Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Historisch dokboekje naar het Zeeuws Archief

Historisch dokboekje naar het Zeeuws Archief

VLISSINGEN - Museum Scheldewerf in de voormalige verbandkamer op het Scheldeterrein heeft een bijzonder dokboekje gekregen dat gegevens bevat over alle schepen die tussen 1944 en 1970 in het droogdok op het Eiland hebben gelegen. Peter Feij van het museum heeft het boekje ter bewaring overgedragen aan het Zeeuws Archief.

“We hebben het dokboekje gekregen van de zoon van Adri van Loon, die was dokmeester van het droogdok op het Eiland”, vertelt Peter Feij. “We zijn er natuurlijk ontzettend blij mee maar vinden ook dat het dokboekje thuishoort bij het Zeeuws Archief. Het is van groot historisch belang en daar wordt het onder ideale condities bewaard. In het boekje staan alle schepen opgetekend die van 1944 tot augustus 1970 in het dok op het Eiland hebben gelegen, het moment waarop het dok overdekt is.”

Wederopbouwperiode
Ron van Maanen, senior informatiebeheerder bij het Zeeuws Archief heeft het dokboekje in ontvangst genomen. “We hadden al meer dokboekjes”, vertelt Van Maanen, die eerder het archief van De Schelde inventariseerde. “Maar dit boekje bevat weer een berg informatie die niet in de andere boekjes staat. Daarbij is het een interessante periode; de Tweede Wereldoorlog en de periode van de wederopbouw.” Van Maanen heeft het boekje al doorgebladerd en meteen vielen hem opvallende dingen op. “Bijvoorbeeld de voormalige landingsboten - Landing Craft Tank - die bij de Dienst Droogmaking Walcheren zijn gebruikt hebben in het dok gelegen. In de jaren vijftig worden er ook Liberty-schepen hersteld, dat waren vrachtschepen die in grote getale zijn gebouwd om de koopvaardij na de oorlog weer op gang te brengen”. Volgens Van Maanen zijn de dokboekjes van groot historisch belang. “We hebben ontzettend veel foto’s van schepen die in het dok liggen, maar die foto’s zin veelal niet gedateerd. Aan de hand van het dokboekje kunnen we die foto’s nu wel dateren. Verder is er ontzettend weinig informatie bewaard gebleven over scheepsreparaties, in tegenstelling tot scheepsnieuwbouw.”

Sponsors
Museum Scheldewerf is vanwege de coronamaatregelen nog niet geopend voor publiek. “We zijn nog aan het kijken wanneer we weer bezoekers kunnen ontvangen”, verklaart Feij. De vrijwilligers van de verbandkamer zijn ondertussen op zoek naar sponsors om het gebouw te kunnen kopen en zo de toekomst van het museum te waarborgen. “Sinds het begin hebben we steeds gebruiksovereenkomsten van drie jaar, maar de gemeente wil van het gebouw af”, legt Feij uit. “We hadden eigenlijk tot 31 december de tijd om het geld bij elkaar te krijgen, maar door de corona hebben we een jaar respijt gekregen.” In december is het museum begonnen met het werven van fondsen voor de aankoop van het pand. “Dat liep eigenlijk boven verwachting goed. Alles bij elkaar hebben we een ton nodig plus acht procent aankoopkosten om het gebouw van de gemeente te kunnen kopen. We zitten nu op 75.000 euro, maar de laatste loodjes wegen zwaar. De grote bedragen zijn in het begin binnengekomen, nu zijn de bedragen wat kleiner. Maar begrijp me niet verkeerd, ook daar zijn we ontzettend blij mee en alle beetjes helpen.” Geldschieters kunnen op de website van het museum een donatie toezeggen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Vlissingen

Museum Scheldewerf gaat weer open

VLISSINGEN - Het Museum Scheldewerf gaat met ingang van 11 augustus weer open. Het museum is dat geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13 tot 17 uur. Museum Scheldewerf was lange tijd gesloten vanwege de coronamaatregelen.Het museum dat geheel door vrijwilligers overeind worden gehouden is bezig met een inzamelingsactie om het pand te kunnen kopen van de gemeente en het zo voor de toekomst te behouden. Van de benodigde 100.000 euro is inmiddels een bedrag van 83.000 euro toegezegd door donateurs. De medewerkers van het museum hopen ook de laatste 17.000 euro nog gesponsord te krijgen.

18 uur geleden
Er kan weer gegeten worden in de Lasloods

VLISSINGEN - Vanaf 29 juli kan er weer worden gegeten in de Lasloods. Voor het zevende achtereenvolgende jaar zijn Michel Louws en Marianne Ombergen speciaal vanuit Nieuw-Zeeland naar Vlissingen te komen om te koken. 

1 dag geleden
Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel staat te koop

VLISSINGEN - De Rooms-Katholieke kerk aan de Singel en de naastgelegen pastorie staan te koop. Zowel de kerk als de pastorie hebben te kampen met flink wat achterstallig onderhoud. De Heilige Maria Parochie Walcheren is nog op zoek naar de passende ruimte om met ingang van volgend jaar kerkdiensten in Vlissingen te blijven houden.

2 dagen geleden
Vlissingse geslagen bij poging tot straatroof, politie zoekt getuigen

VLISSINGEN - Op de kruising van de Bloemenlaan met de President Rooseveltlaan in Vlissingen probeerde een man zaterdagavond de tas van een fietsster te stelen. De 47-jarige vrouw uit Vlissingen is hierbij flink geslagen, aldus de politie. Zij vraagt getuigen zich te melden.

2 dagen geleden
‘Het kroegleven in Vlissingen vond ik altijd wel gezellig’

VLISSINGEN - Helge Prinsen portretteert in de rubriek ‘Ik ben Vlissingen’ elke week een van haar stadsgenoten. Met haar korte portretten wil ze bekende en minder bekende Vlissingers in de schijnwerpers zetten en zo een mooi beeld van de stad schetsen waar zij is geboren en getogen.DOOR HELGE PRINSENFrans ‘Rooie Frans’ Schrijnemakers (79). Samenwonend. Geboren in Roermond. Van beroep landmeetkundige. “Maar het laatste wat ik deed was een hotelletje in Middelburg”.“Zelf heb ik 23 jaar in jachthaven Michiel de Ruyter gewoond. Ook de halve wereld afgezeild. Een boot is een ideaal huis. Je hebt alle vrijheid en kunt weg wanneer je zin hebt.”“Mooiste was dat je na terugkomst van een reis weer de haven binnenvoer. Vanwege mijn gezondheid heb ik helaas een punt achter het zeilen moeten zetten. Was wel een klap.”“Het kroegleven in Vlissingen vond ik altijd wel gezellig. Soif. Flying Dutchman. Astoria. Leuke tenten. Op cultureel gebied het straatfestival. De tijd nog van Verhagen en Deelder.” “Vorig jaar augustus kwam ik over uit de Filipijnen waar ik woon. Voor een maand. Maar toen kwam de lockdown. Kon niet meer terug. Nog steeds. Zit ‘gevangen’ in Vlissingen”.“Heb daarom een ‘weggooiauto’ gekocht. Om een beetje mobiel te zijn voor zolang ik hier nog ben. Verder hou ik van cryptogrammen, sudoku’s en muziek. Jazz. Mahler. Bach.” “Gelukkig mag ik het huis van een oude Engelse zeilvriend gebruiken. Mijn nabije toekomst hangt af van dat klotevirus. Ja, natuurlijk. Als ik morgen een ticket krijg, ben ik weg.”[n]

2 dagen geleden
Eigenaar krijgt Middelburgse fietsendief te pakken

OOST-SOUBURG - Een inwoner van Groot-Abeele heeft donderdagavond de dief van zijn fiets te pakken gekregen. Deze Middelburger is overgedragen aan de politie.

6 dagen geleden
‘Ik ben veel bezig met het klimaat en zo’

VLISSINGEN – Het jongeren campagneteam van Schoon Zeeland gaat de komende weken naar strandbezoekers toe om hen welkom te heten en informatie te geven over zwerfafval. De aftrap was vrijdag op het Nollestrand in Vlissingen. Het team is van woensdag tot en met zondag van 12 tot 16 uur aanwezig.

1 week geleden