Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof: Trump mag programma dat migranten beschermt niet beëindigen

Hof: Trump mag programma dat migranten beschermt niet beëindigen

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump mag een programma dat honderdduizenden migranten beschermt tegen uitzetting niet beëindigen. Dat besloot het hooggerechtshof. Het Deferred Action for Childhood Arrivals (DACA)-programma beschermt momenteel zo'n 650.000 migranten die als kind naar de VS zijn gekomen. Die worden vaak Dreamers (dromers) genoemd.

Migranten kunnen via DACA een speciale status krijgen. Die beschermt ze tijdelijk tegen uitzetting en geeft ze het recht om te werken, maar niet de mogelijkheid om het Amerikaanse staatsburgerschap te verwerven. Het programma is in het leven geroepen door president Barack Obama, die voor Trump in het Witte Huis zat.

Trump beloofde tijdens zijn campagne om president te worden dat hij de beschermingsmaatregelen voor migranten zou schrappen. Hij betoogde later ook dat honderdduizenden Amerikanen geen banen kunnen krijgen omdat die worden ingepikt door illegalen die via DACA bescherming genieten.

Onvoldoende onderbouwd

Het Witte Huis maakte in 2017 bekend dat het programma zou worden beëindigd, maar lagere rechtbanken staken daar vervolgens een stokje voor. Een meerderheid van vijf van de negen rechters in het hoogste gerechtshof is daar nu in meegegaan. Ze oordelen dat de regering onvoldoende heeft onderbouwd waarom DACA wordt stopgezet. "Wij beslissen niet of DACA of de intrekking ervan goed beleid is", benadrukte voorzitter John Roberts van het hof.

Trump reageerde teleurgesteld na de uitspraak van het hof. "Krijg je de indruk dat het hooggerechtshof me niet mag?", schreef hij op Twitter. Hij stelde ook dat het hof door "verschrikkelijke" beslissingen te nemen, trotse Republikeinen en conservatieven "in het gezicht schiet".

Obama

Het Witte Huis heeft eerder aangevoerd dat juist Obama buiten zijn boekje is gegaan. Zijn regering voerde DACA in zonder toestemming van het parlement, het Congres. Trump kan nog wel een nieuwe poging doen om DACA stop te zetten, maar het is nog onduidelijk of dat voor de komende presidentsverkiezingen zou lukken.

Oud-president Obama is wel blij met de uitspraak. "Het is deze week acht jaar geleden dat we jonge mensen die zijn opgevoed in Amerikaanse families beschermden tegen uitzetting", zei hij op Twitter. "Ik ben vandaag blij voor hen, hun gezinnen en ons allemaal. We zien er misschien anders uit en komen uit alle windstreken, maar wat ons Amerikanen maakt zijn onze gedeelde idealen."

Meer uit Buitenland

VS geven beelden vrij van incident met oorlogsschepen bij Taiwan

TAIPEI (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en China maken elkaar verwijten over een incident met oorlogsschepen uit de twee landen in de Straat van Taiwan. De Amerikaanse marine publiceerde een video met beelden van de "onveilige interactie". Een Chinees schip zou de Amerikaanse torpedobootjager USS Chung-Hoon hebben afgesneden.

6 minuten geleden
Oekraïense minister: helft schuilkelders Kyiv onbruikbaar

KYIV (ANP/RTR) - De helft van de schuilkelders in de Oekraïense hoofdstad Kyiv is niet klaar voor gebruik. Dat zegt minister van Strategische Industrieën Oleksandr Kamysjin, op basis van een onderzoek dat werd ingesteld nadat drie Oekraïners om het leven waren gekomen bij een Russische aanval omdat ze geen schuilkelder in konden vluchten.

1 uur geleden
'Beruchtste moordenares' Australië vrij na twijfel over schuld

SYDNEY (ANP/RTR/AFP) - Een Australische vrouw die 20 jaar vastzat voor de dood van haar vier kinderen, heeft gratie gekregen en is vrijgelaten. Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat Kathleen Megan Folbigg mogelijk onschuldig is.

2 uur geleden
Afghaanse schoolmeisjes vergiftigd op school in noorden

KABUL (ANP/RTR) - Zo'n zestig schoolmeisjes in het noorden van Afghanistan zijn opgenomen in ziekenhuizen, nadat ze waren vergiftigd door mensen die de school waren binnengedrongen en klaslokalen met een giftige stof bestookten. Volgens de politie maken de slachtoffers het inmiddels goed. Er zijn geen mededelingen gedaan over de aard van het gif of de daders.

2 uur geleden
Rusland: Oekraïens offensief in Donetsk afgeslagen

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft naar eigen zeggen een "groot offensief" door Oekraïne in de zuidelijke Oekraïense regio Donetsk afgeslagen, meldt het ministerie van Defensie in Moskou. Daarbij zou het naar eigen zeggen 250 strijders hebben gedood.

8 uur geleden
Meer dan 1700 bureaus op Champs-Élysées voor wereldrecord dictee

PARIJS (ANP/AFP) - Op de Champs-Élysées in Parijs stonden zondag 1779 bureaus klaar voor een massaal dictee. Meer dan 5000 deelnemers schreven in een paar rondes op de beroemde laan een voorgelezen tekst op. Volgens de Franse zender BFM werd de poging door Guinness World Records goedgekeurd en is officieel het wereldrecord gevestigd.

13 uur geleden
NAVO-chef: Zweden voldoet aan Turkse voorwaarden voor toetreding

ANKARA (ANP/AFP/DPA) - NAVO-topman Jens Stoltenberg voert de druk op de net herkozen Turkse president Recep Tayyip Erdogan op om de Turkse bezwaren tegen Zweeds NAVO-lidmaatschap los te laten. Zweden heeft volgens Stoltenberg stappen genomen om de bezwaren van Turkije weg te nemen en daarmee aan zijn verplichtingen voldaan. Zo werd er Zweedse wetgeving aangepast.

19 uur geleden