Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hoe de Vlissingse Opstand al lang van te voren was voorbereid

Hoe de Vlissingse Opstand al lang van te voren was voorbereid

VLISSINGEN - De eerste week van de maand april 1572 was er een van groot historisch belang, niet alleen voor Vlissingen, maar ook voor de ontwikkeling van de nieuwe Republiek, voor Willem van Oranje en zijn volgelingen en voor de Spaanse koning die zijn repressieve aanpak van de opstandige provincies in zijn rijk bestraft zag met een opstand die serieuze vormen begon aan te nemen. Konden de koning en zijn landvoogd de gemakkelijke inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april nog afdoen als een inschattingsfout, de opstand in Vlissingen was er een die het koppel echt aan het denken zette.

Blijkbaar was er zoveel draagvlak onder de plaatselijke bevolking, die zich bovendien gesteund voelde door de verwachting dat er hulp zou komen van de kant van Willem van Oranje, dat de stad die door Karel de Vijfde werd gezien als de ‘sleutel van de Nederlanden en de doorgang voor de hele wereld’, in korte tijd van binnenuit kon worden veroverd op de Spanjaarden.

Alarmerend waren de berichten over de eerste dagen na de Vlissingse opstand, toen duidelijk werd dat er geen chaos was ontstaan in de stad. Integendeel, bandeloosheid of plundering waren niet voorgekomen, de stadsregering kon grotendeels blijven zitten en al op 6 april werd er een comité van hoplieden benoemd waarin vier vooraanstaande Vlissingers zitting kregen: Jaques Swijse, Jan de Moor, Leis Gillese Leest en Jacob Langestraet. Klaarblijkelijk was de opstand goed voorbereid en stond de burgerij, van arm tot rijk en van eenvoudig tot vooraanstaand, klaar om de regie in handen te nemen. Philips en Alva hadden dus te maken met een doordachte opstand die erin had voorzien dat de bezetters uit de stad werden verdreven en dat de Vlissingers nog diezelfde dag wisten waar ze aan toe waren. Alleen al het gerucht dat de Prins van Oranje hen steunde en klaar stond om met zijn troepen de stad te komen versterken, was voldoende motivatie geweest om door te zetten. Dat die steun er later in april daadwerkelijk kwam, deed eigenlijk niet meer ter zake voor de koning en de landvoogd.


Er was in de opstandige Nederlanden een nieuwe kracht opgewekt die in niets meer leek op voorgaande revoltes tegen eerst het keizerlijke en nu het koninklijke gezag. Om deze redenen wordt het tijd om het beeld dat bestaat van die zesde april, namelijk dat het een spontane opstand was, slechts ingegeven door ergernis van de plaatselijke bevolking, wat bij te stellen.


We moeten daarom ook vraagtekens zetten bij de datum zelf: 6 april kan in de boeken blijven staan als de dag waarop de opstand eindigde, maar zeker niet als de dag waarop ze begon. De enige Vlissingse ooggetuige van wie een document bewaard is gebleven, Joris de Raed van Nieukerke, in 1572 rector van de Latijnse school in de stad, noemt namelijk expliciet woensdag 2 april als de dag waarop de opstand in Vlissingen begon. Op die dag waren er nog geen Spaanse kwartiermakers in de stad en was de vloot nog onderweg.

Ook het idee dat het een opstand was van de protestanten tegen de katholieken mag van tafel. We stelden al eerder vast dat deze geloofsrichtingen in Vlissingen meer gezamenlijke belangen hadden dan tegengestelde, maar gaan nu een stap verder: de Vlissingse opstand was het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de twee kerken waarbij de rooms-katholieke clerus in de stad een actieve en zelfs opruiende rol speelde en waarbij de plaatselijke overheid nauwelijks iets deed om de stad in Spaanse handen te houden.


Volgende week: Hoe een bondgenoot van Willem van Oranje al vóór 6 april in de stad was om voorbereidingen te treffen voor de Vlissingse Opstand.
Meer lezen over de geschiedenis van Vlissingen? Kijk op www.vlissingen700.nl.

Meer uit Vlissingen

Dronken man stapt in auto en mishandeld bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

2 uur geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

5 uur geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

1 dag geleden
Claude is Ambassadeur van de Vrijheid 2024

VLISSINGEN - Claude is dit jaar één van de Ambassadeurs van de Vrijheid en treedt behalve op het Bevrijdingsfestival Zeeland op in de provincies Groningen, Limburg en Utrecht. Claude Kiambe (20) vluchtte op zijn 9e met zijn moeder, drie broers en drie zussen vanuit Congo naar Nederland. Ze vestigden zich in een asielzoekerscentrum in Alkmaar en verhuisden later naar Enkhuizen. "Mijn vrijheid is dat we leven in een land waar je niet hoeft te vrezen voor je veiligheid"

1 dag geleden
Auto botst op lijnbus Koudekerkseweg, bestuurder aangehouden

VLISSINGEN - Op de Koudekerkseweg in Vlissingen is dinsdagmiddag een personenauto op een lijnbus gebotst. De bestuurder is meegenomen door de politie.

1 dag geleden
Kathleen Ferrier verzorgt Van Randwijklezing in de Sint Jacobskerk

Vlissingen - Het Bevrijdingsfestival Zeeland heeft aangekondigd dat de voormalige politica en mensenrechtenactiviste Kathleen Ferrier dit jaar de Van Randwijklezing zal uitspreken. De lezing, die plaatsvindt in de Sint Jacobskerk te Vlissingen op zondag 5 mei 2024, vormt een hoogtepunt van het Bevrijdingsfestival Zeeland 2024, waarin de vrijheid wordt gevierd.

2 dagen geleden
Esra Jonckman gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours

VLISSINGEN - Blokfluitiste Esra Jonckman (15) uit Vlissingen gaat naar de finale van het Prinses Christina Concours die op zondag 12 mei wordt gehouden in concertzaal Amare in Den Haag. Het jaarlijkse concours is er speciaal voor jonge muzikanten in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar. Esra doet mee in de categorie 12 tot en met 14 jaar. 

2 dagen geleden