Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra kijkt naar mogelijkheden om miljoenennota te vervroegen

Hoekstra kijkt naar mogelijkheden om miljoenennota te vervroegen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt met een aantal mogelijkheden om de miljoenennota te vervroegen of de Tweede Kamer op een andere manier inspraak te geven over de Rijksbegroting. Dat zegt de demissionaire minister van Financiën Wopke Hoekstra op een voorstel van zijn eigen partij CDA om de miljoenennota naar het voorjaar te verhuizen. Hoekstra noemt dat een "een spannend idee", waar wel "plussen en minnen" aan zitten.

CDA'er Inge van Dijk stelde voor om in de eerste helft van het jaar de miljoenennota, met daarin de belangrijkste financiële plannen van het kabinet voor het jaar erna, te presenteren. De Raad van State heeft hier vaker voor gepleit, en ook Bart Snels (GroenLinks) en Kamerlid Pieter Omtzigt zijn voorstander. De Kamer heeft op deze manier meer te zeggen over de nota, en het Nederlandse begrotingsritme loopt dan meer gelijk met de Europese cyclus.

"Er zit echt een zekere logica in", geeft Hoekstra toe. Maar hij ziet ook veel bezwaren. "Je ontneemt jezelf daarmee de mogelijkheid bijvoorbeeld koopkrachtreparaties te doen in augustus", vreest de minister. "Je moet ook voorkomen dat je het hele jaar een soort permanente begrotingsonderhandeling met elkaar hebt", voegt hij toe. Volgens Hoekstra moeten kabinet en Kamer serieus praten over wat verplaatsing van de miljoenennota zou betekenen. "Vind je wel of niet dat bij de opening van het parlementaire jaar de koning namens de regering zijn licht laat schijnen over de begroting voor het jaar daarna?" vraagt hij zich af.

Begin volgend jaar komt er een brief met verschillende varianten en hun voor- en nadelen naar de Kamer. De Tweede Kamer en het kabinet moeten hierover dan in discussie, vindt Hoekstra.

Meer uit Politiek

Kabinet geeft voorlopig geen geld aan de UNRWA

DEN HAAG (ANP) - Nederland zal voorlopig geen geld geven aan de UNRWA. In de toekomst kan de VN-organisatie voor hulp aan Palestijnen daar wel weer voor in aanmerking komen, maar dan zal wel eerst gekeken worden of ze de aanbevelingen heeft opgevolgd die een recent onderzoek onder leiding van de Franse oud-minister Colonna heeft gedaan, schrijft demissionair minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Lijsttrekkers EU-parlement tegen harde datum toetreding Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Oekraïne moet perspectief hebben om toe te treden tot de Europese Unie, maar daar moet vooraf geen datum aan worden vastgeplakt, zoals 2034. Het land moet eerst aan alle gestelde voorwaarden voldoen, vinden vijf van de zes Nederlandse lijsttrekkers die vrijdag aan het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen meededen. De SP is tegen verdere uitbreiding van de EU.

4 uur geleden
'Opt-out' migratie splijtzwam bij lijsttrekkers EU-parlement

DEN HAAG (ANP) - Een Nederlandse uitzonderingspositie (opt-out) voor EU-afspraken op het gebied van asiel en migratie is bij de Europese lijsttrekkers net zo'n splijtzwam als in de Haagse politiek. In het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese verkiezingen in Nieuwspoort met zes Nederlandse lijsttrekkers werden de voors en tegens flink aangezet. D66 maakte korte metten met partijen die een opt-out als mogelijkheid zien. "Een opt-out is niet iets dat je in de winkel koopt", zei Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

5 uur geleden
Van Gennip laat hoogte boetes voor illegale arbeid onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt een onderzoek in naar de maatschappelijke effecten van boetes die worden opgelegd aan werkgevers die werknemers uit het buitenland illegaal laten werken. Uit onderzoek van de Arbeidsinspectie blijkt dat het financiële voordeel dat werkgevers behalen door deze praktijken veel hoger is dan de boete die ze (mogelijk) krijgen.

5 uur geleden
Erdogan spreekt nog geen steun uit voor Rutte als topman NAVO

DEN HAAG/ISTANBUL (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft nog niet zijn steun uitgesproken voor Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Na een ontmoeting met de demissionaire premier in Istanbul zei de Turkse president op een gezamenlijke persconferentie dat hij nog een besluit moet nemen.

6 uur geleden
Kabinet en Tata beginnen met onderhandelingen over verduurzaming

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet en Tata Steel beginnen met onderhandelingen over verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) meldt dat zij samen met staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) gesprekken gaat voeren met het bedrijf. Die moeten leiden tot juridisch bindende afspraken.

7 uur geleden
Kees van der Staaij opnieuw aan de slag bij de Raad van State

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Tweede Kamerlid en partijvoorzitter van de SGP Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State. Hij wordt staatsraad bij de afdeling advisering van het belangrijkste adviesorgaan van de regering.

8 uur geleden