Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historische kanonnen krijgen ereplaats in Muzeeum

Historische kanonnen krijgen ereplaats in Muzeeum

VLISSINGEN - De twee eeuwenoude kanonnen die in de Noordzee zijn gevonden, zijn zo bijzonder dat ze een ereplek krijgen in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen. 

Wanneer dat gebeurt, is nog niet bekend. “Dat duurt nog even, maar misschien is er dan weer ruimte voor een feestelijk moment”, zegt de Vlissingse wethouder Rens Reijnierse.

Bad

De twee kanonnen zijn tweeënhalf jaar geleden uit de Noordzee getakeld, nadat ze zijn gelokaliseerd bij bodemonderzoek voor windpark Borssele 3 en 4. Bij een gespecialiseerd bedrijf in Maarssen worden de kanonnen gerestaureerd. Die klus is bijna geklaard. Rens Reijnierse en collega-wethouder John de Jonge namen vorige week een kijkje bij het maritieme erfgoed. “Om het zout te onttrekken aan de kanonnen hebben ze bijna een jaar in een bad gelegen”, vertelt De Jonge. “In een kanon zat nog een kogel en kruit.” De kogel weegt zo’n 1660 gram, aldus Reijnierse.

Tachtigjarige Oorlog

Het gaat om twee verschillende soorten gietijzeren kanonnen van Engelse makelij. De oudste dateert volgens de gemeente Vlissingen van rond 1590. ‘Het was geschikt om massieve ijzeren ronde kogels te verschieten. Veel van dit geschut werd naar ons land geëxporteerd vanaf het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Het werd gebruikt op alle soorten schepen: admiraliteit, koopvaardij en kapers.’ Het kanon is een losse vondst en daarmee niet aan een dateerbaar wrak te koppelen, aldus de gemeente. ‘Het is niet uitgesloten dat het kanon op een Nederlands schip heeft gestaan. Het gebied van de Borssele windparken, in de Noordzee, voor de Zeeuwse kust, is de hele Tachtigjarige Oorlog het strijdtoneel geweest van vooral de gevechten met de oorlogsschepen en kapers uit Duinkerken. Het kanon is waarschijnlijk wel enige tijd in gebruik geweest, aangezien het zundgat verbust is geweest. Dit is een reparatie die na vele schoten nodig was, vanwege slijtage in het zundgat door het veelvuldig afvuren.’

Het tweede kanon dateert van rond 1670. ‘Van dit model zijn er weinig voorbeelden in ons land. Het kwam op Nederlandse schepen niet voor. Waarschijnlijk heeft dit kanon op een Engelse koopvaarder gestaan.’

Meer uit Vlissingen

Mogelijke sinkhole in Irislaan

VLISSINGEN -  Door de weersomstandigheden van storm Louis is er een verzakking ontstaan op de Irislaan in Vlissingen. De brandweer heeft een gedeelte van de straat afgezet.

2 uur geleden
Lion Storage kondigt bouw van Nederlands grootste batterij aan in Vlissingen

VLISSINGEN - De Haagse batterijfabrikant Lion Storage heeft plannen bekend gemaakt om een grootschalig energieopslagproject te realiseren in Vlissingen. Dit project, genaamd 'Mufasa', zal een vermogen hebben van 364 megawatt en een capaciteit van 1.457 megawattuur, waarmee het de grootste batterij van Nederland zal worden. De bouw van dit project moet worden voltooid in 2026.

2 uur geleden
Forse schade bij ongeval kruising Oost-Souburg

VLISSINGEN - Bij een botsing op de kruising van de A58 en de Sloeweg in Vlissingen zijn twee auto's beschadigd geraakt. Er raakte niemand gewond.

17 uur geleden
Kunstwerk Kees Keizer is nog net niet verloren

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen is voornemens om de voormalige Markusschool aan de Falckstraat af te breken. Kunstenaar Ko de Jonge maakt zich zorgen over de toekomst van de 'Gevleugelde Leeuw' die aan de gevel van het schoolgebouw uit 1969 hangt. Het kunstwerk is gemaakt door de West-Brabantse beeldhouwer Kees Keizer.

1 dag geleden
De Vissershaven is eindelijk uit de steigers

VLISSINGEN - Het was voor veel Vlissingers al lange tijd een doorn in het oog: de steigers bij voormalig restaurant De Vissershaven. Maar de schilderwerkzaamheden zijn nagenoeg afgerond en gisteren en vandaag zijn dan toch eindelijk de steigers verwijderd en tonen de panden zich weer in volle glorie.

2 dagen geleden
Vlissingse wethouder Sal Cracau legt functie neer

VLISSINGEN - De Vlissingse wethouder Sal Cracau (VVD) heeft dinsdag zijn ontslag ingediend.

2 dagen geleden
Auto uitgebrand in Willem van de Veldelaan in Vlissingen

VLISSINGEN - Een personenauto is maandagavond in vlammen opgegaan in de Willem van de Veldelaan in Vlissingen. Ook een tweede voertuig liep schade op. Er raakte niemand gewond. De politie onderzoekt de zaak.

3 dagen geleden