Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra kijkt naar mogelijkheden om miljoenennota te vervroegen

Hoekstra kijkt naar mogelijkheden om miljoenennota te vervroegen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt met een aantal mogelijkheden om de miljoenennota te vervroegen of de Tweede Kamer op een andere manier inspraak te geven over de Rijksbegroting. Dat zegt de demissionaire minister van Financiën Wopke Hoekstra op een voorstel van zijn eigen partij CDA om de miljoenennota naar het voorjaar te verhuizen. Hoekstra noemt dat een "een spannend idee", waar wel "plussen en minnen" aan zitten.

CDA'er Inge van Dijk stelde voor om in de eerste helft van het jaar de miljoenennota, met daarin de belangrijkste financiële plannen van het kabinet voor het jaar erna, te presenteren. De Raad van State heeft hier vaker voor gepleit, en ook Bart Snels (GroenLinks) en Kamerlid Pieter Omtzigt zijn voorstander. De Kamer heeft op deze manier meer te zeggen over de nota, en het Nederlandse begrotingsritme loopt dan meer gelijk met de Europese cyclus.

"Er zit echt een zekere logica in", geeft Hoekstra toe. Maar hij ziet ook veel bezwaren. "Je ontneemt jezelf daarmee de mogelijkheid bijvoorbeeld koopkrachtreparaties te doen in augustus", vreest de minister. "Je moet ook voorkomen dat je het hele jaar een soort permanente begrotingsonderhandeling met elkaar hebt", voegt hij toe. Volgens Hoekstra moeten kabinet en Kamer serieus praten over wat verplaatsing van de miljoenennota zou betekenen. "Vind je wel of niet dat bij de opening van het parlementaire jaar de koning namens de regering zijn licht laat schijnen over de begroting voor het jaar daarna?" vraagt hij zich af.

Begin volgend jaar komt er een brief met verschillende varianten en hun voor- en nadelen naar de Kamer. De Tweede Kamer en het kabinet moeten hierover dan in discussie, vindt Hoekstra.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Van Puffellen 1 maand geleden
Veel beloven en weinig geven doet een Nederlander met deze partijen ..in angst verder leven

Meer uit Politiek

Waarschijnlijk geen nieuw kabinet op het bordes voor kerst

DEN HAAG (ANP) - De partijen aan de formatietafel verwachten niet dat er voor de kerst al een nieuw kabinet op het bordes van Paleis Noordeinde staat. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD. Wel is er nog altijd de hoop bij de onderhandelende partijen om voor die tijd een regeerakkoord te kunnen presenteren.

2 dagen geleden
Kamer bezorgd om gevolgen hogere inflatie voor koopkracht

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is bezorgd over de gevolgen van de fors opgelopen inflatie voor de koopkracht van huishoudens. Bij de linkse oppositie, maar ook bij de PVV en onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt, klinkt nog harder de roep om al volgend jaar het minimumloon verder te verhogen, om te zorgen dat de meest kwetsbare mensen het hoofd boven water kunnen houden.

2 dagen geleden
De Grave wil na verzet oppositie evacuatie Kabul niet onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Frank de Grave gaat geen leiding geven aan het onderzoek naar de evacuatie uit Afghanistan. Hij heeft dat laten weten nadat dinsdag de hele oppositie een motie van de PvdA steunde waarin werd gevraagd om een andere voorzitter.

2 dagen geleden
Begrotingstekort dit jaar lager ondanks extra coronasteun

DEN HAAG (ANP) - Ondanks de extra coronasteun die het demissionaire kabinet afgelopen week aankondigde, valt het begrotingstekort dit jaar lager uit dan op Prinsjesdag werd verondersteld. Dat staat in de Najaarsnota die minister Wopke Hoekstra (Financiën) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

2 dagen geleden
Eerste Kamer achter inzet coronapas in kledingzaken en kappers

DEN HAAG (ANP) - De Eerste Kamer steunt de mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs in te kunnen zetten in niet-essentiële winkels en niet-essentiële dienstverlening op publieke plaatsen. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien voordat ze naar binnen mogen.

2 dagen geleden
Meerdere Kamerleden ontvangen dreigmail, Bergkamp doet aangifte

DEN HAAG (ANP) - Meerdere Tweede Kamerleden hebben een dreigmail ontvangen. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende aantal meldingen van politici die bedreigd worden. Ze wilde weinig kwijt over de inhoud van de dreigmail, behalve dat deze "coronagerelateerd" was.

2 dagen geleden
FVD-senator neemt afstand van vaccinkritiek Baudet

DEN HAAG (ANP) - Eerste Kamerlid Paul Frentrop van Forum voor Democratie volgt niet zijn partijleider Thierry Baudet in diens oproepen aan mensen om zich niet te laten vaccineren. Tijdens een debat meldde hij, uitgedaagd door zijn voormalig partijgenoot Henk Otten, dat hij zelf wel gevaccineerd is. "Ik ben geen medicus en ik zou het afraden om medische adviezen op te volgen van welke partijleider dan ook", aldus Frentrop.

2 dagen geleden