
Hoekstra: Kamer spreekt zichzelf tegen over Air France-KLM
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer spreekt zichzelf tegen door wel meer inspraak te willen bij Air France-KLM, maar geen extra aandelen te willen kopen zolang het bedrijf bonussen uitkeert aan de top. Dat zegt minister Wopke Hoekstra (Financiƫn). Hij spreekt van een mogelijk dilemma . "Als dat zich voordoet, dan zal ik daarover met de Kamer in gesprek moeten."
De Kamer stemde afgelopen nacht in met een motie van de PVV waarin de regering wordt gevraagd geen kapitaalinjectie te doen in Air France-KLM, zolang dat bedrijf geen streep zet door bonussen voor het topmanagement. Aan de andere kant sprak de Kamer onlangs ook uit dat Hoekstra moet proberen zijn invloed als aandeelhouder bij het moederbedrijf van KLM te vergroten.
Die twee moties staan "op gespannen voet met elkaar", vindt Hoekstra. Hij is het wel met de Kamer eens dat het op dit moment "echt in de rede ligt om geen bonussen toe te staan" bij Air France-KLM. "Maar ja, ik ben niet de enige daar aan tafel, dat is ook de realiteit."
Bonussen
Op de jongste aandeelhoudersvergadering werd duidelijk dat de Nederlandse staat nagenoeg alleen staat in de strijd tegen bonussen bij de luchtvaartgroep, zolang die wegens de coronacrisis overheidssteun geniet. Ruim 80 procent stemde in met een bonus voor topman Ben Smith. Zowel Nederland als Frankrijk bezit 14 procent van de aandelen.
Nederland en Frankrijk houden Air France-KLM nu nog met noodleningen en garantstellingen op de been. Maar de kans is groot dat het bedrijf de komende tijd met de pet rondgaat bij de aandeelhouders om het eigen vermogen te versterken. Als Nederland dan nee moet verkopen, leidt dat tot een zware verwatering van het aandelenbelang, dat juist is opgebouwd om meer invloed te krijgen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - NSC was bereid om het kabinet te laten vallen op de voorjaarsnota, zei duo-fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven in het programma Dit is de Dag op NPO Radio 1. Haar partij wilde meer geld om de problemen met de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA) bij het UWV op te lossen. Als dat niet lukte, was NSC bereid om uit de coalitie te stappen, erkende Van Vroonhoven. "We hebben hoog spel gespeeld."
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil zeven posten sluiten, schrijft minister Caspar Veldkamp (NSC) donderdag aan de Tweede Kamer. Het gaat om de ambassades in Burundi, Cuba, Zuid-Soedan, Libiƫ en Myanmar. Verder gaan de consulaten-generaal in Antwerpen en Rio de Janeiro dicht.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft in de nacht van dinsdag op woensdag, tijdens de onderhandelingen over de voorjaarsnota, meermaals gevreesd dat de coalitie er nu niet uit zou komen. "Ik heb af en toe weleens gedacht, in de nacht en in de ochtend: dit wordt heel ingewikkeld."
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) is niet blij dat de huren in de sociale sector worden bevroren. "Had ik dit liever anders gezien? Ja natuurlijk, maar dat is de vraag die niet voorligt." Woningcorporaties hebben door de huurbevriezing minder geld om in nieuwe huizen te investeren, en daar baalt Keijzer van. Zij wijst naar de partijleiders, die verantwoordelijk zijn geweest voor het besluit.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De provincies hebben zorgen over de afspraken die coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB in de voorjaarsnota hebben gemaakt, omdat er volgens de eerste berichten niet snel voldoende geld vrijkomt voor de aanpak van de stikstofcrisis. "Wij willen tempo. Want voor provincies is het van het grootste belang dat de vergunningverlening voor de zomer weer op gang komt en dat er stevige stappen worden gezet in stikstofreductie en natuurherstel", stelt het IPO, de koepelorganisatie van de provincies.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen willen in totaal 600 miljoen euro uit het klimaatfonds halen om voor de komende drie jaar de energiebelasting voor huishoudens te verlagen. Dat bevestigen Haagse bronnen. Dat fonds is eigenlijk bedoeld voor investeringen in verduurzaming.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet zoekt naar een manier om bijstandsgerechtigden die door een chronische ziekte of beperking niet meer kunnen werken, onder een andere regeling te brengen buiten de Participatiewet. Dat heeft staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie, VVD) gezegd tijdens een debat over de versoepeling van een flink aantal bijstandsregels.
23 uur geleden