Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historische schepen zoeken nieuwe thuishaven mogelijk op Tholen

Historische schepen zoeken nieuwe thuishaven mogelijk op Tholen

THOLEN - De meeste havens op Tholen zijn toegankelijk voor erfgoedschepen en bieden mogelijkheden voor aanleg en overnachting. Dat blijkt uit een rapport van het Platform Maritiem Erfgoed Zeeland (PZEM) dat vorige week aan gedeputeerde Harry van der Maas werd overhandigd.

Het PZEM heeft alle havens en aanlegplaatsen in Zeeland geïnventariseerd. Het rapport gaat over de situatie in 2022. Volgens het platform zijn de plaatsen voor historische schepen aan het verdwijnen. Het doel van het rapport is nieuwe thuishavens voor deze schepen in kaart te brengen en Zeeland aantrekkelijker te maken voor toeristen. In het onderzoek staan 123 havens die in de toekomst geschikt kunnen zijn voor erfgoedschepen.

Beperkingen

In het rapport worden tien havens en één aanlegplaats in de gemeente Tholen behandeld. De meeste Thoolse havens zijn geschikt voor historische schepen. Sommige havens hebben al speciale voorzieningen voor oude schepen, zoals de aanlegsteigers voor passanten in Sint Philipsland en Sint-Annaland. Andere havens hebben beperkingen, zoals de beperkte toegankelijkheid in Stavenisse voor schepen langer dan 20 meter.

De haven Gorishoek bij Scherpenisse wordt voornamelijk gebruikt als veerhaven en biedt beperkte mogelijkheden voor overnachting. De Bergsche Diepsluis richt zich meer op vissers en sportduikers, maar kan in uitzonderlijke gevallen gebruikt worden door historische schepen. Nieuwere jachthavens, zoals Oesterdam Resort, zijn mogelijk minder geschikt voor grote erfgoedschepen.

Daarnaast heeft de Thoolse haven vaste ligplaatsen voor enkele vissers- en oude schepen. Ten slotte lijkt de haven Scheepswerf Duivendijk geschikt voor historische schepen vanwege de specialisatie in traditionele schepen.

Kortom, over het algemeen zijn de meeste havens op Tholen geschikt voor erfgoedschepen. Dit is wel afhankelijk van de grootte van het schip, de beschikbare voorzieningen en de specifieke behoeften van de schipper.

Voormalige loswal

Het rapport van het PZEM meldt dat de aanmeerlocaties voor grote schepen beperkt zijn en in de afgelopen jaren zijn verminderd, zoals in de haven van Sint-Annaland. Dit komt doordat de vroegere loswal van de haven nu is voorzien van drijvende steigers. Voor deze grote schepen zijn er echter nog steeds mogelijkheden op Tholen.

Volgens het PZEM is het voor erfgoedschepen bijna niet mogelijk om te overnachten tegen een gereduceerd tarief. Een van de uitzonderingen hierop is de haven van watersportvereniging De Kogge in Tholen, waar korting wordt gegeven als de schippers kunnen aantonen dat ze ingeschreven staan bij het Federatie Varend Erfgoed Nederland (FVEN).

Van de 123 genoemde locaties heeft het PZEM er zelf in 2022 met hun eigen 21 meter lange schip 43 havens bezocht. De overige locaties zijn over land bezocht. Naar aanleiding van het onderzoek raadt het PZEM aan om het aantal aanlegplaatsen voor grotere historische schepen - langer dan 12 meter - uit te breiden, met name in historische steden.

Het platform hoopt ook dat ander maritiem erfgoed, zoals pakhuizen, kranen en musea, wordt gestimuleerd, evenals toeristische vaartochten. Tot slot wordt gevraagd om een plan te ontwikkelen voor duurzame havens en aanmeerplekken.

Meer uit Tholen

Oplichter met babbeltruc actief in Sint-Annaland

SINT-ANNALAND - Afgelopen week is er een poging gedaan tot een babbeltruc bij een woning in Sint Annaland. 

7 uur geleden
Zomers weer slaat om: Vanavond code geel vanwege onweer en hagel

ZEELAND - Donderdag gaat rustig en zonnig van start, maar vanavond geldt code geel in Zeeland. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel. De waarschuwing geldt in Zeeland vanaf 21.00 uur. 

11 uur geleden
Woning in Poortvliet gesloten na vondst enorme hoeveelheid drugs

POORTVLIET - Een woning aan het Kerkplein in Poortvliet moet vanwege een drugsvondst zes maanden lang gesloten blijven. Zo heeft burgemeester Marleen Sijbers vandaag besloten. In de woning werd op 22 maart een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen na een inval van de politie.

1 dag geleden
Programma dodenherdenkingen in Sint Philipsland en Tholen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - Op zaterdag 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogs- of vredesoperaties herdacht in Sint Philipsland en Tholen. Alle inwoners van de gemeente Tholen worden uitgenodigd voor deze herdenkingsbijeenkomsten.

1 dag geleden
Nagenieten van Koningsdag in Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse met foto's [FOTOALBUM]

POORTVLIET/SINT-MAARTENSDIJK/STAVENISSE - Het is elk jaar weer spannend of Koningsdag droog blijft, maar gelukkig brak na een grijze ochtendlucht in de loop van de dag de zon door. De inwoners van Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse genoten afgelopen zaterdag van een gezellig feest, waarbij ze elkaar begroetten met een lach en complimenten geven over elkaars oranje outfits.

1 dag geleden
Hoezo vrij? Nederland gewoon aan het werk tijdens Dag van de Arbeid

THOLEN - Bijna overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en kunnen werknemers genieten van een betaalde feestdag. Nederland vormt hierop een uitzondering: waar bijvoorbeeld onze Belgische en Duitse buren vrij zijn, wordt in Nederland door vrijwel iedereen 'gewoon' gewerkt. Daar is een reden voor.

1 dag geleden
Brandweer blust afvalbrand naast de weg aan rand Stavenisse

STAVENISSE - De brandweer is gisteravond zonder spoed uitgerukt naar een brandje langs de Molendijk in Stavenisse. Een stapel afval stond in de fik. De brandweerlieden hebben het vuur gedoofd. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

2 dagen geleden