
Hoekstra: zorgen om bitcoin, maar verbod is nu niet de oplossing
DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Wopke Hoekstra begrijpt de zorgen van CPB-directeur Pieter Hasekamp over cryptomunten zoals de bitcoin. Maar een verbod, zoals Hasekamp voorstelt, biedt volgens Hoekstra geen soelaas. Zo'n digitale munt is namelijk ideaal, dus is het beter er toezicht op te houden, ook in Europees verband, vindt de minister. "Mijn waarneming nu is dat dat effectiever is dan een totaalverbod in Nederland."
Hasekamp hield zijn pleidooi voor een ban op cryptomunten in zijn column in het FD. "Het uiteindelijke klappen van de cryptozeepbel is onvermijdelijk", denkt Hasekamp. "Hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash."
Hoekstra zegt dat het belangrijk is dat er regels zijn voor aanbieders van cryptomunten, bijvoorbeeld wegens "de gevaren die eraan zitten ten aanzien van witwassen". Sinds mei vorig jaar houdt De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op bedrijven die op deze markt actief zijn. Ook benadrukt de demissionaire minister dat hij aan het begin van de kabinetsperiode, in 2017, al voor het eerst waarschuwde voor de risico's die het beleggen in bitcoin met zich meebrengen. "Daar moeten mensen echt goed over nadenken. De gebruikelijke voorzichtigheid bij financiële producten, geldt nu in het bijzonder."
Regulering
Mensen riskeren een groot deel van hun geld te verliezen als de waarde van cryptomunten ineens instort. De koersen van cryptomunten staan erom bekend dat ze erg fluctueren.
Hasekamp zegt dat toezicht juist geen zin heeft. Regulering "legitimeert cryptovaluta als een bonafide financieel product", zegt hij. Hoekstra benadrukt vooral dat het volgens hem geen zin heeft om alleen in Nederland een verbod af te kondigen. "En tegelijkertijd kan ik ook niet uitsluiten dat je die discussie misschien nog een keer terugkrijgt."
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP/RTR) - Moody's heeft vrijdag de kredietrating van de Verenigde Staten met één stap verlaagd van Aaa naar Aa1. De kredietbeoordelaar verwijst hiervoor naar de stijgende schuld en rente "die aanzienlijk hoger zijn dan die van landen met een vergelijkbare rating".
54 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Grote werkgevers met kantoren in Den Haag raden hun personeel aan om tijdens de NAVO-top in juni zoveel mogelijk thuis te werken, in lijn met het advies van de overheid. Bedrijven in de logistieke sector verwachten verkeershinder door afgesloten wegen, maar weten nog niet precies wat de gevolgen daarvan zijn. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende bedrijven.
1 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winsten het weekend ingegaan ondanks een zwak cijfer over het consumentenvertrouwen. Bij de bedrijven op Wall Street stond de fabrikant van chipapparatuur Applied Materials bij de dalers met een min van ruim 5 procent door tegenvallende cijfers en verwachtingen voor dit kwartaal.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Telecombedrijf VodafoneZiggo overweegt een verkoop van zijn zendmasten in Nederland. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen. Daarmee zou een bedrag gemoeid zijn van meer dan 500 miljoen euro, aldus Bloomberg.
14 uur geledenMOSKOU (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar flink afgezwakt, mede door de lagere olieprijzen en de hoge rente. Volgens het Russische statistiekbureau Rosstat bedroeg de groei 1,4 procent op jaarbasis. Dat was nog 4,5 procent in het vierde kwartaal van vorig jaar.
15 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de aanbesteding van twee windmolenparken op de Noordzee uit in verband met verslechterde marktomstandigheden. De projecten worden ook in kleinere delen opgeknipt om de mogelijke risico's voor ontwikkelaars te verkleinen en het voor meer partijen mogelijk te maken om te investeren. Dat meldt klimaat- en energieminister Sophie Hermans in een brief aan de Tweede Kamer.
15 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Novo Nordisk is vrijdag lager geëindigd op de aandelenbeurs in Kopenhagen. De Deense farmaceut kondigde onverwacht het vertrek aan van topman Lars Fruergaard Jørgensen. Onder zijn leiding groeide Novo Nordisk flink, vooral dankzij het succes van de populaire diabetes- en afslankmiddelen Ozempic en Wegovy. Het aandeel zakte 1,8 procent.
16 uur geleden