Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het werk van een generalist forensische opsporing

Het werk van een generalist forensische opsporing

MIDDELBURG- In gesprek met Arwin Geschiere, generalist forensische opsporing.

Wat voor werk doe je?
Ik ben werkzaam bij de Forensische Opsporing afdeling verkeer. Ons team maakt onderdeel uit de van de politie Eenheid Zeeland-West-Brabant. Overdag werken wij vanuit Middelburg en Tilburg, in de avond en nacht hebben wij oproepdienst. Zelf werk ik vanuit Middelburg. Onze werkzaamheden bestaan onder andere uit het onderzoeken van verkeersongevallen, waarbij één of meerdere personen zwaar lichamelijk letsel oplopen of komen te overlijden. Op een PD (plaats delict) toetsen wij aan de hand van hypothesen en scenario’s wat de toedracht, oorzaak en gevolg van het ongeval was. Hierbij kijken wij onder andere naar de botspositie, schades en eindposities van de voertuigen en/of personen. Ook lezen wij, indien aanwezig, de ongevalsdata van voertuigen uit.”

Reconstructie
Arwin vervolgt: “de meeste sporen die wij hierbij op de PD aantreffen zijn ‘vluchtig’. Dat wil zeggen dat deze door weersinvloeden kunnen vergaan of door menselijke handelingen verplaatst/aangepast kunnen worden. Het is dus erg belangrijk dat wij alles fotografisch vastleggen, zodat wij onder andere aan de hand van de foto’s een proces-verbaal kunnen opstellen. In de opleiding voor forensisch onderzoeker zit daarom ook een module fotografie, waarbij er veel aandacht besteed wordt aan macrofotografie, nachtfotografie en flitstechnieken. Denk jezelf maar eens in dat je op een winterse avond een detailfoto van een mensenhaar in de voorruit van een personenauto moet maken. Of wat te denken van het fotografisch vastleggen van de gloeidraad van een knipperlicht of net die ene kras in het asfalt. Op de PD maken wij tegenwoordig niet alleen maar gebruik van de handcamera maar in enkele gevallen ook van 360° fotografie, drones en 3D scanners. Hiermee kunnen wij een plaats delict volledig reconstrueren in een virtuele omgeving.”

Waarom ben je dit werk gaan doen?
“Nadat ik een aantal jaren als militair werkzaam geweest was, ben ik als veiligheidsadviseur bij een bouwbedrijf aan de slag gegaan. Na een aantal jaar begon het werken in een uniform toch weer te kriebelen. Ik besloot te solliciteren bij de forensische opsporing en dat is dus gelukt. Het geeft mij heel veel voldoening om te kunnen achterhalen wat de oorzaak van een ongeval geweest is. Het is soms letterlijk zoeken naar een speld in een hooiberg maar dat kan voor nabestaanden ontzettend helpen bij de verwerking. In ons vakgebied is geen één dag hetzelfde. Het is heel divers, soms heel technisch maar soms ook gewoon gezond boerenverstand. Dit alles maakt dat ik dagelijks gemotiveerd naar mijn werk ga om de onderste steen boven te halen.

Waar kan iemand rekening mee houden om sporen veilig te stellen en de PD zo min mogelijk te verstoren?
“Mijn belangrijkste tip; blijf overal af! Uiteraard gaat hulpverlening voor maar we zien regelmatig dat bijvoorbeeld fietsen of losgeraakte onderdelen verplaatst worden. Het is vaak goed bedoelt maar het bemoeilijkt soms wel ons onderzoek. Mijn tweede tip; Als je verder niets kan betekenen voor de hulpverlening, blijf dan op afstand. Wat je ziet op een PD is het gevolg van een gebeurtenis. De oorzaak of toedracht van het ongeval kan misschien wel meer dan honderd meter terug zijn. Wanneer je dicht op de PD staat, loop je dus de kans om sporen te vernietigen.”

Wat is jouw gouden veiligheidstip?
“Helaas komen wij nog regelmatig tot de conclusie dat de oorzaak van een ongeval onoplettendheid is geweest. Neem je deel aan het verkeer, concentreer je daar dan op! Houd je omgeving in de gaten en pas je snelheid aan, afhankelijk van de situatie.”

Meer uit Beveland

Jaarlijkse dodenherdenking en kranslegging Colijnsplaat

COLIJNSPLAAT - Programma Dodenherdenking Colijnsplaat 4 mei 2024

13 uur geleden
Hertenkamp 's-Heerenhoek in handen van dorpsbewoners

's-HEERENHOEK - "We hebben er een paar huisdieren bijgekregen", vertelt Elina Janse uit 's-Heerenhoek. Met haar buurman René Ars heeft ze het beheer van het hertenkamp, bij hen om de hoek, overgenomen van de gemeente Borsele. Bij het ondertekenen van het contract dinsdag deden ze ook nieuwe plannen uit de doeken. "We willen het hertenkamp uitbreiden met extra dieren en meer ruimte en een natuurlijke drinkpoel aanleggen."

17 uur geleden
Hoedekenskerke herdenkt op 4 mei

HOEDEKENSKERKE - Op zaterdag 4 mei zullen ook in Hoedekenskerke de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en militaire handelingen nadien worden herdacht. 

22 uur geleden
Afsluitingen N57 Oosterscheldekering uitgesteld

KAMPERLAND - Op donderdag 2, maandag 6 en woensdag 8 mei is de N57 van De Banjaard (Kamperland) tot de Kraaijensteinweg (Westenschouwen) tussen 9.00 en 15.00 uur een half uur afgesloten, vanwege werkzaamheden aan de Oosterscheldekering.

1 dag geleden
Gratis ambachtelijke moederdagappelkruimeltaart van de Smulkamer in Goes voor Vrienden van de Bode

GOES - Zondag 12 mei is het Moederdag en dankzij de Smulkamer in Goes kun je je moeder een overheerlijk cadeau geven: een verse, ambachtelijke roomboter appelkruimeltaart. En nog feestelijker: Vrienden van de Bode krijgen zo'n zespersoonstaart gratis!

1 dag geleden
Wereldberoemd schrijverspaar Nicci French bezoekt Goes

GOES - Vrijdag 10 mei komt het wereldwijd succesvolle, Britse schrijversduo Nicci French naar Goes voor de promotie van hun nieuwe boek.

1 dag geleden
Rogier Zevenbergen is gesetteld in Zeeland: 'Mijn droom achterna gaan, kan ik iedereen aanraden'

MIDDELBURG/ZIERIKZEE - Rogier Zevenbergen vindt het helemaal niet erg als je hem 'Import-Zeeuw' noemt. Hij draagt deze titel met trots. In zijn werk houdt de geboren Amsterdammer zich zelfs bezig met het aantrekken van nieuwe Import-Zeeuwen. "Ik ervaar hier meer ruimte en rust, zowel privé als in mijn werk", vertelt Rogier.

1 dag geleden