Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra na 'verdrietig' weekend bij informateur Hamer

Hoekstra na 'verdrietig' weekend bij informateur Hamer

DEN HAAG (ANP) - Wopke Hoekstra is het afgelopen weekend vooral met de problemen binnen zijn eigen CDA bezig geweest, maar heeft zich maandagochtend toch gemeld bij informateur Mariëtte Hamer. Hij spreekt uit verantwoordelijkheidszin met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers en PvdA-leider Lilianne Ploumen, zei hij voor aanvang.

De CDA-leider en demissionair minister van Financiën meldde zich maandagochtend "vanzelfsprekend" bij Hamer omdat zij hem had uitgenodigd. Hij reageerde voorafgaand aan dat gesprek op de gevolgen van het vertrek van het prominente Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt. Die kondigde dit weekend aan uit de partij te stappen en als hij terug is van ziekteverlof terug te keren als zelfstandige parlementariër.

Omtzigts vertrek leidde niet alleen tot een crisis binnen het CDA, maar kan gevolgen hebben voor de formatie. Een coalitie zonder CDA is moeilijk te vinden, en door het zetelverlies van de christendemocraten is het aantal opties voor een meerderheid verder beperkt.

Geen vrees voor splitsing

"Het enige dat ik kan zeggen is dat we geen enkele moeite hebben gespaard om juist dit te voorkomen. Wat natuurlijk ook maakt dat ik dat heel verdrietig vind, dat ik het buitengewoon jammer vind dat het op deze manier gegaan is", aldus Hoekstra. Hij zei dat hijzelf, interim-partijvoorzitter Marnix van Rij en CDA-minister Ank Bijleveld zich ingezet hebben om de relatie met Omtzigt te herstellen. Een splitsing in de partij vreest Hoekstra niet.

Hoekstra schuift op uitnodiging van de informateur eerst aan met Segers, daarna met Ploumen. Vervolgens is er nog een gesprek van Hamer met Ploumen en GroenLinks-leider Jesse Klaver. Die laatste twee hebben gezegd niet zonder elkaar in een coalitie te stappen. D66 ziet een coalitie met die partijen zitten, VVD en CDA vooralsnog niet.

Meer uit Binnenland

Veel emoties en 'glorie aan Oekraïne' bij herdenking in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Zo'n 2000 mensen herdachten zaterdag in Utrecht de oorlog in Oekraïne. In het Beatrix Theater kwamen tijdens het evenement Remember Together Oekraïense vluchtelingen en Nederlanders samen om stil te staan bij de inval door Rusland precies twee jaar geleden. Tijdens het programma met toespraken, muziek en dans klonk geregeld de leus 'glorie aan Oekraïne'.

47 minuten geleden
Ruim driehonderd klimaatactivisten aangehouden bij blokkade A10

AMSTERDAM (ANP) - In totaal 326 klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag aangehouden bij de blokkade van Extinction Rebellion op de A10 Zuid bij het ziekenhuis VUmc in Amsterdam. Van hen zijn er 31 gearresteerd omdat ze de blokkade veroorzaakten en daarmee voor gevaar zorgden in het verkeer.

1 uur geleden
Laatste klimaatactivisten van A10 gehaald, weg nog niet vrij

AMSTERDAM (ANP) - De laatste klimaatactivisten zijn zaterdagmiddag van de snelweg A10 gehaald in Amsterdam. Het was een groep van ongeveer veertig actievoerders die nog op de snelweg zat. De politie moest ze wegslepen naar de bussen om ze weg te voeren. Eerder waren al meerdere bussen vol met actievoerders vertrokken.

2 uur geleden
Vlaardingen staat in Oekraïense wijk stil bij de oorlog

VLAARDINGEN (ANP) - In de gemeente Vlaardingen is stilgestaan bij het feit dat twee jaar geleden Rusland Oekraïne is binnengevallen. Dat gebeurde in Mrija, een tijdelijke wijk waar ongeveer duizend Oekraïense mensen wonen die zijn gevlucht voor de oorlog.

2 uur geleden
Politie houdt 27 klimaatactivisten aan om gevaar voor verkeer

AMSTERDAM (ANP) - De politie in Amsterdam heeft tot nu toe 27 klimaatactivisten aangehouden, omdat ze het verkeer in gevaar brachten. Dat meldt de politie op X. Extinction Rebellion blokkeert de A10 in Amsterdam uit protest tegen het geld dat ING in de fossiele industrie stopt.

3 uur geleden
Politie haalt klimaatactivisten van A10 in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De politie is begonnen met het vrijmaken van de A10 in Amsterdam. Klimaatactivisten worden meegenomen en in een bus gezet. Voor het vervoer staan meerdere bussen klaar.

3 uur geleden
Aantal asielzoekers in Ter Apel blijft onder de 2000, geen boete

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel verbleven afgelopen nacht 1935 mensen, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het is daarmee de eerste dag sinds donderdag dat het aantal asielzoekers onder de 2000 is gebleven.

3 uur geleden