
Hof: marechaussee discrimineert bij grenscontroles
DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee discrimineert mensen met een donkere huidskleur bij het controleren van mensen die Nederland willen binnenkomen. Zij worden uit de rij gepikt, anderen niet, en dat is een ongelijke behandeling, oordeelt het gerechtshof in Den Haag dinsdag. Het hof verbiedt de marechaussee om huidskleur mee te laten wegen.
De marechaussee had tijdens de zaak gezegd dat huidskleur wel iets kan zeggen over iemands verblijfsstatus. Andere risicofactoren zouden ook meespelen. Het gerechtshof veegt dat van tafel, de Staat heeft niet aangetoond dat huidskleur iets kan zeggen over iemands nationaliteit. Bovendien "onderwerpt de marechaussee personen aan een controle vanwege hun huidskleur, terwijl mensen zonder die huidskleur maar met dezelfde indicatoren niet worden gecontroleerd". Het hof noemt dat "een bijzonder ernstige vorm van discriminatie" en voegt eraan toe: "Het leidt tot stigmatisering en pijn bij die personen. Het heeft een negatieve uitstraling op de maatschappij als geheel. Deze Nederlanders kunnen zich niet geaccepteerd voelen."
In 2021 had de marechaussee nog gelijk gekregen van de rechtbank. Die bepaalde dat marechaussees huidskleur wel mogen meewegen bij de beslissing om iemand uit de rij te halen en te controleren. De zaak was aangespannen door onder meer Amnesty International en RADAR, en enkele burgers die waren gecontroleerd, onder wie oud-D66-gemeenteraadslid Mpanzu Bamenga uit Eindhoven.
Belangrijk signaal
De marechaussee controleert onder meer op vliegvelden, in treinen en op snelwegen of mensen het recht hebben in Nederland te zijn. De klagers zeggen dat mensen met een donkere huidskleur eerder uit de rij worden gepikt dan anderen. Dit is volgens de eisers discriminatie en daarom vroegen ze om een verbod.
Toen het gerechtshof uitspraak had gedaan, reageerden de eisers en hun medestanders geëmotioneerd. Een man kwam naar voren en zei tegen de rechters: "U hebt geschiedenis geschreven." Anderen zaten met hun handen voor de mond en met tranen in hun ogen te luisteren. Advocaat Jelle Klaas, die de eisers bijstond, zei na de uitspraak: "We zijn ontzettend blij, dit is een historische doorbraak. Dit gaat bijdragen aan het stoppen van discriminerende grenscontroles. Dit is een belangrijk signaal. Etniciteit als onderdeel van een risicoprofiel kon niet en nu kan het niet meer. We gaan ervan uit dat de marechaussee de werkwijze direct gaat aanpassen."
De marechaussee gaat de uitspraak bestuderen, laat een woordvoerder weten. "En we gaan kijken welke consequenties dit heeft voor ons werk, nu in en de toekomst."
Meer uit Binnenland
BEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.
16 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft de banden verbroken met het dispuut TYR nadat een ouderejaars met een "gloeiend voorwerp" brandwonden had veroorzaakt bij tien eerstejaarsleden. Eén slachtoffer had brandwonden in het gezicht.
17 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn vrijdag met tractors naar het Limburgse provinciehuis in Maastricht gekomen. Zij zijn daar om te protesteren tegen plannen van de provincie om de stikstofuitstoot terug te dringen.
19 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De rechtbank Rotterdam wil dat er in de mondkapjeszaak rond Sywert van Lienden meer onderzoek wordt gedaan naar wat er is gebeurd met vertrouwelijke documenten die op in beslag genomen computers stonden. Voor correspondentie met (toenmalige) advocaten geldt dat alleen een zogeheten geheimhoudersofficier deze mag inzien. De rechtbank heeft vrijdag besloten dat het Openbaar Ministerie een nadere toelichting daarop moet geven en "hoe in concreto is omgegaan met verschoningsgerechtigd materiaal".
19 uur geledenBEERTA (ANP) - De politie onderzoekt of een interview mogelijk de aanleiding was voor de mishandeling van een 46-jarige man in Beerta. De man is donderdagavond aangevallen door een groep mensen in de Groningse plaats, bevestigt de politie na berichtgeving door diverse media. Hij liep daarbij lichte verwondingen op en heeft aangifte gedaan.
20 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat met Vindicat in gesprek over een incident bij de studentenvereniging, zegt een woordvoerder vrijdag. Tien eerstejaarsleden van de vereniging zouden eerstegraads brandwonden hebben opgelopen tijdens een dispuutsweekend. Ze zouden zijn gebrandmerkt door de groep TYR, die verbonden is aan Vindicat, meldde Dagblad van het Noorden donderdag.
21 uur geleden