
Hoekstra positief over veiligheidsgaranties Zweden en Finland
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal "open en positief" kijken naar een eventueel verzoek van Zweden en Finland om veiligheidsgaranties nadat ze het lidmaatschap van de NAVO hebben aangevraagd. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer.
Hij zou "het zeer goed begrijpen wanneer ook zo'n verzoek bij ons zou landen". Volgens de bewindsman zou in zo'n geval wel naar andere landen in Europa moeten worden gekeken om op dat vlak samen te werken. De VS en het Verenigd Koninkrijk hebben al veiligheidsgaranties toegezegd.
Dat Stockholm en Helsinki om dergelijke garanties zullen vragen, komt omdat ze bij een eventuele aanval niet beschermd zullen worden door de NAVO zolang het toetredingsproces loopt. Er kan geen ratificatie van toetreding plaatsvinden als een land in conflict is met een ander land.
Onder anderen Ruben Brekelmans van de VVD vroeg om helderheid over de garanties. De liberaal wees erop dat er in Moskou al dreigende taal wordt geuit door functionarissen richting Zweden en Finland. Hoekstra vindt dat beide landen snel lid moeten kunnen worden van de NAVO.
De minister ziet weinig beren op de weg voor de landen om lid te worden van de NAVO. Volgens hem moet het vrij snel geregeld kunnen worden. Alle dertig landen van het Atlantische bondgenootschap moeten instemmen met de toetreding.
De Russische inval in Oekraïne heeft Zweden en Finland aangezet om naar de NAVO te kijken. Beide landen waren decennia neutraal. Rusland is fel tegen het lidmaatschap van beide landen van de NAVO.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".
37 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.
1 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is het overwegen waard om de vrijwillige ouderbijdrage op basisscholen af te schaffen, vindt onderwijsminister Dennis Wiersma. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben dit verzoek vrijdag neergelegd bij de Tweede Kamer, die hier volgende week over in debat gaat met de minister. Zij vinden dat de bijdrage ongelijkheid in de hand werkt. Daarnaast vinden de organisaties het oneerlijk dat ouders extra bij moeten leggen voor digitale leermiddelen als laptops en tablets.
4 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De Nationale ombudsman en Kinderombudsman zien dat de aangekondigde kabinetsmaatregelen voor gedupeerde Groningers leiden tot verwarring. Dit schrijven Reinier van Zutphen en Margrite Kalverboer in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp, naar aanleiding van onlangs gepresenteerde maatregelen voor Groningers in aardbevingsgebied.
5 uur geleden