Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Het zou zonde zijn als het geld terug moet’

‘Het zou zonde zijn als het geld terug moet’

GOES - Het geld ligt niet voor het oprapen, maar voor het verduurzamen van je woning wel. Tijdelijk. 

In het kader van de Zeeuwse variant van de Regeling Reductie Energie (RRE) zijn er zo’n 40.000 vouchers van elk ongeveer 90 euro per stuk beschikbaar om particuliere woningen te verduurzamen. “Vraag deze vooral aan, want het zou zonde zijn als het geld terug moet”, zegt wethouder Joost de Goffau van de gemeente Goes, die trekker is van de actie.

De regeling is een paar weken geleden geïntroduceerd. Hoewel de aanvragen gestaag binnenkomen mag het wat Joost de Goffau wat sneller gaan. “Het is gratis geld en je hebt het binnen anderhalve minuut voor elkaar”, zegt hij.

CO2-uitstoot

Het geld voor de vouchers komt uit Den Haag. Het kabinet wil hiermee de CO2-uitstoot van koopwoningen verminderen. De regio’s mogen zelf invullen hoe ze dit aanpakken. De aanpak van Zeeland, waarin de nadruk vooral ligt op isoleren, past binnen het Zeeuwse Energieakkoord.

Deze regeling moet Zeeuwse woningbezitters stimuleren om de handschoen op te pakken. Met de vouchers kunnen zij een stap in goede richting zetten. Ze kunnen kiezen uit acht verschillende soorten tegoedbonnen, die de initiatiefnemers trajecten noemen.

Warmtescan

Zo is er een voucher voor een warmtescan. “Ik heb onlangs mijn huis helemaal verduurzaamd. Ik wil weten of dat goed is gedaan en of er nog plekken zijn waar warmte lekt. Daarom heb ik de warmtescan aangevraagd”, zegt De Goffau.

Andere trajecten zijn een energieverbruiksmanager (dat meer inzicht geeft in het eigen energieverbruik), een onafhankelijk advies van een adviseur, een bespaarbox met led-lampen en andere energiebesparende middelen (die inmiddels op is) en een cv-optimalisatie. “Dan komt er iemand langs die alle cv’s in het huis opnieuw instelt. Dat kan meteen tientallen euro’s per jaar schelen. Dat is een makkelijke manier om geld te besparen.”

Monumenten

Verder zijn er twee speciale vouchers voor monumentenbezitters: een adviesrapport en een duurzame monumentencoach. Tot slot kunnen verenigingen van eigenaren een duurzaamheidsscan aanvragen waarmee ze een gezamenlijk plan kunnen maken.

Adres

Iedereen kan een voucher aanvragen via de website www.duurzaambouwloket.nl/zeeland-rre. Per adres is er eentje beschikbaar.

Vragen kunnen ook via de website worden gesteld. Voor alle trajecten geldt op is op. Er zijn twee bijzonderheden: mensen die een warmtescan willen moeten deze voor 30 november aanvragen en het onafhankelijk energieadvies kun je aanvragen, maar het moment dat een adviseur langs komt is afhankelijk van de coronamaatregelen. De regeling loopt tot 31 maart volgend jaar.

Meer uit Reimerswaal

Nieuwbouw kerk Yerseke geopend tijdens Dag van de Bouw

YERSEKE - Tijdens de Dag van de Bouw, zaterdag 17 juni, kan in Yerseke de nieuwbouw van de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Steeweg worden bekeken. Van 10 tot 16 uur zet Bouwbedrijf Boogert de poorten open en kunnen bezoekers de voortgang van de nieuwbouw zien.

10 uur geleden
Zaterdag is het Zeeuwse Veteranen Dag in Middelburg

MIDDELBURG - Op zaterdag 10 juni is er weer een Zeeuwse Veteranen Dag. Sinds vorig jaar is gekozen om de activiteiten van deze dag op het Abdijplein van de Zeeuwse Hoofdstad te organiseren. Dit houdt in dat er geen parade door de stad komt en ook geen defilé op de Markt.  

1 dag geleden
Neergestort vliegtuig bij Rilland blijkt loos alarm

RILLAND - In de omgeving van Rilland hebben hulpverleners gezocht naar een mogelijk neergestort sportvliegtuigje. Er kwam omstreeks 14.50 uur een melding binnen bij de meldkamer van de politie.

1 dag geleden
Final League bij v.v. Kapelle om voetbal voor meiden te promoten

KAPELLE - Iedereen is zaterdag welkom op het complex van v.v. Kapelle voor de Final League. Deze dag promoot voetbal onder meiden. Er zijn wedstrijden en allerlei andere activiteiten. Danique Tolhoek, oud-speelster van Kapelle en vanaf volgend seizoen uitkomend in Ajax 1, verzorgt de prijsuitreiking.

1 dag geleden
Truckrit van Davogé weer terug

OOSTDIJK - Afgelopen zaterdag vond de negentiende editie van de jaarlijkse truckrit van stichting Davogé na lange tijd weer plaats. Een hartverwarmend evenement dat speciaal is georganiseerd voor mensen met een beperking. Er was niet alleen de bekende truckrit, maar ook een spelletjesprogramma, verschillende demonstraties van onder ander de brandweer en nog veel meer.

2 dagen geleden
Urker Mans Formatie treedt op in Yerseke

YERSEKE - Op zaterdag 10 juni hoopt de Urker Mans Formatie een concert te verzorgen in de Herv. kerk van Yerseke. De UMF is een unieke groep van 13 schitterende zangstemmen onder leiding van de ervaren dirigent Martin Mans. Zij zullen een mix van psalmen en geestelijke liederen zingen. Hugo van der Meij (piano) en Jolanda van de Wege (panfluit) zullen de Formatie muzikaal begeleiden en muzikale intermezzo’s laten horen.

2 dagen geleden
Brandweer haalt schaap uit slootkant bij Yerseke

YERSEKE - De brandweer is maandagavond rond 19:30 uur opgeroepen om een schaap uit de slootkant te halen in de Yerseke Moer. Het schaap is op nog onbekende manier buiten de omheining gekomen en stond de spuitgasten uit Yerseke schaapachtig aan te kijken bij hun aankomst.

2 dagen geleden