Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoe hoog de griepgolf wordt laat zich moeilijk voorspellen

Hoe hoog de griepgolf wordt laat zich moeilijk voorspellen

BILTHOVEN (ANP) - Hoelang de huidige griepgolf in Nederland zal aanhouden en hoe hoog de piek van het aantal besmettingen wordt, laat zich volgens deskundigen van het RIVM moeilijk voorspellen. "We weten eigenlijk niet wat er gaat gebeuren met de griep, nu de coronapandemie hopelijk op zijn eind loopt", zegt onderzoeker en afdelingshoofd Adam Meijer.

"Het kan nog weken aanhouden, maar het kan ook dat het wegzakt en we voor de zomer geen griepgolf meer hebben. We gaan het zien", aldus Meijer.

De dominante griepvariant is dit jaar H3N2, een subtype van Influenza A. De griepprik die 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid in het najaar hebben gehaald, biedt volgens voorlopige cijfers een bescherming van circa 30 procent tegen besmetting. Dat is precies het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Aantal klachten

Wie de prik heeft gehaald, loopt ongeveer 40 procent minder kans op ziekenhuisopname door griep, vult epidemioloog Rianne van Gageldonk aan. Zij is afdelingshoofd respiratoire infectieziekten bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Volgens de laatste cijfers gingen vorige week 61 op de 100.000 mensen in Nederland naar de huisarts met griepachtige klachten. Dat aantal ligt maar net boven de grens die normaal wordt aangehouden om van een epidemie te spreken: die ligt op 58 huisartsbezoeken per 100.000 inwoners.

Epidemie

De cijfers laten zich echter niet goed vergelijken met voorgaande jaren, zeggen de experts. Mensen met griepachtige klachten doen nu vaak een coronatest en zullen minder geneigd zijn om naar de huisarts te gaan, denken ze. In 62 procent van de testmonsters van huisartsen én coronateststraten die op griep worden onderzocht, wordt influenzavirus gevonden. Zulke hoge percentages duiden erop dat inderdaad een epidemie gaande is.

Gemiddeld krijgen mensen eens in de tien jaar griep. Dat het griepvirus door de coronamaatregelen een tijd nauwelijks aanwezig is geweest, wil volgens de deskundigen niet zeggen dat we er nu niet meer tegen bestand zijn. "Eigenlijk hebben we maar één seizoen gemist", zegt Meijer. Hij verwacht dat dit geen grote invloed zal hebben op bijvoorbeeld jonge kinderen die hierdoor pas later met influenzavirussen in aanraking komen.

Meer uit Gezond

Voedingscentrum: werkgevers kennen regels over kolven slecht

DEN HAAG (ANP) - Werkgevers zijn slecht op de hoogte van de regels over borstvoeding geven of kolven onder werktijd. Ook voldoen kolfruimtes op het werk over het algemeen niet aan de wettelijke eisen. Die conclusies trekt het Voedingscentrum op basis van een enquête onder ruim 800 leidinggevenden en mensen die over personeelszaken beslissen.

2 uur geleden
Nieuwe crisisorganisatie staat klaar voor toekomstige pandemieën

BILTHOVEN (ANP) - Een nieuwe crisisorganisatie staat voortaan klaar om binnen 48 uur de leiding te nemen als er ooit weer een pandemie uitbreekt in Nederland zoals in 2020 gebeurde. "We dachten destijds dat we goed voorbereid waren, maar eerlijk gezegd waren we dat niet", zei demissionair zorgminister Ernst Kuipers bij de lancering van de zogenoemde Landelijke Functie Opschaling Infectieziektebestrijding (LFI).

18 uur geleden
Nobelprijs Geneeskunde naar ontwikkelen mRNA-vaccins tegen corona

STOCKHOLM (ANP) - De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar de Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman. Zij krijgen de belangrijke wetenschapsprijs voor hun onderzoek waardoor "effectieve mRNA-vaccins tegen covid-19" konden worden ontwikkeld.

1 dag geleden
Vakbonden vinden het eindbod in cao jeugdzorg onvoldoende

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV, CNV en FBZ vinden het eindbod gedaan voor de cao in de jeugdzorg onvoldoende. Met die boodschap gaan de vakbonden daarom maandag terug naar hun leden. Zij mogen vervolgens over dit eindbod van de brancheorganisatie Jeugdzorg Nederland stemmen.

1 dag geleden
Nederlandse vrouwen krijgen relatief vaak kanker, mede door roken

UTRECHT (ANP) - Nederlandse vrouwen gingen in de jaren zestig en zeventig massaal aan de sigaret, nu krijgen ze "opvallend meer longkanker" dan vrouwen uit de meeste andere Europese landen. Dat signaleert het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum meldt op basis van recente Europese cijfers dat Nederland vooral door roken in het verleden hoog staat op de lijst van landen waar vrouwen het vaakst getroffen worden door een vorm van kanker: op plaats drie, na Noorwegen en Denemarken.

1 dag geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

1 dag geleden
Kinderen krijgen vanaf 2024 vernieuwd vaccin tegen pneumokokken

DEN HAAG (ANP) - Kinderen krijgen vanaf komende zomer een vernieuwd en effectiever vaccin tegen pneumokokken toegediend. Daarmee volgt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) een eerder uitgebracht advies op van de Gezondheidsraad, laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer.

5 dagen geleden