Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoe komt De Zouterij in Goes aan haar naam?

Hoe komt De Zouterij in Goes aan haar naam?

GOES - De Zouterij is een karakteristiek stukje Goes. Langs de stadshaven die naar het centrum voert, vormen de woningen met de gele en lichtgroene houten gevelbekleding samen een sfeervol en opvallend buurtje. Over het ontstaan vertelt Frank de Klerk van het Gemeentearchief Goes. 

“Familie Harinck had eeuwenlang het monopolie op houthandel in Goes”, vertelt De Klerk. “Hiervoor gebruikten ze houtzaagmolen De Eendracht, gebouwd in de zeventiende eeuw. Hiernaar is de Zaagmolenstraat vernoemd. Midden negentiende eeuw kreeg Harinck concurrentie van de firma Dekker, die met de houtloodsen op de latere Albert Joachimikade begon. Die heette toen nog Boomkade, naar al dat hout dat er lag. Al gauw overvleugelde Dekker concurrent Harinck, die kort na 1900 werd opgeheven. Ondertussen was ook timmerfabriek en stoomzagerij La Vitesse aan de Westsingel ontstaan. Op dit terrein is nu complex De Stadspoort gebouwd. De houtloodsen van Dekker bleven in gebruik tot in de jaren 1960. Oudere Goesenaars hebben herinneringen aan het slepen met balken en planken aan de kade. Hout werd zowel per schip als per vrachtauto aangevoerd. Opvallend aan de medewerkers van Dekker was dat ze vaak met leren schorten rondliepen, om zich tegen bijvoorbeeld splinters te beschermen. Ook hadden ze een dikke leren flap op een schouder vastgemaakt, waarop ze de balken legden die ze moesten vervoeren. Daarmee vielen ze nogal op.”

De markante houtloodsen zijn rond 1840 gesticht. Rond 1980 kocht Stichting Maatschappelijke Belangen ze aan en verbouwde de loodsen - inmiddels Rijksmonumenten - tot woonruimte. “Hout dat in gele verf is geschilderd is origineel en nieuwe bouwelementen zijn in lichtgroen geschilderd.” De lichtgroene woningen liggen aan De Zouterij. “Die naam doet misschien een belletje rinkelen, omdat Goes een belangrijke zoutproducent was in de vijftiende en zestiende eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog begonnen veel Goesenaars een mosselkokerij. De gekookte mossels werden ingezouten in vaatjes en verkocht, vermoedelijk ook aan de oorlogvoerende partijen. In een oude meekrapfabriek aan de Albert Joachimikade kwam een dergelijke grote zouterij, vandaar de naam.”

Meer uit Beveland

Ellen Rotte: ‘Je kunt in dit beroep elke dag leren’

GOES - In het pand van zorglocatie Zuidwester aan de Rommerswalestraat 1 in Goes gonst het van de activiteiten. Geen wonder, want behalve de disciplines Wonen en Zorg staan de deuren van het restaurant en atelier De Hippe Zeeuw (ook dagbestedingsprojecten) op de begane grond uitnodigend open. Ellen Rotte (31) is medewerker dagbesteding en werkt bij twee verschillende groepen op de eerste verdieping.

4 uur geleden
Juf Lydia leert kinderen Holtkampschool een vlot te bouwen

GOES - De ‘openwaterlessen’ van de gemeente Goes en het CIOS zijn niet alleen educatief voor de kinderen, maar ook voor de studenten van de sportopleiding. Zo brengt juf Lydia Hage bij het Goese Meer in de praktijk wat ze leert bij haar opleiding tot sportleider. “Ik ben graag buiten aan het klimmen en watersporten en vind het leuk om met kinderen te werken”, vertelt de negentienjarige studente, terwijl ze in de gaten houdt of alle kinderen hun zwemvest goed dragen.

1 dag geleden
Man uit Goes aangehouden op verdenking van heling fiets

GOES - Politieagenten hebben deze week op het Stationsplein een 49-jarige man uit Goes aangehouden op verdenking van heling van een fiets. De man is aangehouden.

1 dag geleden
Gewonde bij botsing fietsers in Goes

GOES - Bij een ongeluk bij de fietstunnel bij de rotonde aan het Kazerneplein in Goes is zaterdag aan het begin van de middag een vrouw gewond geraakt.

2 dagen geleden
Training ‘Powervrouwen’ laat vrouwen zichzelf herontdekken

Dit najaar begint Stichting Maatschappelijk Werk & Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) met de training Powervrouwen voor vrouwen van 18 jaar en ouder die zichzelf willen (her)ontdekken. ‘Bijvoorbeeld op het gebied van identiteit, financiële en sociale weerbaarheid en zingeving.’

2 dagen geleden
Wie houdt Grote Kerk in Goes deze zomer open?

GOES - De Grote of Maria Magdalenakerk is het monumentale hart van de stad. Een prachtige kruisbasiliek waarvan het koor bijna 600 jaar oud is. Tijdens het seizoen komen er duizenden bezoekers en dat aantal groeit nog steeds.  

3 dagen geleden
‘Kiek uut’ voor kiekendiefkuikens op akkers

Het oogstseizoen is weer begonnen. ‘Oppassen dus voor een van de grootste roofvogels van ons land: de bruine kiekendief’, waarschuwt het Steunpunt Bruine Kiekendief.

3 dagen geleden