Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra fel in debat, eist excuses van oud-verkenners

Hoekstra fel in debat, eist excuses van oud-verkenners

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra eist excuses van oud-verkenners Annemarie Jorritsma (VVD) en Kajsa Ollongren (D66). "Er moet antwoord en excuses komen. Aan Omtzigt, de Kamer, en het CDA", zei Hoekstra in een fel debat over de verkenningschaos. De naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stond op een memo van Ollongren dat zichtbaar was op een ANP-foto.

"Het is mijn overtuiging dat de meeste mensen verwachten van ons dat we het goed regelen in Den Haag", begon Hoekstra zijn betoog op hoge toon. "Nu zijn we twee weken verder. En we staan voor aap, totaal maar dan ook totaal voor aap!" Hij haalde al uit naar zijn coalitiegenoten Mark Rutte (VVD) en Sigrid Kaag (D66), maar ook de verkenners moeten wat de christendemocraat betreft verantwoording afleggen.

"Hoe kan het dat niemand zich herinnert wat er besproken is?" vraagt Hoekstra zich af. Zowel de verkenners als Rutte zeiden dat Omtzigt niet ter sprake is gekomen in hun gesprek, terwijl uit de gespreksverslagen dat wel blijkt. De discussie over Omtzigt barstte los na het gelekte memo met daarin naast zijn naam de opmerking "functie elders". Over de aantekeningen zegt Hoekstra dat het "zeer slordig is dat die zichtbaar waren". Maar "veel erger is het dat die überhaupt op papier werden gezet. En kennelijk als onderdeel van de taakopvatting werd gezien."

Meer uit Politiek

VVD'er Brekelmans: Rutte 'beste man voor deze cruciale positie'

DEN HAAG (ANP) - "De beste man voor deze cruciale positie in deze cruciale tijd!" Dat twittert VVD-Tweede Kamerlid en toekomstig minister van Defensie, Ruben Brekelmans, over Mark Rutte nu die de nieuwe topman van de NAVO kan worden na het besluit van Roemenië om zijn kandidaat terug te trekken.

17 uur geleden
D66 vindt NAVO-baan Rutte 'goed nieuws voor Westen en Nederland'

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het "goed nieuws voor het Westen én voor Nederland" dat Mark Rutte zo goed als zeker de nieuwe secretaris-generaal wordt van de NAVO. Dat schrijft de woordvoerder Buitenlandse Zaken van de D66-fractie in een bericht op X.

17 uur geleden
Opmerking over Jodenhaat was 'vrij genuanceerd', vindt Keijzer

DEN HAAG (ANP) - Beoogd minister en vicepremier Mona Keijzer (BBB) voelt er niets voor om terug te komen op haar opmerking dat in islamitische landen "Jodenhaat bijna onderdeel is van de cultuur". Oppositiepartijen vroegen Keijzer naar die omstreden uitspraak in haar hoorzitting. Ze antwoordde dat ze daarmee naar eigen zeggen "vrij genuanceerd" heeft "aangegeven wat op dit moment wel een probleem is".

17 uur geleden
Keijzer noemt protest tegen bouwplannen 'privékwestie'

DEN HAAG (ANP) - Beoogd woonminister Mona Keijzer wil inhoudelijk niet reageren op berichtgeving dat zij tot aan de hoogste rechter bezwaar maakte tegen de bouw van een woonzorgcomplex tegenover haar eigen woning. Keijzer noemt de zaak tijdens haar hoorzitting in de Tweede Kamer een "privékwestie".

17 uur geleden
Keijzer heeft 'geworsteld' met vooruitzicht hoorzittingen

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer, beoogd minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft "geworsteld" met het vooruitzicht van de hoorzittingen, zegt ze tegenover de Tweede Kamer. "Wat precies de bedoeling is, was even zoeken." Zij wijst ook op de vertrouwensregel die het Nederlandse staatsrecht kent: "Dat er vertrouwen is tot het tegendeel bewezen is." Ze citeert Thorbecke: "Wacht op onze daden."

17 uur geleden
Beoogd minister Uitermark: rechtstatelijke basislijn 'spijkerhard'

DEN HAAG (ANP) - De 'basislijn' rond de rechtstaat die coalitiepartijen hebben opgesteld is "spijkerhard", zegt beoogd minister van Binnenlandse Zaken Judith Uitermark. "Dit is gewoon een hele harde afspraak."

19 uur geleden
Van Marum (BBB) wil 'groot aantal dagen' per week naar Groningen

DEN HAAG (ANP) - Eddie van Marum, de beoogde staatssecretaris die verantwoordelijk wordt voor het Groningse gasdossier, wil "een groot aantal dagen van de week" in de regio zitten. Van Marums voorganger, de afzwaaiende D66'er Hans Vijlbrief, hield ook met enige regelmaat kantoor in Groningen. Hij sprak dan voornamelijk met inwoners uit het bevingsgebied.

19 uur geleden