies voor Polen.

Hongarije wentelt zijn verantwoordelijkheid af op de andere EU-lidstaten, oordeelt het hof in Luxemburg. "Ook zijn financiële verantwoordelijkheid." Het land "ondergraaft het beginsel van solidariteit en eerlijke verdeling van verantwoordelijkheid daarmee ernstig".

'Onacceptabel'

Op één punt heeft Hongarije zijn leven na het vonnis uit 2020 wel gebeterd. De detentiekampen aan de grens met Servië waar het land asielzoekers opsloot, zijn opgedoekt.

Orbán vindt de boete en dwangsom "schandalig en onacceptabel". Hongarije verdedigt slechts de grenzen van de Europese Unie, zegt hij op X. "Het lijkt erop dat illegale migranten belangrijker zijn voor de Brusselse bureaucraten dan hun eigen Europese burgers."

Meer uit Buitenland

Hamas trekt zich terug uit onderhandelingen met Israël

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Hamas trekt zich terug uit de onderhandelingen met Israël over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. Een hoge Hamasfunctionaris noemt de Israëlische aanvallen op Gaza en de Israëlische houding bij de onderhandelingen als reden.

14 minuten geleden
Republikeinen willen onderzoek naar veiligheid bijeenkomst Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - Republikeinse Congresleden gaan onderzoeken instellen naar de veiligheid rondom de campagnebijeenkomst van hun presidentskandidaat Donald Trump. Ze willen weten hoe het komt dat een persoon erin is geslaagd de beveiliging te ontwijken en op een dak te klimmen in de buurt van waar Trump kiezers toesprak.

49 minuten geleden
Meer leiders veroordelen geweld tegen Trump

DEN HAAG (ANP/RTR) - Internationaal wordt geschokt gereageerd op de poging tot moord op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. De Amerikaanse oud-president raakte gewond aan een oor, een toeschouwer kwam om en twee anderen raakten ernstig gewond. Buitenlandse leiders veroordelen het geweld en betuigen hun medeleven aan de betrokkenen.

1 uur geleden
FBI bevestigt identiteit schutter: 20-jarige man

WASHINGTON (ANP/RTR) - De FBI heeft de identiteit vastgesteld van de schutter op de campagnebijeenkomst van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Het gaat om de 20-jarige Thomas Matthew Crooks uit de staat Pennsylvania, zoals sommige Amerikaanse media eerder berichtten op basis van bronnen.

2 uur geleden
Trump na schietpartij aangekomen in New Jersey

NEW JERSEY (ANP/AFP) - Donald Trump is na de schietpartij in Pennsylvania met het vliegtuig geland in New Jersey. Een van zijn communicatiemedewerkers heeft een video gedeeld waarin de Amerikaanse oud-president zelfstandig uit het toestel stapt.

2 uur geleden
Schietpartij was volgens FBI poging tot moord op Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - De schietpartij bij de campagnebijeenkomst van Donald Trump in Pennsylvania was een poging tot moord op deze Republikeinse presidentskandidaat. Dat heeft de FBI bekendgemaakt op een persconferentie. De FBI heeft de identiteit van de schutter, die werd doodgeschoten door de geheime dienst, nog niet met zekerheid vastgesteld. Het motief is nog onbekend.

3 uur geleden
Biden spreekt Trump na schietpartij

WASHINGTON (ANP) - President Joe Biden heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump telefonisch gesproken nadat die gewond was geraakt bij een schietpartij bij een campagnebijeenkomst in Pennsylvania. Dat maakte het Witte Huis bekend, zonder mededelingen te doen over de inhoud van het gesprek.

4 uur geleden