Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoekstra en Van Rij teleurgesteld over vertrek Omtzigt

Hoekstra en Van Rij teleurgesteld over vertrek Omtzigt

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider Wopke Hoekstra en interim-partijvoorzitter Marnix van Rij zijn "ontzettend teleurgesteld en geschrokken" dat Pieter Omtzigt het CDA verlaat. Ze schrijven in een verklaring op Twitter dat ze hadden gehoopt op een andere uitkomst.

"We hebben met elkaar er alles aan proberen te doen dit moment te voorkomen", schrijven Van Rij en Hoekstra. Ze noemen het "zeer beschadigend" dat de interne notitie van Omtzigt, waarin hij hard uithaalt naar de partij, op straat is komen te liggen. "Het doet ons als partij veel pijn dat het op deze manier tot een einde moet komen." Ze respecteren Omtzigts besluit en wensen hem een spoedig herstel van zijn burn-out. De nummer twee van het CDA zit sinds begin dit jaar thuis in Enschede.

Hoekstra noemde het uitgelekte stuk van Omtzigt vrijdag "echt beschadigend" en zei dat de partij door een "lastige fase" gaat. Vrijdagavond meldde RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen dat de CDA-top zou zinspelen op een breuk met Omtzigt.

Kindertoeslagschandaal

Omtzigt zit sinds 2003 met een kleine onderbreking voor het CDA in de Tweede Kamer. Hij heeft de intentie verder te gaan als onafhankelijk Kamerlid. Daardoor zal het CDA bij zijn terugkeer in de Kamer teruggaan van vijftien naar veertien zetels. Ook zit er vanaf dan een recordaantal van negentien partijen in de Tweede Kamer.

Het kritische Kamerlid is vaker in botsing gekomen met zijn partij. Omtzigt was samen met Renske Leijten (SP) een drijvende kracht achter het blootleggen van het kindertoeslagschandaal. Dat werd hem in kabinetskringen niet altijd in dank afgenomen.

En in 2012 wilde de CDA-top van Omtzigt af en zette hem niet op de kandidatenlijst. Na acties uit de partij werd hij op een onverkiesbare 39e plaats gezet. Uiteindelijk slaagde Omtzigt erin met voorkeurstemmen in de Tweede Kamer te komen.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

ritamid 1 maand geleden
Ja JoMePi zoals gezegd het is een schijnheilig onbetrouwbaar zooitje!
ritamid 1 maand geleden
Hoe komt het toch dat ik deze figuren niet vertrouw!!??? De schijnheilige gezichten bij de frases die ze uitspreken, zooo ongeloofwaardig!!
Emmetje24/7 1 maand geleden
Een ieder die nu lid blijft van deze partij heeft heeeeel veel boter op z'n hoofd. Christelijk??? aan me hoela!! Den Haag heeft enkele belang bij ja-knikkers.
JoMePi 1 maand geleden
Er moet staan : Ze zijn ontzettend blij en opgelucht dat Mr Omtzigt zijn lidmaatschap heeft opgezegd. Als je naar de schijn heilige kop van Hoekstra en van Rij kijkt zie je alleen onderdrukte blijdschap

Meer uit Binnenland

ANWB verwacht verkeersdrukte in Duitsland

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dat het deze zondag druk zal zijn op de wegen in Duitsland. Dat komt vooral door vakantiegangers die terug naar huis gaan. De files ontstaan naar verwachting zowel richting het noorden als naar het zuiden.

1 uur geleden
KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien op zondag

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt dat er zondagochtend van het westen uit buien het land binnentrekken die in de loop van de middag steeds actiever worden.

8 uur geleden
Zwarte Zaterdag in Frankrijk loopt op z'n eind

DEN HAAG (ANP) - De Zwarte Zaterdag in Frankrijk heeft zijn naam eer aangedaan. Op het hoogtepunt rond het middaguur stond er 1090 kilometer file op de Franse wegen naar de vakantiegebieden. Aan het eind van de middag waren de meeste files volgens de ANWB opgelost.

13 uur geleden
Pride-pelgrims aangekomen in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Een groep gelovige lhbti'ers heeft zaterdagmiddag bij de Westerkerk in Amsterdam een pelgrimstocht afgesloten die ze ruim 24 uur eerder waren begonnen in de Janskerk in Utrecht. Met hun 45 kilometer lange tocht vierden ze het 25-jarig bestaan van Amsterdam Pride en vroegen ze om meer begrip voor lhbti'ers.

14 uur geleden
Haven Rotterdam begint vaccinatie alle zeevarenden

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam begint maandag met het vaccineren van alle zeevarenden. Daarbij wordt onder meer samengewerkt met de branchevereniging voor de zeescheepvaart KNVR.

16 uur geleden
Man die Nederlander aanviel in Italiƫ zou boos op VS zijn geweest

FLORENCE (ANP) - De Italiaanse autoriteiten zeggen dat een Irakees die deze week een Nederlandse toerist neerstak in Florence geen religieus motief had. De Koerd heeft in de stad meerdere mensen aangevallen en zou daarbij zijn gedreven door een afkeer jegens Amerikanen.

18 uur geleden
Grootste groep lhbti-panel: ons land geen voorloper in acceptatie

HILVERSUM (ANP) - Een stuk minder lhbti+'ers vinden dat Nederland voorop loopt als het gaat om acceptatie van hun gemeenschap, vergeleken met een jaar eerder. Dat meldt EenVandaag op basis van een onderzoek onder 3800 leden van die gemeenschap. Vorig jaar vond 48 procent dat, nu is dat 32 procent.

19 uur geleden