Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra na 'verdrietig' weekend bij informateur Hamer

Hoekstra na 'verdrietig' weekend bij informateur Hamer

DEN HAAG (ANP) - Wopke Hoekstra is het afgelopen weekend vooral met de problemen binnen zijn eigen CDA bezig geweest, maar heeft zich maandagochtend toch gemeld bij informateur Mariëtte Hamer. Hij spreekt uit verantwoordelijkheidszin met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en PvdA-leider Lilianne Ploumen, zei hij voor aanvang.

De CDA-leider en demissionair minister van Financiën meldde zich maandagochtend "vanzelfsprekend" bij Hamer omdat zij hem had uitgenodigd. Hij reageerde voorafgaand aan dat gesprek op de gevolgen van het vertrek van het prominente Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Die kondigde dit weekend aan uit de partij te stappen en als hij terug is van ziekteverlof terug te keren als zelfstandige parlementariër.

Omtzigts vertrek leidde niet alleen tot een crisis binnen het CDA, maar kan gevolgen hebben voor de formatie. Een coalitie zonder CDA is moeilijk te vinden, en door het zetelverlies van de christendemocraten is het aantal opties voor een meerderheid verder beperkt.

Geen vrees voor splitsing

"Het enige dat ik kan zeggen is dat we geen enkele moeite hebben gespaard om juist dit te voorkomen. Wat natuurlijk ook maakt dat ik dat heel verdrietig vind, dat ik het buitengewoon jammer vind dat het op deze manier gegaan is", aldus Hoekstra. Hij zei dat hijzelf, interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en CDA-minister Ank Bijleveld zich ingezet hebben om de relatie met Omtzigt te herstellen. Een splitsing in de partij vreest Hoekstra niet.

Hoekstra schuift op uitnodiging van de informateur eerst aan met Segers, daarna met Ploumen. Vervolgens is er nog een gesprek van Hamer met Ploumen en GroenLinks-leider Jesse Klaver. Die laatste twee hebben gezegd niet zonder elkaar in een coalitie te stappen. D66 ziet een coalitie met die partijen zitten, VVD en CDA vooralsnog niet.

2 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Uh hoe heten dat soort luitjes als Hoekstra ook alweer ? Oja farizeeers
bung 87 1 maand geleden
verdrietig? krokodillentranen. hijzelf is 1 van de figuren die omzigt in de rug trapte. opzouten.

Meer uit Binnenland

Ruim 1200 keer ingegrepen na Whatsapp-alert treinreizigers

DEN HAAG (ANP) - De politie of de NS-beveiliging zijn sinds de invoering van de veiligheidsmeldingen via WhatsApp of sms in mei 2020 ruim 1200 keer opgeroepen. De alarmeringsfunctie werd in totaal 2485 keer gebruikt, meldt de NS.

2 uur geleden
Motortocht door Amsterdam voor mensenrechten Poolse LHBTI'ers

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de Pride-week in Amsterdam organiseert mensenrechtenorganisatie Amnesty International een motortocht om aandacht te vragen voor LHBTI'ers in Polen. Op 8 augustus rijden demonstranten op motoren vanaf de Dam door het centrum van de hoofdstad.

7 uur geleden
Meer asielzoekers en nareizigers door coronaversoepelingen

DEN HAAG (ANP) - Asielzoekers en zogeheten nareizigers kwamen in het tweede kwartaal weer meer naar Nederland omdat zij door versoepelingen van coronamaatregelen makkelijker konden reizen. Nog steeds deden minder mensen een eerste asielverzoek dan voor de uitbraak van het coronavirus. Dat meldt het statistiekbureau CBS op basis van cijfers van de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND).

7 uur geleden
Herman van Veen viert nieuw record van 561 Carré-optredens

AMSTERDAM (ANP) - Cabaretier Herman van Veen heeft donderdagavond zijn 561e solovoorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam gespeeld. De 76-jarige artiest is sinds vijf shows de nieuwe recordhouder en dat werd donderdag gevierd. Het oude record stond op naam van Toon Hermans, die in totaal 556 keer solo op het Amsterdamse podium stond.

8 uur geleden
Lancering naar ISS uitgesteld na problemen met nieuw onderdeel

HOUSTON/BAJKONOER (ANP) - Een nieuw ruimtevaartuig dat vrijdag zou beginnen aan een vlucht naar het ruimtestation ISS, blijft voorlopig op de grond. De lancering is uitgesteld vanwege problemen met een nieuw onderdeel dat donderdag aankwam bij het station. De vluchtleiding wil alle aandacht nu op het ISS richten. Het is niet bekend wanneer de nieuwe capsule alsnog naar de ruimte gaat.

8 uur geleden
KWF biedt hulp aan bij onderzoek naar uitstoot Tata Steel

IJMUIDEN (ANP) - KWF Kankerbestrijding wil de kennis en ervaring binnen de organisatie inzetten voor de omwonenden van Tata Steel in IJmuiden. De stichting biedt aan te helpen met onafhankelijk onderzoek naar de schadelijkheid van de uitstoot van het staalcomplex bij de Noordzeekust.

9 uur geleden
Opnieuw minder treinen door tekort aan verkeersleiders

UTRECHT (ANP) - Een ziekmelding op de verkeersleidingspost van spoorbeheerder ProRail heeft ertoe geleid dat tussen Utrecht en Arnhem sinds donderdagavond 23.00 uur geen treinen rijden. Ook tussen Ede Wageningen en Barneveld Zuid en tussen Utrecht Centraal en Rhenen is het treinverkeer door de ziekmelding stil komen te liggen.

9 uur geleden