Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

HKV wil Jacoba van Beieren herbegraven in Smerdiek

HKV wil Jacoba van Beieren herbegraven in Smerdiek

SINT MAARTENSDIJK - Als het aan Historische Kring Voorhout (HKV) ligt, wordt Jacoba van Beieren herbegraven bij de Maartenskerk in Sint Maartensdijk. De stoffelijke resten van de gravin liggen bij haar voorouders in de Hofkapel op het Binnenhof in Den Haag. Haar wens was echter om te worden begraven in de kerk van Sint-Maartensdijk. Die wens is niet ingewilligd. Nu het Binnenhof verbouwd wordt en er wellicht gezocht gaat worden naar de stoffelijke resten van Johan van Oldenbarnevelt, pleit HKV ervoor dat ook te doen naar de resten van Jacoba van Beieren.

Vierhonderd jaar geleden werd Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof in 's-Gravenhage onthoofd. Wie niet direct de link legt met Jacoba van Beieren, heeft gelijk. Die link is er nu echter wel. Het kabinet wil namelijk bekijken of het mogelijk is om tijdens de verbouwing van het Binnenhof de resten van Johan van Oldenbarnevelt op te graven om deze vervolgens te herbegraven. Dit op initiatief van SP-Kamerlid Ronald van Raak. Premier Rutte heft aangegeven hier welwillend tegenover te staan. Gezien het feit dat ook Jacoba van Beieren onder heet Binnenhof begraven is, wil HKV de koppeling maken. Zo heeft de Historische Kring Voorhout (HKV) recent contact gezocht met de voorzitter van de Eerste Kamer om in deze zoektocht ook de stoffelijke resten van Jacoba van Beieren te betrekken.

Huwelijken

"Jacoba van Beieren is de dochter van graaf Willem VI van Holland en Margaretha van Bourgondië. In 1406 wordt zij op 5-jarige leeftijd uitgehuwelijkt aan de Franse prins Jan van Touraine. Het huwelijk wordt in 1415 in 's-Gravenhage voltrokken. Jan van Touraine overlijdt echter al in 1417 en Jacoba wordt weduwe. Ze trouwt met haar neef, maar het huwelijk wordt ontbonden. Daarop trouwt ze in 1423 met Humphrey van Gloucester, zoon van koning Hendrik IV van Engeland. Met hem trekt ze ten strijde tegen haar ex-echtgenoot Jan van Brabant. Jacoba wordt in Henegouwen gevangen genomen. Het huwelijk met Humphrey wordt in 1428 door de paus onwettig verklaard en ontbonden omdat ze toen nog met Jan getrouwd was. Omdat Jan intussen overleden is, is Jacoba dan weer weduwe en ongehuwd. In het voorjaar van 1434 trouwt ze vervolgens met Frank van Borsselen. In 1436 wordt Jacoba ziek. Na een ziekbed van enkele maanden sterft zij op 9 oktober 1436 op 35-jarige leeftijd aan tuberculose", zo vat HKV het leven van Jacoba van Beieren samen.

Sint Maartensdijk

Ze wilde graag begraven worden in de kerk van Sint-Maartensdijk. "De ouders van echtgenoot Frank van Borssele liggen in de Maartenskerk begraven. Jacoba wordt echter tegen haar wens in begraven bij haar voorouders onder het koor in de kerk in de Hofkapel op het Binnenhof in 's-Gravenhage", aldus de Historische Kring. "Als het mogelijk blijkt, wil de HKV alsnog de laatste wens van Jacoba van Beieren ingewilligd zien. Een waardig graf nabij de monumentale Maartenskerk van Sint Maartensdijk op Tholen zal dan de plek kunnen worden waar haar stoffelijke resten een laatste rustplaats krijgen. We hopen dat haar stoffelijke resten geïdentificeerd kunnen worden. Mogelijk kan de haarvlecht van Jacoba, die in het Rijksmuseum wordt bewaard, daarbij helpen. In de kerk begraven zal niet meer gaan, maar als ze gevonden wordt, zal in overleg met het kerkelijk bestuur van de Hersteld Hervormde Gemeente in St. Maartensdijk haar laatste rustplaats overlegd moeten worden. Als opgraving en herbegraven niet mogelijk blijkt zal het graf op het Binnenhof in ieder geval een aanduiding dienen te krijgen en bezocht kunnen worden." 

 

 

Meer uit Tholen

Pupillen van Olympia Tholen succesvol tijdens turnwedstrijd in Vlijmen

THOLEN - Voor de tweede kwalificatiewedstrijd moesten de pupillen niveau 6 en 7 zaterdag 2 maart afreizen naar Vlijmen. Na deze wedstrijd is het afwachten of we met de teams en individueel de finales hebben behaald. Maar eerst maar eens lekker turnen. 

6 uur geleden
Bewoners van Flupland vrezen voor komst nieuwe wijk Aan de Kreek

SINT PHILIPSLAND - Een straat in Sint Philipsland vreest voor een nieuwe woonwijk aan de westkant van het dorp. De gemeente Tholen wil daar zo'n 100 nieuwe woningen realiseren. Buurtbewoners dienden vijf bezwaren in tegen het plan. Ze zijn vooral bezorgd over het verdwijnen van hun uitzicht, toenemende verkeersstromen en mogelijke waardedaling van hun huizen. Ook uiten ze kritiek op onduidelijken en verkeerdere berekeningen.

9 uur geleden
Lars bevrijdt Tholense Boys in slotfase en NOAD'67 blijft in titelrace [SPEELRONDE 14]

THOLEN - Wat gebeurde er op zaterdag 2 maart allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 14.

12 uur geleden
Jong en oud bestrijdt zwerfafval langs de Oosterschelde: 'Lijkt wel strandjutten'

SINT-MAARTENSDIJK - Gewapend met een vuilniszak, handschoenen en een prikstok ging een gemêleerd gezelschap van meer dan dertig personen, jong en oud, het zwerfafval te lijf tijdens de gezamenlijke opruimactie Schone Schelde. 

14 uur geleden
Aan de keukentafel met Natasja Ooms: 'Mijn enthousiasme en drive zijn echt mijn kracht'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Natasja Ooms, eigenaresse van Keijzerskroon. 

1 dag geleden
Marechaussee vindt bij controle meer dan 40.000 euro onder vloermat van voertuig

HALSTEREN- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle heeft de Marechaussee afgelopen week meer dan 40.000 euro gevonden onder de vloermat van een Frans voertuig. Dit gebeurde tijdens een controle op de A4 nabij de afrit Tholen. De bestuurder en zijn bijrijder zijn aangehouden op verdenking van witwassen. 

1 dag geleden
Trouwen wordt steeds duurder: Dit kost een bruiloft in Zeeland

ZEELAND - Een Zeeuwse bruiloft kostte vorig jaar gemiddeld 21.926 euro. Deze trouwkosten zijn hoger dan elders in het land. Vooral de kosten voor de catering zijn in Zeeland duurder dan in andere provincies.

1 dag geleden