Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het verhaal van Barend en Lize Bouman

Het verhaal van Barend en Lize Bouman

VLISSINGEN - In het negende deel van de boekenreeks ‘Joodse huizen, verhalen over vooroorlogse bewoners’ staat het verhaal van Barend en Liza Bouman die woonden aan de Lepelstraat 7. Het pand is inmiddels afgebroken maar sinds 2019 herinneren twee struikelstenen aan de Joodse Vlissingers en het huis waar ze zo’n vijfentwintig jaar hebben gewoond.

De familiegeschiedenis van Barend en Liza Bouman is opgetekend door Debora Vonk. Liza en Barend Bouman trouwden in 1913 in Amsterdam en verhuisden in 1918, kort na de Eerste Wereldoorlog, naar de Lepelstraat in Vlissingen. Net als in hun vorige woonplaats Utrecht begonnen Barend en Liza een manufacturenzaak aan de Lepelstraat. Er werd van alles verkocht in de winkel: kleding, huisraad, huiden en vellen, metaal, alles kocht Barend op om het daarna in zijn winkel aan de man te brengen. De zaal liep goed en in 1924 begonnen Barend en Liza een tweede winkel in Middelburg. De winkel in Middelburg werd echter een jaar later alweer gesloten.

Personeel
De zaak van Barend en Liza Bouman liep zo goed dat er personeel moest worden gezocht. In 1922 trok Enelia Noach, de vier jaar jongere zus van Liza, bij het echtpaar in. Later kwam ook nichtje Anna Prins naar Vlissingen om in de zaak te werken als winkelbediende. Tot slot kwam in 1931 Max Peereboom vanuit Amsterdam naar Vlissingen om het team in de manufacturenzaak te versterken. Ondanks de depressie van de jaren dertig liep de zaak van Barend en Liza Bouman goed, zo goed dat er in oktober 1934 een tweede winkel werd geopend op de hoek van de Lepelstraat en de Branderijstraat. De zaak in slaapkamerbenodigdheden was zo’n groot succes dat er later ook babyartikelen en babykleding werd verkocht.

Peereboom
Ondertussen bloeide er een liefde op tussen Liza’s nichtje Anna Prins en bedrijfsleider Max Peereboom op. Ze trouwden in 1937 in de synagoge van Amsterdam maar ze bleven in Vlissingen wonen en verhuisden naar de Singel. Anna en Max kregen twee kinderen: dochter Flora (1938) en zoon Jacques Franklin (1941).

Onderduiken?
In 1942 begon de Duitse bezetter ook in Nederland systematisch met de jodenvervolging. Koster van de Sint Jacobskerk Frans van Sabbe, een buurman van Barend en Liza Bouman, bood hen aan om ze te helpen aan een onderduikadres. Frans van Sabbe zag de joden als het volk van God, het uitverkoren volk, en zag zich vanuit zijn geloofsovertuiging genoodzaakt om zijn joodse stadsgenoten te helpen. Van Sabbe heeft veel Vlissingers laten onderduiken maar Barend en Liza durfden het niet aan. Op 24 maart 1942 verhuisden de Vlissingse joden op last van de Duitse bezetters naar Amsterdam waar ze later zijn opgepakt. Barend Bouman overleed op 57-jarige leeftijd op 22 oktober 1942 in Auschwitz. Liza liet op 2 april 1943 het leven in vernietigingskamp Sobibor, ze werd 68 jaar oud. Ook het gezin van Max Peereboom heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Het huis van Barend en Liza aan de Lepelstraat is na de oorlog afgebroken omdat de kerk meer in het zicht moest komen. ‘Joodse huizen, verhalen over joodse bewoners’ is uitgegeven door Amphora Books.

Meer uit Vlissingen

Nabestaanden van Canadese strijders in Vlissingen: ‘Emotioneel om te zijn op plek waar het allemaal gebeurd is’

VLISSINGEN - Door de straten in de omgeving van de Oranjedijk klinken op dinsdagmiddag 29 april flarden van doedelzakmuziek. De piper en drumsband zijn nog druk aan het repeteren voor ze de groep van ongeveer 100 nabestaanden van de Canadese strijders begeleiden naar Uncle Beach.

2 uur geleden
Fietser onderzocht na aanrijding met auto in Paul Krugerstraat

VLISSINGEN - Een fietser is dinsdagmorgen medisch nagekeken na een botsing met een auto op de Paul Krugerstraat in Vlissingen. Het slachtoffer hoefde niet voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

11 uur geleden
Bank met gedenkplaatje bij ZRTI eert dokter Bax

VLISSINGEN - In het parkje aan de Koudekerkseweg in Vlissingen, tegenover het Zuidwest Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) is zaterdagmiddag het bankje ter nagedachtenis aan dokter Willem Adriaan Bax officieel onthuld. De in 2007 overleden chirurg was een van de initiatiefnemers van het ZRTI.

12 uur geleden
FOTO’S: Zo viert Vlissingen Bevrijdingsdag

VLISSINGEN - Tachtig jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog wordt maandag groots gevierd tijdens het Bevrijdingsfestival Zeeland in Vlissingen.

19 uur geleden
Dodenherdenking op Noorderbegraafplaats is plechtig eerbetoon tachtig jaar na Tweede Wereldoorlog

VLISSINGEN - Tachtig jaar na de Tweede Wereldoorlog was zondagavond de Dodenherdenking ook op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen een plechtige ceremonie.

1 dag geleden
Gevaarlijk rijgedrag in trouwstoet: Politie deelt meerdere bekeuringen uit

VLISSINGEN- De politie heeft zaterdagmiddag meerdere bekeuringen uitgedeeld aan bestuurders van voertuigen die meereden in een trouwstoet in de omgeving van de President Rooseveltlaan. Meerdere personen deden melding van gevaarlijk rijgedrag. Agenten spraken het bruidspaar aan en verzochten het gezelschap zich aan de verkeersregels te houden.

2 dagen geleden
Kunstenaar Dani Ploeger slaat op Bevrijdingsdag ‘alarm’ in Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Op Bevrijdingsdag maandag houdt kunstenaar Dani Ploeger tussen 11.00 en 13.00 uur een interventie in zijn geboortedorp Oost-Souburg. Zijn performance 'Extern Alarm' maakt deel uit van het project Entartete, georganiseerd door Underdog Buro Kunst & Markt. In het kader van de vieringen van tachtig jaar vrijheid wordt hiermee aandacht besteed aan de verdringing en onderdrukking van experimentele en kritische kunst onder totalitaire regimes. 

3 dagen geleden