Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoe komt De Zouterij in Goes aan haar naam?

Hoe komt De Zouterij in Goes aan haar naam?

GOES - De Zouterij is een karakteristiek stukje Goes. Langs de stadshaven die naar het centrum voert, vormen de woningen met de gele en lichtgroene houten gevelbekleding samen een sfeervol en opvallend buurtje. Over het ontstaan vertelt Frank de Klerk van het Gemeentearchief Goes. 

“Familie Harinck had eeuwenlang het monopolie op houthandel in Goes”, vertelt De Klerk. “Hiervoor gebruikten ze houtzaagmolen De Eendracht, gebouwd in de zeventiende eeuw. Hiernaar is de Zaagmolenstraat vernoemd. Midden negentiende eeuw kreeg Harinck concurrentie van de firma Dekker, die met de houtloodsen op de latere Albert Joachimikade begon. Die heette toen nog Boomkade, naar al dat hout dat er lag. Al gauw overvleugelde Dekker concurrent Harinck, die kort na 1900 werd opgeheven. Ondertussen was ook timmerfabriek en stoomzagerij La Vitesse aan de Westsingel ontstaan. Op dit terrein is nu complex De Stadspoort gebouwd. De houtloodsen van Dekker bleven in gebruik tot in de jaren 1960. Oudere Goesenaars hebben herinneringen aan het slepen met balken en planken aan de kade. Hout werd zowel per schip als per vrachtauto aangevoerd. Opvallend aan de medewerkers van Dekker was dat ze vaak met leren schorten rondliepen, om zich tegen bijvoorbeeld splinters te beschermen. Ook hadden ze een dikke leren flap op een schouder vastgemaakt, waarop ze de balken legden die ze moesten vervoeren. Daarmee vielen ze nogal op.”

De markante houtloodsen zijn rond 1840 gesticht. Rond 1980 kocht Stichting Maatschappelijke Belangen ze aan en verbouwde de loodsen - inmiddels Rijksmonumenten - tot woonruimte. “Hout dat in gele verf is geschilderd is origineel en nieuwe bouwelementen zijn in lichtgroen geschilderd.” De lichtgroene woningen liggen aan De Zouterij. “Die naam doet misschien een belletje rinkelen, omdat Goes een belangrijke zoutproducent was in de vijftiende en zestiende eeuw. Tijdens de Eerste Wereldoorlog begonnen veel Goesenaars een mosselkokerij. De gekookte mossels werden ingezouten in vaatjes en verkocht, vermoedelijk ook aan de oorlogvoerende partijen. In een oude meekrapfabriek aan de Albert Joachimikade kwam een dergelijke grote zouterij, vandaar de naam.”

Meer uit Beveland

Goese fracties zoeken extern begeleider om tot nieuwe coalitie te komen

GOES - Na het vertrek van Nieuw Goes uit de coalitie vorige week nemen de fracties van de Goese gemeenteraad een extern voorzitter in de arm om een nieuwe coalitie te vormen. Dit proces zou weken kunnen duren, brengen de partijen dinsdag naar buiten.

1 uur geleden
Zeker Zeeuws streekproducenten in de spotlights

GOES - Op de leukste, meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg je favoriete Zeeuwse streekproducent kan 27 september tot 10 oktober 2023 een online stem worden uitgebracht. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het 4e jaar op rij de onlinepublieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’.

3 uur geleden
Bouwbedrijf Schrijver krijgt subsidie voor vergroening

‘s-GRAVENPOLDER - De provincie Zeeland kent Bouwbedrijf Schrijver in ‘s-Gravenpolder en Nemag Vastgoed in Zierikzee subsidie toe voor het vergroenen en verduurzamen van hun bedrijfsterrein.

3 uur geleden
'Herfstfestival is voor veel kinderen eerste kennismaking met cultuur'

GOES – Het kindercollege van Goes heeft vorige week, samen met bijna honderdzestig kleuters, in theater De Mythe het Herfstfestival feestelijk geopend. 

4 uur geleden
Truck vol suikerbieten kantelt bij Sinoutskerke

SINOUTSKERKE - Een vrachtwagen met suikerbieten is dinsdagmorgen gekanteld op de Noordweg bij Sinoutskerke.

5 uur geleden
LHBT Netwerk Zeeland maakt nominaties Zeeuwse Parel bekend

MIDDELBURG - LHBT Netwerk Zeeland reikt ook dit jaar weer de Zeeuwse Parel uit aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar op een grensverleggende manier heeft ingezet voor de belangen of bevordering van acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, intersekse personen en/of transgenders in Zeeland, in welke vorm dan ook. 

5 uur geleden
Duitse vrouw (22) verdacht van veroorzaken zwaar ongeluk en rijden onder invloed

KAMPERLAND - Een 22-jarige Duitse vrouw is aangehouden voor het ernstige verkeersongeval zondag op de Oost-Westweg tussen Vrouwenpolder en Kamperland. 

1 dag geleden