Hof: Trump mag programma dat migranten beschermt niet beëindigen
WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump mag een programma dat honderdduizenden migranten beschermt tegen uitzetting niet beëindigen. Dat besloot het hooggerechtshof. Het Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA)-programma beschermt momenteel zo'n 650.000 migranten die als kind naar de VS zijn gekomen. Die worden vaak Dreamers (dromers) genoemd.
Migranten kunnen via DACA een speciale status krijgen. Die beschermt ze tijdelijk tegen uitzetting en geeft ze het recht om te werken, maar niet de mogelijkheid om het Amerikaanse staatsburgerschap te verwerven. Het programma is in het leven geroepen door president Barack Obama, die voor Trump in het Witte Huis zat.
Trump beloofde tijdens zijn campagne om president te worden dat hij de beschermingsmaatregelen voor migranten zou schrappen. Hij betoogde later ook dat honderdduizenden Amerikanen geen banen kunnen krijgen omdat die worden ingepikt door illegalen die via DACA bescherming genieten.
Onvoldoende onderbouwd
Het Witte Huis maakte in 2017 bekend dat het programma zou worden beëindigd, maar lagere rechtbanken staken daar vervolgens een stokje voor. Een meerderheid van vijf van de negen rechters in het hoogste gerechtshof is daar nu in meegegaan. Ze oordelen dat de regering onvoldoende heeft onderbouwd waarom DACA wordt stopgezet. "Wij beslissen niet of DACA of de intrekking ervan goed beleid is", benadrukte voorzitter John Roberts van het hof.
Trump reageerde teleurgesteld na de uitspraak van het hof. "Krijg je de indruk dat het hooggerechtshof me niet mag?", schreef hij op Twitter. Hij stelde ook dat het hof door "verschrikkelijke" beslissingen te nemen, trotse Republikeinen en conservatieven "in het gezicht schiet".
Obama
Het Witte Huis heeft eerder aangevoerd dat juist Obama buiten zijn boekje is gegaan. Zijn regering voerde DACA in zonder toestemming van het parlement, het Congres. Trump kan nog wel een nieuwe poging doen om DACA stop te zetten, maar het is nog onduidelijk of dat voor de komende presidentsverkiezingen zou lukken.
Oud-president Obama is wel blij met de uitspraak. "Het is deze week acht jaar geleden dat we jonge mensen die zijn opgevoed in Amerikaanse families beschermden tegen uitzetting", zei hij op Twitter. "Ik ben vandaag blij voor hen, hun gezinnen en ons allemaal. We zien er misschien anders uit en komen uit alle windstreken, maar wat ons Amerikanen maakt zijn onze gedeelde idealen."
Meer uit Buitenland
BEIROET (ANP/RTR) - De Libanese minister van Informatie heeft Israël beschuldigd achter de explosies van piepers in het hele land te zitten. Hij spreekt van "Israëlische agressie" bij de ontploffingen, die zeker acht mensen het leven hebben gekost. Ook Hezbollah legt de schuld bij Israël en zweert terug te slaan. Israël heeft nog niet gereageerd.
2 uur geledenBEIROET (ANP/RTR) - In heel Libanon zijn 2750 mensen gewond geraakt door de ontploffingen van piepers, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Acht mensen zijn gedood door de explosies. Het is nog niet duidelijk waarom de piepers vrijwel gelijktijdig zijn ontploft en de militante groep Hezbollah doet onderzoek.
2 uur geledenTBILISI (ANP/RTR/AFP) - Het parlement van Georgië heeft dinsdag de derde en laatste versie goedgekeurd van een wet rond "familiewaarden en de bescherming van minderjarigen". Volgens de Europese Unie en de plaatselijke lhbti-gemeenschap beperkt het wetsvoorstel lhbti-rechten. De stemming werd geboycot door de oppositie.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP/DPA) - De autoritaire regering van Venezuela heeft sinds de omstreden presidentsverkiezing ongekende onderdrukking van opposanten en critici doorgevoerd. In een dinsdag gepubliceerd rapport stellen de Verenigde Naties dat het Zuid-Amerikaanse land in een van de ergste mensenrechtencrises van de recente geschiedenis is gestort.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Een groep Duitse nieuwsmedia heeft in een open brief aan de regeringen van Israël en Egypte toegang geëist tot de Gazastrook. Het is niet mogelijk om "onbegeleid en onafhankelijk" Gaza in te komen, en daardoor kunnen journalisten hun werk niet doen, zo staat in de brief. De meeste journalisten in het gebied, zijn lokale journalisten die daar al waren. De grenzen zijn afgegrendeld.
7 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft met de presentatie van haar nieuwe Europese Commissie ook haar voornemens bekendgemaakt voor de komende vijf jaar. Die zijn praktisch van aard en draaien om welvaart, veiligheid en het waarborgen van de democratie. Dat heeft Von der Leyen gezegd tijdens een persconferentie in het Europees Parlement.
7 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De partijleider van de Duitse christendemocratische partij CDU, Friedrich Merz, wordt zoals verwacht komend jaar de lijsttrekker van de christendemocraten in de parlementsverkiezingen. Merz heeft dit volgens bronnen met de partijleiding en met de leider van de Beierse tak van de christendemocraten, de CSU, Markus Söder, afgesproken.
8 uur geleden