Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra: zorgen om bitcoin, maar verbod is nu niet de oplossing

Hoekstra: zorgen om bitcoin, maar verbod is nu niet de oplossing

DEN HAAG (ANP) - Minister van Financiën Wopke Hoekstra begrijpt de zorgen van CPB-directeur Pieter Hasekamp over cryptomunten zoals de bitcoin. Maar een verbod, zoals Hasekamp voorstelt, biedt volgens Hoekstra geen soelaas. Zo'n digitale munt is namelijk ideaal, dus is het beter er toezicht op te houden, ook in Europees verband, vindt de minister. "Mijn waarneming nu is dat dat effectiever is dan een totaalverbod in Nederland."

Hasekamp hield zijn pleidooi voor een ban op cryptomunten in zijn column in het FD. "Het uiteindelijke klappen van de cryptozeepbel is onvermijdelijk", denkt Hasekamp. "Hoe langer we wachten, hoe groter de negatieve gevolgen van de uiteindelijke crash."

Hoekstra zegt dat het belangrijk is dat er regels zijn voor aanbieders van cryptomunten, bijvoorbeeld wegens "de gevaren die eraan zitten ten aanzien van witwassen". Sinds mei vorig jaar houdt De Nederlandsche Bank (DNB) toezicht op bedrijven die op deze markt actief zijn. Ook benadrukt de demissionaire minister dat hij aan het begin van de kabinetsperiode, in 2017, al voor het eerst waarschuwde voor de risico's die het beleggen in bitcoin met zich meebrengen. "Daar moeten mensen echt goed over nadenken. De gebruikelijke voorzichtigheid bij financiële producten, geldt nu in het bijzonder."

Regulering

Mensen riskeren een groot deel van hun geld te verliezen als de waarde van cryptomunten ineens instort. De koersen van cryptomunten staan erom bekend dat ze erg fluctueren.

Hasekamp zegt dat toezicht juist geen zin heeft. Regulering "legitimeert cryptovaluta als een bonafide financieel product", zegt hij. Hoekstra benadrukt vooral dat het volgens hem geen zin heeft om alleen in Nederland een verbod af te kondigen. "En tegelijkertijd kan ik ook niet uitsluiten dat je die discussie misschien nog een keer terugkrijgt."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Nieuwe beursweek staat vooral in teken van rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers richten zich in de nieuwe beursweek vooral op het rentebesluit van de Federal Reserve. Mogelijk is de sterke toename van de inflatie voor de centralebankenkoepel een reden om eerder de rente te verhogen of coronasteunmaatregelen af te bouwen. Maar volgens veel kenners is de hoge inflatie waarschijnlijk tijdelijk van aard. Veel zal dus afhangen wat de beleidsmakers bij Fed woensdag zullen besluiten.

12 uur geleden
EU en Verenigd Koninkrijk ruziën verder over Noord-Ierland

CARDIS BAY (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de kwestie Noord-Ierland zijn zondag weer opgelaaid. Er kwamen onder meer berichten naar buiten dat de Franse president Emmanuel Macron tijdens een ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson zou hebben gezegd dat Noord-Ierland niet echt onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk.

12 uur geleden
Samsung: nog geen besluit over stoppen productie budgettelefoon

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - Samsung heeft nog niet besloten of de productie van de nieuwe Galaxy S21 Fan Edition moet worden stopgezet. Dat laat het bedrijf weten in een reactie op een bericht van de Zuid-Koreaanse krant Electronic Times, waarin stond dat die beslissing wel was genomen. De oorzaak voor de mogelijke opschorting van de productie zou het wereldwijde chiptekort zijn.

13 uur geleden
Grote aandeelhouder Toshiba eist ontslag bestuurders

TOKIO (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Een grote aandeelhouder van Toshiba eist het ontslag van vier bestuurders. Dat staat in een brief van 3D Investment Partners aan de bestuurders die persbureau Reuters heeft ingezien. Eerder deze week toonde onderzoek aan dat het Japanse technologie- en elektronicaconcern heeft samengespannen met de Japanse regering om activistische buitenlandse investeerders onder druk te zetten.

13 uur geleden
Oud-topman Van der Veer: Shell wordt gediscrimineerd

AMSTERDAM (ANP) - Shell wordt gediscrimineerd omdat het bedrijf door de rechter wordt gedwongen zijn uitstoot sneller te verminderen, terwijl dat niet geldt voor andere bedrijven. Dat zei oud-topman Jeroen van der Veer in het televisieprogramma Buitenhof.

14 uur geleden
IMF waarschuwt voor grote verschillen in tempo economisch herstel

CARDIS BAY (ANP/RTR) - Het verschil in tempo waarin landen economisch herstellen van de coronacrisis dreigt groter te worden. Dat komt doordat sommige landen moeite hebben om vaccins te bemachtigen. Dat zei topvrouw Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) tegen journalisten tijdens de G7-top in Cornwall.

15 uur geleden
G7-landen willen armere landen helpen met infrastructuur

CARBIS BAY (ANP) - De G7, de groep van zeven rijke industrielanden, steunt een nieuw wereldwijd plan om armere landen te helpen bij het aanleggen van verschillende soorten infrastructuur. Volgens het Witte Huis gaat het om een poging om het zogeheten Belt and Road-initiatief van China uit te dagen, waarmee de Chinezen al sinds 2013 aan invloed winnen in veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën.

1 dag geleden