Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historisch dokboekje naar het Zeeuws Archief

Historisch dokboekje naar het Zeeuws Archief

VLISSINGEN - Museum Scheldewerf in de voormalige verbandkamer op het Scheldeterrein heeft een bijzonder dokboekje gekregen dat gegevens bevat over alle schepen die tussen 1944 en 1970 in het droogdok op het Eiland hebben gelegen. Peter Feij van het museum heeft het boekje ter bewaring overgedragen aan het Zeeuws Archief.

“We hebben het dokboekje gekregen van de zoon van Adri van Loon, die was dokmeester van het droogdok op het Eiland”, vertelt Peter Feij. “We zijn er natuurlijk ontzettend blij mee maar vinden ook dat het dokboekje thuishoort bij het Zeeuws Archief. Het is van groot historisch belang en daar wordt het onder ideale condities bewaard. In het boekje staan alle schepen opgetekend die van 1944 tot augustus 1970 in het dok op het Eiland hebben gelegen, het moment waarop het dok overdekt is.”

Wederopbouwperiode
Ron van Maanen, senior informatiebeheerder bij het Zeeuws Archief heeft het dokboekje in ontvangst genomen. “We hadden al meer dokboekjes”, vertelt Van Maanen, die eerder het archief van De Schelde inventariseerde. “Maar dit boekje bevat weer een berg informatie die niet in de andere boekjes staat. Daarbij is het een interessante periode; de Tweede Wereldoorlog en de periode van de wederopbouw.” Van Maanen heeft het boekje al doorgebladerd en meteen vielen hem opvallende dingen op. “Bijvoorbeeld de voormalige landingsboten - Landing Craft Tank - die bij de Dienst Droogmaking Walcheren zijn gebruikt hebben in het dok gelegen. In de jaren vijftig worden er ook Liberty-schepen hersteld, dat waren vrachtschepen die in grote getale zijn gebouwd om de koopvaardij na de oorlog weer op gang te brengen”. Volgens Van Maanen zijn de dokboekjes van groot historisch belang. “We hebben ontzettend veel foto’s van schepen die in het dok liggen, maar die foto’s zin veelal niet gedateerd. Aan de hand van het dokboekje kunnen we die foto’s nu wel dateren. Verder is er ontzettend weinig informatie bewaard gebleven over scheepsreparaties, in tegenstelling tot scheepsnieuwbouw.”

Sponsors
Museum Scheldewerf is vanwege de coronamaatregelen nog niet geopend voor publiek. “We zijn nog aan het kijken wanneer we weer bezoekers kunnen ontvangen”, verklaart Feij. De vrijwilligers van de verbandkamer zijn ondertussen op zoek naar sponsors om het gebouw te kunnen kopen en zo de toekomst van het museum te waarborgen. “Sinds het begin hebben we steeds gebruiksovereenkomsten van drie jaar, maar de gemeente wil van het gebouw af”, legt Feij uit. “We hadden eigenlijk tot 31 december de tijd om het geld bij elkaar te krijgen, maar door de corona hebben we een jaar respijt gekregen.” In december is het museum begonnen met het werven van fondsen voor de aankoop van het pand. “Dat liep eigenlijk boven verwachting goed. Alles bij elkaar hebben we een ton nodig plus acht procent aankoopkosten om het gebouw van de gemeente te kunnen kopen. We zitten nu op 75.000 euro, maar de laatste loodjes wegen zwaar. De grote bedragen zijn in het begin binnengekomen, nu zijn de bedragen wat kleiner. Maar begrijp me niet verkeerd, ook daar zijn we ontzettend blij mee en alle beetjes helpen.” Geldschieters kunnen op de website van het museum een donatie toezeggen.

Meer uit Vlissingen

Rijkswaterstaat stelt werk aan A58 bij Vlissingen uit; snelweg volgend weekeinde afgesloten

VLISSINGEN - Vanwege de ongunstige weersverwachting werkt Rijkswaterstaat dit weekeinde niet aan de snelweg A58 tussen Vlissingen en Arnemuiden. Ze verplaatst deze klus naar volgend weekeinde. Dan is de A58 afgesloten van zaterdag 16 december 21.00 uur tot maandag 18 december 6.00 uur in de richting van Bergen op Zoom, tussen afslag Vlissingen en afslag Ritthem.

2 uur geleden
Duizend boompjes krijgen nieuwe stek in Vlissingen

VLISSINGEN - Dit najaar organiseerde de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) voor het derde jaar op rij een uitdeelactie gratis inheemse boompjes. Inwoners van Vlissingen die boompjes hebben besteld kunnen deze zaterdag 9 december afhalen op de Stadswerf aan de Vredehoflaan. De ZMf deelt in de hele provincie 18.000 boompjes uit en wil zo bijdragen aan de vergroening van Zeeland.

4 uur geleden
Boekenliefhebbers gezocht voor Walcherse leesclub

VLISSINGEN - Samen over boeken praten is leuk én verrijkend. Je bekijkt een boek met andere ogen en ontmoet gelijkgestemden. In Walcheren worden boekenliefhebbers gezocht voor diverse leesclubs. “Ik wil al heel lang meer lezen, maar het komt er maar niet van." zegt één van de belangstellenden. “Ik hoop dat dit met een leesclub eindelijk gaat lukken."

7 uur geleden
Bomen moeten wijken voor droge voeten

VLISSINGEN - Het parkeerterrein Hofje de Pauw wordt opnieuw bestraat. Er is al enige tijd sprake van wateroverlast doordat de kolken aan het eind van de parkeervakken staan en de wortels van de bomen de verharding omhoog drukken. De werkzaamheden duren tot en met 22 december.

1 dag geleden
Avond rond klimaat met De Kift in de Piek

VLISSINGEN - Vrijdag 8 december speelt fanfarepunkband De Kift in de Piek in het kader van een gespreksavond rond klimaatverandering. Daarnaast zijn er sprekers en worden bezoekers uitgenodigd om mee te praten.

1 dag geleden
Vier auto's betrokken bij botsing Paul Krugerstraat

VLISSINGEN - Vier auto's zijn woensdagmiddag betrokken geraakt bij een kleine kettingbotsing op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het bleef gelukkig bij materiële schade.Een blauwe Fiat Punto en een zwarte Range Rover kwamen rond 14 uur met elkaar in botsing, vermoedelijk tijdens een parkeermanoeuvre. Door de aanrijding botste de Fiat tegen een geparkeerd staande witte Subaru. Deze reed op zijn beurt tegen een blauwe Fiat Panda. Dit laatste voertuig had een trekhaak en raakte daardoor op het eerste zicht niet beschadigd.De Fiat Punto en de Range Rover liepen beide schade op aan een voorwiel. Deze voertuigen moesten worden opgehaald door bergingsbedrijven. Bij het ongeluk bleek niemand gewond te zijn geraakt. Vanwege de botsing was de Paul Krugerstraat tijdelijk afgesloten tussen de kruising met de Industrieweg en de kruising bij de Keersluisbrug.

2 dagen geleden
Brand in woning aan de Bonenburg

VLISSINGEN - In een woning aan de Bonenburg in Vlissingen heeft woensdagmiddag een kleine brand gewoed.

2 dagen geleden