Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hof blokkeert verkiezingsdeelname Boliviaanse oud-president

Hof blokkeert verkiezingsdeelname Boliviaanse oud-president

LA PAZ (ANP) - De Boliviaanse oud-president Evo Morales kan zich bij de komende verkiezingen niet kandidaat stellen voor een senaatszetel, heeft het grondwettelijk hof van het Zuid-Amerikaanse land besloten. Daarmee zette de rechter een streep door de politieke comeback van Morales, die in november vorig jaar onder druk aftrad als president en in ballingschap in Argentinië verblijft.

Morales, onder wie het straatarme Bolivia tussen 2006 en 2019 een linkse koers voer, wilde een besluit van het hoogste verkiezingsorgaan ongedaan maken. Dat verbood hem in februari om met de verkiezingen mee te doen in de centrale regio Cochabamba, waar Morales niet woont.

Sinds oktober vorig jaar gaat Bolivia door een politieke crisis. Morales eiste toen de overwinning op na de verkiezingen en wilde een vierde termijn. Volgens de oppositie had Morales gefraudeerd en na weken van grootschalige protesten besloot hij op te stappen en het land te ontvluchten. In Bolivia werd daarop een overgangsregering aangesteld.

Morales (60) wordt in Bolivia inmiddels vervolgd wegens "opruiing en terrorisme". Daarnaast lopen er aanklachten tegen hem, waaronder beschuldigingen van seks met minderjarigen.

De oud-president kon zich bij de komende verkiezingen al niet meer opnieuw kandidaat stellen voor het presidentschap. Bij de algemene verkiezingen van 18 oktober, die drie keer zijn uitgesteld vanwege de coronapandemie, kiezen de Bolivianen een president, een vice-president, 36 senatoren en 120 afgevaardigden.

Meer uit Buitenland

EU-buitenlandchef: Rusland enige verdachte van opblazen stuwdam

BRUSSEL (ANP/AFP) - De stuwdam in Oekraïne is opgeblazen en alles wijst erop dat Rusland daar de hand in had, zegt EU-buitenlandchef Josep Borrell. Hij verwijst andere theorieën over de verwoestende dambreuk naar de prullenbak.

15 minuten geleden
Oekraïense geheime dienst verspreidt 'gesprek Russen over dam'

KIEV (ANP/RTR) - De Oekraïense geheime dienst SBU heeft een korte geluidsopname verspreid waar een gesprek te horen zou zijn van twee Russen die zeggen dat Oekraïne niet de Nova Kachovka-dam heeft verwoest maar de Russen wel. De SBU vermeldt niet om wie het zou gaan, enkel dat het "afgeluisterde gesprek" kort na de verwoesting van een deel van de cruciale stuwdam in de rivier de Dnipro zou zijn gevoerd tussen Russische militairen.

16 minuten geleden
Wereldvoedselprogramma stopt tijdelijk met voedselhulp Ethiopië

ROME (ANP/AFP) - Het Wereldvoedselprogramma (WFP) stopt tijdelijk met de levering van voedselhulp in Ethiopië. De hulpgoederen komen volgens de VN-organisatie niet allemaal terecht bij de mensen die het nodig hebben.

1 uur geleden
Meer doden na doorbraak Kachovka-dam in Oekraïne

KYIV (ANP/RTR) - Het dodental na de doorbraak van de Kachovka-dam in Zuid-Oekraïne is opgelopen naar twaalf. Kyiv maakt melding van vier sterfgevallen en in bezette gebieden zijn volgens de door Rusland geïnstalleerde gouverneur acht mensen om het leven gekomen.

1 uur geleden
Greta Thunberg krijgt diploma en houdt laatste schoolstaking

STOCKHOLM (ANP/BELGA) - Greta Thunberg heeft vrijdag haar laatste schoolstaking gehouden omdat ze haar diploma van de middelbare school krijgt. De Zweedse klimaatactivist begon in 2018 elke vrijdag te spijbelen om bij het parlement in Stockholm te protesteren tegen klimaatverandering. Haar demonstraties waren de inspiratie voor de wereldwijde protestbeweging Fridays For Future van scholieren.

1 uur geleden
Luchtvervuiling in VS houdt aan, wel verbetering in New York

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/DPA) - De luchtvervuiling die deze week het noordoosten van de Verenigde Staten teistert houdt waarschijnlijk aan tot en met dinsdag. Op sommige plekken is de overlast afgenomen. In New York is donderdag voor het eerst weer sprake van een verbetering in de luchtkwaliteit.

2 uur geleden
In Annecy gewonde kinderen stabiel, ook Nederlander

PARIJS/ANNECY (ANP) - De vier kinderen die donderdag gewond raakten bij een steekpartij in Annecy verkeren niet meer in levensgevaar. Premier Elisabeth Borne zei vrijdagmorgen dat hun toestand stabiel is. Onder hen is ook een Nederlander.

3 uur geleden