Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historische tiendpaal onthuld in Ritthem

Historische tiendpaal onthuld in Ritthem

VLISSINGEN - Aan de Moeringweg in Ritthem heeft wethouder Sal Cracau vorige week een historische tiendpaal onthuld. De tiendpaal is teruggevonden en teruggeplaatst door vrijwilligers van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. In totaal zijn er in Zeeland nog zo’n honderd van deze achttiende eeuwse tiendpalen bewaard gebleven. Het merendeel - zo’n vijfennegentig - staat op Walcheren.

De Moeringweg, onder de rook van een Middelburgs bedrijventerrein, hoort officieel nog bij Ritthem en dus bij Vlissingen. Vrijwilligers van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland hebben er een hardstenen tiendpaal herplaatst die hier oorspronkelijk ook heeft gestaan. Er hebben flink wat tiendpalen gestaan op Walcheren. Het eiland was in 212 blokken verdeeld en op alle vier de hoeken van zo’n blok stond een hardstenen paaltje. Over elk blok werden ‘tienden’ geïnd; een soort kerkelijke belasting in natura. Boeren moesten tien procent van de oogst van het betreffende perceel afstaan.

Tiendrecht
Zoals veel tiendpalen was ook de paal aan de Moeringweg in Ritthem in de loop der tijd verdwenen. “Vaak gebeurde dat bij de herinrichting van het landschap,” weet Wim Roose, vrijwilligers bij de Stichting Landschapsbeheer Zeeland. “Dit soort palen zijn omstreeks 1759 neergezet. Ieder blok heeft een eigen naam en nummer en het is precies beschreven waar de palen overal stonden. In 1907 is het tiendrecht afgeschaft nadat boeren begonnen te klagen dat ze twee keer belasting moesten afdragen: aan de landeigenaar en aan de belastingdienst.” Bij de inundatie van 1944 en de daaropvolgende herverkaveling zijn de meeste tiendpalen verdwenen. “We kregen een tip dat deze in Sint Jansteen bij een boer terecht was gekomen. De grond hier is een keer afgegraven en zo is het paaltje daar verzeild geraakt. Het paaltje is aan de bovenkant wat beschadigd maar het nummer is nog heel goed leesbaar. Dat is voor ons belangrijk natuurlijk, want daaraan kunnen we zien waar de paal oorspronkelijk heeft gestaan.”

Klein erfgoed
Wethouder Sal Cracau sprak zijn waardering uit over de vrijwilligers van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland: “We zijn blij met de hernieuwde aandacht voor dit soort cultureel erfgoed. En zeker als je het verhaal erachter hoort, dan gaat het opnieuw leven. Als iemand interesse in de geschiedenis kan zoiets als dit net de aanleiding zijn om zich erin te gaan verdiepen.” Ook de Stichting Landschapsbeheer Zeeland is blij met de inspanningen van de vrijwilligers. “Klein erfgoed wordt vaak over het hoofd gezien,” sprak Sam Janse van de Stichting Landschapsbeheer Zeeland bij de onthulling van de tiendpaal. “Het heeft geen beschermde status en zo verdwijnen dit soort zaken stilaan. Maar juist omdat het landschap zo sterk verandert zijn dit belangrijke dingen.”

QR-code
Op een informatiebordje dat bij de tiendpaal is geplaatst wordt meer tekst en uitleg gegeven over de paal. Het betreffende blok stond vroeger bekend als ‘het natte tiendeke’ en lag middenin de ‘Zuydt-Wateringe’. Via een QR-code wordt verwezen naar een artikel op de website zeeuwseankers.nl waar meer te lezen is over de geschiedenis van de tiendpalen.

Meer uit Vlissingen

Scooter gaat in vlammen op in Vlissingen

VLISSINGEN - Een scooter is vanmorgen in alle vroegte in vlammen opgegaan bij een brand in Vlissingen. De oorzaak van de brand is nog niet bevestigd.

41 minuten geleden
Jaarlijkse dodenherdenking op Noorderbegraafplaats

VLISSINGEN - Op 4 mei 2024 wordt de jaarlijkse dodenherdenking herdenking gehouden op de Noorderbegraafplaats. Er worden kransen gelegd door onder meer het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen.

21 uur geleden
Film over Truus Wijsmuller in CineCity op 5 mei

VLISSINGEN - Op 5 mei wordt om 14.30 uur de film 'Truus' Children' vertoond in bioscoop CineCity. In een tijd doordrenkt van duisternis en wanhoop, stond één vrouw op als een lichtbaken van hoop voor duizenden. Truus Wijsmuller, een naam die weinigen kennen maar die velen zouden moeten eren, heeft voor en tijdens de grimmige dagen van de Tweede Wereldoorlog meer dan 10.000 Joodse kinderen behoed de nazi's.

1 dag geleden
Harde gitaren met Dirty Sound System in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 3 mei speelt het Zwitserse Dirty Sound Magnet in de Piek. Dit psychedelische powerrocktrio uit Fribourg put uit de rijke erfenis van Led Zeppelin en andere heavy, door psychedelica en blues beïnvloede bands uit de jaren '60 en '70.

1 dag geleden
Dronken man stapt in auto en mishandelt bestuurder

VLISSINGEN - Op woensdagavond 1 mei heeft de politie een 43-jarige man uit Vlissingen gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een auto te zijn binnengedrongen en de bestuurder te hebben mishandeld.

1 dag geleden
Tentoonstelling met ingekleurde oorlogsfoto's in Scheldehof

VLISSINGEN - Op zaterdag 4 mei wordt in zorgcentrum Scheldehof een indrukwekkende fototentoonstelling geopend: de Tweede Wereldoorlog in kleur. In het zorgcentrum aan de Peperdijk komen zo'n 276 foto's te hangen die ingekleurd zijn door Jakob Lagerweij, één van 's wereld meest begenadigde colouristen. De tentoonstelling is te zien tot 12 mei. 

2 dagen geleden
Er komen veertien herenhuizen bij het Dokter Stumphiuspark

VLISSINGEN - Bij het Dokter Stumphiuspark in het Scheldekwartier komen veertien herenhuizen. Het bouwplot 'De Touwslagerij - Parkzijde' wordt gerealiseerd door Zeeuwse Vastgoed B.V. en Bouwgroep Peters. De bouw van de woningen begint naar verwachting begin 2025. Vanaf september worden de herenhuizen te koop aangeboden.

2 dagen geleden