Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hier zijn ze van alle markten thuis: ‘Voor de crisis gingen de zaken prima’

Hier zijn ze van alle markten thuis: ‘Voor de crisis gingen de zaken prima’

MIDDELBURG - Van een viskraam tot een groenteboer en van delicatessen uit binnen- en buitenland tot sokken en panty’s tot de kaasboer. De weekmarkten in Middelburg en Veere zijn van alle markten thuis. Maar hoe is dit jaar geweest voor de marktondernemers? Bleven de klanten weg of vinden zij het juist fijn om boodschappen te doen in buitenlucht? Is de weekmarkt veranderd en hoe zien de marktkramers de toekomst? Wij spraken met een aantal ondernemers op de markt in Middelburg.

Met haar kraam Boeckhout Beenmode staat Elly Boeckhout al ruim twintig jaar op Zeeuwse en Brabantse weekmarkten. 

Eenvoudig

Ze merkt de gevolgen van de coronacrisis goed. “Ach, wat zal ik zeggen? Voor de crisis gingen de zaken prima, maar dit jaar is het een stuk minder. Veel minder zelfs.”

Op de markt in Middelburg ligt haar omzet meer dan vijftig procent lager ten opzichte van vorig jaar. Elly windt er geen doekjes om: 2020 is geen eenvoudig jaar voor ondernemers. Ook niet voor haar. 

Vertrouwen

Toch heeft ze alle vertrouwen in de toekomst, omdat ze denkt dat het probleem tijdelijk is. “Nu lopen er heel weinig mensen in de stad, dus ook op de markt. Afgelopen zomer waren er gelukkig nog veel toeristen, al moet ik er wel bij zeggen dat zij een ander uitgavenpatroon hadden dan normaal. Het vervelendste was dat de crisis uitbrak na de toch al lastige maanden januari en februari. De periode dat we helemaal dicht moesten was gewoon taai.”

Standplaats

Elly merkt dat de situatie verschilt per standplaats. Ze heeft het gevoel dat Zeeuwen het makkelijker vinden om thuis te blijven dan Brabanders. In Etten-Leur en Roosendaal ziet ze steeds dat er meer volk op de been is. Dat was zelfs zo toen Brabant de grootste brandhaard van het virus was. Ondanks alles denkt Elly dat ze haar pensioen wel zal halen met Boeckhout Beenmode. De vaste klanten zijn trouw. “Maar het zou fijn zijn als de lokale overheden blijven meedenken. In Roosendaal mogen we gratis staan in het derde en vierde kwartaal. Dat zou hier ook best mogen.”

Meer uit Middelburg

Oud-Songfestivaldeelnemer Stefania presenteert landelijke finale Regio Songfestival

UTRECHT - Tijdens de finale van het Regio Songfestival op zaterdagavond 4 november 2023 ligt depresentatie in handen van Stefania Liberakakis, Riks Ozinga en Bernadette Keizer.

7 uur geleden
De Bode blijft in de bus vallen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg voert uiterlijk 1 oktober 2024 de zogenoemde JA-JA sticker in. De raad heeft dat besluit op 21 september genomen. D66 Middelburg stelde eerder voor om het principe van de sticker op de brievenbus om te draaien: als je geen sticker op je brievenbus hebt, krijg je wel de Bode, maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in je bus. Dat krijg je alleen als je daar expliciet om vraagt, door er een ja/ja sticker op te plakken.

8 uur geleden
Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten

MIDDELBURG - De Gemeente Middelburg werkt aan een belangrijk plan om de openbare ruimte te verbeteren en de levenskwaliteit van haar inwoners te verhogen. Het huidige speelruimteplan uit 2000 is voor het laatst in 2006 geüpdatet en is toe aan een grondige herziening.De reden voor deze herziening bestaat uit twee delen. Ten eerste bereiken veel speeltoestellen in de openbare ruimte het einde van hun levensduur, wat lijdt tot stijgende kosten voor onderhoud en vervanging. Ten tweede zijn de behoeften van de inwoners en de demografische samenstelling van de gemeente veranderd, waardoor sommige voorzieningen niet langer aansluiten bij de wensen van de bewoners. Dit maakt nu het juiste moment om een aanpak te bepalen voor bewegen, ontmoeten, sporten en spelen in de openbare ruimte. De aanpak omvat een grondige analyse van gegevens over de bevolkingsopbouw, groenstructuren, hittestress, wateroverlast en het huidige voorzieningenniveau voor bewegen, ontmoeten, sport en spelen in de openbare ruimte. Deze gegevens worden gecombineerd met de input van inwoners om een alomvattende visie te ontwikkelen.Oproep inwoners deelname enquêteWethouder Jeroen Louws: “Inwoners bewegen, ontmoeten, sporten en spelen in de openbare ruimte. Dit draagt bij aan sociaalmaatschappelijke doelen zoals het bevorderen van fysieke en mentale gezondheid, het tegengaan van eenzaamheid en de ontwikkeling van kinderen. Inwoners van de gemeente Middelburg weten zelf waar behoefte aan is en spelen dan ook een belangrijke rol in dit proces. Ik nodig alle inwoners uit om deel te nemen aan een enquête en hun inbreng te leveren om de toekomst van de openbare ruimte vorm te geven.” Naast een enquête zijn er rondgangen met belanghebbenden zoals schoolkinderen, jongeren en ouderen. Deze inbreng zal helpen bij het vormgeven van de nieuwe visie en het prioriteren van verbeteringen. Op basis van data-analyse, input vanuit inwoners, bestaand beleid en maatschappelijk opgaven omvat het eindresultaat onder andere een visie op bewegen, ontmoeten, sporten en spelen, voor verschillende voorzieningen en een uitvoeringsprogramma Met als uiteindelijke doel: Voor iedereen van elke leeftijd een plek in de openbare ruimte om te bewegen, ontmoeten, spelen en sporten (BOSS).Voor meer informatie en om de enquête in te vullen, kunt u terecht op www.middelburgontmoet.nl/boss.

8 uur geleden
Objecten met een diepere betekenis

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. In de 19e en 20e eeuw ontstond er een ware kunstkolonie van gerenommeerde schilders en beeldhouwers. Ook hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Onder de noemer ’Kunst in Veere’ hebben zij zich verenigd. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Marijke Leertouwer, kunstenaar en eigenaar van Kunsthuis Veere.

9 uur geleden
Herstructurering siloterrein in Middelburg van start

MIDDELBURG - Op vrijdag 29 september heeft wethouder Rutger Schonis, samen met belanghebbenden en enthousiaste ondernemers, de starthandeling verricht om het voormalige CZAV terrein, bekend als het siloterrein aan de Kleverskerkseweg in Middelburg, te transformeren tot een dynamisch en aantrekkelijk gebied voor ondernemers.

1 dag geleden
Koninklijke Erepenning voor de Domburgse Reddingsbrigade

DOMBURG Op 1 oktober 2023 viert de Domburgse Reddingsbrigade haar 50-jarig jubileum. Tijdens de receptie op zaterdag 30 september 2023, om 17.30 uur, heeft de Commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman, de Koninklijke Erepenning overhandigd aan de Domburgse Reddingsbrigade. 

2 dagen geleden
Middelbrand in woning Hofplein Middelburg

MIDDELBURG - In een woning aan het Hofplein in Middelburg heeft vrijdagmiddag brand gewoed. De brandweer schaalde op naar middelbrand.De brand werd rond 15.30 uur ontdekt waarna gezien de locatie direct al meerdere brandweerwagens werden opgeroepen. Rond 16.05 uur werd formeel opgeschaald naar middelbrand. In de tussentijd had de brandweer het vuur echter al geblust. Bij de brand zijn twee tankautospuiten en een ladderwagen ingezet.

2 dagen geleden