Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoe hoog de griepgolf wordt laat zich moeilijk voorspellen

Hoe hoog de griepgolf wordt laat zich moeilijk voorspellen

BILTHOVEN (ANP) - Hoelang de huidige griepgolf in Nederland zal aanhouden en hoe hoog de piek van het aantal besmettingen wordt, laat zich volgens deskundigen van het RIVM moeilijk voorspellen. "We weten eigenlijk niet wat er gaat gebeuren met de griep, nu de coronapandemie hopelijk op zijn eind loopt", zegt onderzoeker en afdelingshoofd Adam Meijer.

"Het kan nog weken aanhouden, maar het kan ook dat het wegzakt en we voor de zomer geen griepgolf meer hebben. We gaan het zien", aldus Meijer.

De dominante griepvariant is dit jaar H3N2, een subtype van Influenza A. De griepprik die 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid in het najaar hebben gehaald, biedt volgens voorlopige cijfers een bescherming van circa 30 procent tegen besmetting. Dat is precies het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Aantal klachten

Wie de prik heeft gehaald, loopt ongeveer 40 procent minder kans op ziekenhuisopname door griep, vult epidemioloog Rianne van Gageldonk aan. Zij is afdelingshoofd respiratoire infectieziekten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Volgens de laatste cijfers gingen vorige week 61 op de 100.000 mensen in Nederland naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat aantal ligt maar net boven de grens die normaal wordt aangehouden om van een epidemie te spreken: die ligt op 58 huisartsbezoeken per 100.000 inwoners.

Epidemie

De cijfers laten zich echter niet goed vergelijken met voorgaande jaren, zeggen de experts. Mensen met griepachtige klachten doen nu vaak een coronatest en zullen minder geneigd zijn om naar de huisarts te gaan, denken ze. In 62 procent van de testmonsters van huisartsen én coronateststraten die op griep worden onderzocht, wordt influenzavirus gevonden. Zulke hoge percentages duiden erop dat inderdaad een epidemie gaande is.

Gemiddeld krijgen mensen eens in de tien jaar griep. Dat het griepvirus door de coronamaatregelen een tijd nauwelijks aanwezig is geweest, wil volgens de deskundigen niet zeggen dat we er nu niet meer tegen bestand zijn. "Eigenlijk hebben we maar één seizoen gemist", zegt Meijer. Hij verwacht dat dit geen grote invloed zal hebben op bijvoorbeeld jonge kinderen die hierdoor pas later met influenzavirussen in aanraking komen.

Meer uit Gezond

Gezondheidsautoriteit VS wil geen afstand en quarantaine meer

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC heeft het in zijn jongste aanbevelingen over het algemeen gehad met beperkende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Afstand houden, verplichte coronatests en quarantaines zijn bijvoorbeeld over het algemeen niet meer zinvol, omdat er zo veel is veranderd sinds het virus opdook bijna twee jaar geleden, aldus Greta Massetti van de CDC.

12 uur geleden
Aantal nieuwe coronagevallen blijft flink afnemen

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe bevestigde coronagevallen blijft afnemen. Het RIVM registreerde afgelopen week 14.878 positieve testuitslagen. Dat zijn er zo'n 30 procent minder dan de week daarvoor.

2 dagen geleden
Hoop op Lyme-vaccin over een jaar of drie

CAPELLE AAN DEN IJSSEL/AMSTERDAM (ANP) - Farmaceuten Pfizer en Valneva hopen tegen 2025 een vaccin te hebben ontwikkeld tegen de ziekte van Lyme. Een al lopend onderzoek naar dit VLA15 gaat binnenkort een nieuwe, zeer belangrijke fase in, met vijftig partners en 6000 proefpersonen vanaf vijf jaar wereldwijd. Behalve in Nederland zal het worden uitgevoerd in Finland, Duitsland, Polen, Zweden en de Verenigde Staten, allemaal landen waar Lyme veel voorkomt.

2 dagen geleden
Inspectie: meer handelingen in beautysalon door arts laten doen

UTRECHT (ANP) - Meer handelingen in schoonheidssalons moeten door artsen worden uitgevoerd. Dat stelt de gezondheidsinspectie dinsdag. Het gaat om het gebruik van de mesogun en hyaluronpen, apparaatjes om rimpels en of lippen op te vullen.

2 dagen geleden
Aantal coronagevallen naar laagste niveau in twee maanden

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 1231 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het laagste aantal sinds 6 juni, iets meer dan twee maanden geleden, aan het begin van de zomergolf.

3 dagen geleden
Pootjebaden in hele Rivierengebied afgeraden wegens blauwalg

TIEL (ANP) - Waterschap Rivierenland raadt pootjebaden en zwemmen af in sloten, vaarten en kanalen in het Rijk van Nijmegen, het Land van Maas en Waal, de Bommelerwaard en het Land van Altena. Het schap waarschuwt dat blauwalg is opgedoken in het Maas-Waalkanaal en in de Maas. Met dat water worden de watergangen in het hele Rivierengebied op peil gehouden nu het zo droog is. De blauwalg kan zich daardoor vele kilometers ver verspreiden.

5 dagen geleden
Duizend patiënten uit Oekraïne naar ziekenhuizen in EU

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie heeft sinds begin maart duizend chronisch zieke patiënten en oorlogsgewonden uit Oekraïne overgebracht naar gespecialiseerde ziekenhuizen in achttien EU-landen. Door de aanhoudende Russische agressie in het land kunnen lokale ziekenhuizen de vraag naar hulp en zorg in toenemende mate niet aan. Ook Nederland heeft gewonde of zieke Oekraïense patiënten overgenomen, meldt de Europese Commissie, die de transfers coördineert en financieel ondersteunt.

6 dagen geleden