Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra na 'verdrietig' weekend bij informateur Hamer

Hoekstra na 'verdrietig' weekend bij informateur Hamer

DEN HAAG (ANP) - Wopke Hoekstra is het afgelopen weekend vooral met de problemen binnen zijn eigen CDA bezig geweest, maar heeft zich maandagochtend toch gemeld bij informateur Mariëtte Hamer. Hij spreekt uit verantwoordelijkheidszin met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en PvdA-leider Lilianne Ploumen, zei hij voor aanvang.

De CDA-leider en demissionair minister van Financiën meldde zich maandagochtend "vanzelfsprekend" bij Hamer omdat zij hem had uitgenodigd. Hij reageerde voorafgaand aan dat gesprek op de gevolgen van het vertrek van het prominente Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Die kondigde dit weekend aan uit de partij te stappen en als hij terug is van ziekteverlof terug te keren als zelfstandige parlementariër.

Omtzigts vertrek leidde niet alleen tot een crisis binnen het CDA, maar kan gevolgen hebben voor de formatie. Een coalitie zonder CDA is moeilijk te vinden, en door het zetelverlies van de christendemocraten is het aantal opties voor een meerderheid verder beperkt.

Geen vrees voor splitsing

"Het enige dat ik kan zeggen is dat we geen enkele moeite hebben gespaard om juist dit te voorkomen. Wat natuurlijk ook maakt dat ik dat heel verdrietig vind, dat ik het buitengewoon jammer vind dat het op deze manier gegaan is", aldus Hoekstra. Hij zei dat hijzelf, interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en CDA-minister Ank Bijleveld zich ingezet hebben om de relatie met Omtzigt te herstellen. Een splitsing in de partij vreest Hoekstra niet.

Hoekstra schuift op uitnodiging van de informateur eerst aan met Segers, daarna met Ploumen. Vervolgens is er nog een gesprek van Hamer met Ploumen en GroenLinks-leider Jesse Klaver. Die laatste twee hebben gezegd niet zonder elkaar in een coalitie te stappen. D66 ziet een coalitie met die partijen zitten, VVD en CDA vooralsnog niet.

Meer uit Binnenland

Milieuclub MOB: Nederland is beter af met minder vee

DEN HAAG (ANP) - Nederland is volgens milieuclub Mobilisation for the Environment (MOB) beter af met minder vee. "Dit durft kennelijk niemand te zeggen. Maar dit is wel een taboe dat moet worden doorbroken", schrijft voorzitter Johan Vollenbroek in een brief aan Johan Remkes, die voor het kabinet bemiddelt over het stikstofbeleid.

18 minuten geleden
Eerste officiële hittegolf in twee jaar is een feit

DE BILT (ANP) - Voor het eerst in twee jaar tijd is in Nederland sprake van een officiële hittegolf. Om 10.00 uur werd in De Bilt een temperatuur van 25,0 graden gemeten en daarmee is aan de voorwaarden voldaan, meldt Weeronline.

55 minuten geleden
Dode Duitser (44) gevonden in Waal bij Dodewaard

DODEWAARD (ANP) - Hulpdiensten hebben vrijdagavond het lichaam van een 44-jarige man uit Duitsland gevonden in de Waal bij Dodewaard (Gelderland). De man, die op bezoek was in Nederland, was aan het zwemmen en werd meegezogen door de stroming, aldus een politiewoordvoerder.

1 uur geleden
Na bloedheet weekend benauwd en kans op felle buien

HOUTEN (ANP) - De lange reeks bloedhete dagen lijkt halverwege volgende week in een groot deel van Nederland ten einde te komen. Vanaf woensdag komt er koelere lucht aan, meldt Weeronline. Ook is er vanaf maandag kans op buien, die fiks kunnen uitpakken.

1 uur geleden
NS start met testritten Airport Sprinter om tijdwinst te boeken

UTRECHT (ANP) - De NS start dinsdag met het testen van de Airport Sprinter tussen Amsterdam Centraal en Hoofddorp. Daarvoor zijn gewone Sprinters voorzien van extra techniek en camera's. Doel is om te kijken hoe er tijdwinst is te behalen. De testritten zijn zes weken lang elke dinsdag en woensdag, en onder meer het vertrek- en aankomstproces wordt onderzocht. De reiziger merkt er als het goed is weinig van.

1 uur geleden
Drenkeling dood gevonden in water bij Maaskade in Venlo

VENLO (ANP) - Duikers van de brandweer hebben zaterdagochtend een lichaam gevonden in het water aan de Maaskade in Venlo.

2 uur geleden
Zoektocht naar vermiste zwemmer duinmeer Overveen gaat door

OVERVEEN (ANP) - De politie en hulpdiensten zoeken zaterdag verder naar een 32-jarige man die vrijdagavond onder water verdween in het duinmeer 't Wed bij Overveen (Noord-Holland). Het gebied rond het strandje is de komende dagen afgesloten op last van de burgemeester, aldus de politie.

2 uur geleden