Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het succesverhaal van De Speelkrael!

Het succesverhaal van De Speelkrael!

SCHERPENISSE - In 2018 sloegen inwoners van Scherpenisse de handen ineen om de speelplek aan de Beatrixlaan aan te pakken. Speeltuinvereniging De Speelkrael volgde en vormde het begin van een uniek project dat zoveel meer werd dan alleen een speeltuin. De Speelkrael werd een succesverhaal!

SCHERPENISSE - Eindelijk na vier jaar tomeloze inzet door een stapel moeders en een handjevol vaders wordt op 4 juni De Speelkrael geopend. Wat begon als het verbeteren van de bestaande speeltuin aan de Beatrixlaan, is uitgegroeid tot een project waarin spelen, ontmoeten en zorgen voor elkaar centraal staat. Afgelopen zaterdag mocht de speeltuinvereniging een prachtige speeltruck ontvangen. Een geschenk van Geuze Transport, ter ere van het 200-jarig jubileum. 

De totstandkoming van De Speelkrael is een bijzonder verhaal. Nelia van den Berg is een van de buurtbewoners die vanaf het begin betrokken was. “Er was een speeltuin, maar dat waren slechts een paar toestellen. Ze waren behoorlijk verouderd en aan vervanging toe. Twee moeders hebben toen een flyer gemaakt en rondgebracht om te kijken wat we zelf konden doen en hoe we geld konden inzamelen.” Dat lukte! De gemeente Tholen zegde in 2019 een bedrag van ruim 26000 euro toe waardoor de speeltuinvereniging ook een subsidieaanvraag bij de provincie in kon dienen. Hiermee werd het bedrag dat de gemeente had toegezegd, verdubbeld. Daarnaast organiseerde de speeltuinvereniging verschillende acties en collectes en werd actief naar sponsors gezocht. Ook werd verschillende keren een geldbedrag ontvangen door het aanschrijven van fondsen waaronder in februari 2021 de ANWB-prijs van 10.000 euro voor het beste maatschappelijke project van Zeeland. 

Het oorspronkelijke idee is namelijk behoorlijk uitgebreid en is veel meer geworden dan de aanleg van een speeltuin. “We vonden een mooie speeltuin belangrijk voor de kinderen, maar ook als ontmoetingsplek. We hebben vrijwel geen winkels in Scherpenisse en ook geen supermarkt. Toch is dat sociale contact belangrijk in het dorp, vinden wij. Het werd dus ook langzaamaan een sociaal project. Naast een prachtige natuurspeeltuin met een bijenhotel, moestuin en kruidentuin zijn nu ook de projecten Zorgkrael en Buurtkrael eraan gekoppeld”, legt Nelia uit. Zorgloket De Zorgkrael is namelijk onderdeel van De Speelkrael. “Voor kleine hulpvragen kunnen Scherpenissenaren een beroep doen op De Zorgkrael. Bijvoorbeeld als je naar et ziekehuis moet, maar geen vervoer hebt. Het doen van een boodschapje als je ziek bent, dat soort kleine dingen, maar die het leven wat makkelijker maken. We hebben hier een ploeg vrijwilligers voor. Zij zijn echt een luisterend oor en een helpende hand. De Buurtkrael staat voor ontmoetingen. Zo worden er koffieochtenden in de speeltuin gehouden voor 65-plussers. Dat soort dingen zijn gewoon heel waardevol in een dorp.”

De Speelkrael wordt op zaterdag 4 juni geopend met tussen 10.00 en 15.00 uur ontzettend veel leuke activiteiten zoals workshops, spelletjes en demonstraties. (Die de Facebookpagina of Instagrampagina van De Speelkrael voor het hele programma). Vanaf dan ligt de speeltuin er piekfijn bij. Afgelopen zaterdag was er echter ook een heel feestelijk moment. Geuze Transport kwam namelijk een prachtige speeltruck overhandigen in de speeltuin. “Als cadeau omdat ze 200 jaar bestaan”, zo zegt Nelia. “Daar zijn we echt heel erg blij mee.”

“We zijn stiekem heel erg trots op wat wij als ouders hebben bereikt. We zijn een hecht team. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten ingezet om dit voor elkaar te krijgen. Het is een veel groter en mooier project geworden dan we ooit hadden durven hopen. Iets waar heel Scherpenisse iets aan heeft!” 

Meer uit Tholen

Groepje Tholenaren beklimt Franse berg voor strijd tegen MS

THOLEN - Een groepje mensen uit (onder meer) Tholen heeft maandag de Franse berg Mont Ventoux beklommen. Hiermee wilde zij geld ophalen voor de strijd tegen MS. Dit deden zij onder de naam klimmen voor Ria en Denise. De twee dames kampen zelf met deze ziekte.

43 minuten geleden
Op de werkvloer bij Bas en Delano: 'Je moet je aandacht goed bij je werk houden'

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: Bas Maas en Delano van Hassel. 

5 uur geleden
Lente 2023 was de op twee na natste sinds 1906

THOLEN - De lente van 2023 was kletsnat. Er viel gemiddeld over het land 226 mm tegen 154 normaal, meldt Rico Schröder van Weeronline. Alleen in 1993 en 1979 was de lente nog natter. Wat betreft temperatuur en zonneschijn was de lente gemiddeld redelijk normaal. De gemiddelde temperatuur in De Bilt bedraagt 9,7 graden tegen 9,9 normaal en de zon scheen 560 uur tegen 565 gebruikelijk.

1 dag geleden
Thoolse ateliers openen de deuren tijdens negende editie OPEN Atelierroute

THOLEN/SINT PHILIPSLAND - De negende editie van de OPEN Atelierroute gaat aanstaande zaterdag van start. Tijdens de route stellen kunstenaars uit de regio hun ateliers en expositieruimten open voor het publiek. 

2 dagen geleden
Aantal honingbijen dat afgelopen winter stierf in Zeeland flink toegenomen

ZEELAND - Het aantal honingbijen dat afgelopen jaar stierf in de winter, is flink toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit & Research. In Zeeland stierven er afgelopen winter 27,8 procent meer honingbijen dan normaal. 

2 dagen geleden
Overheid verstuurt volgende week maandag een NL-Alert testbericht

THOLEN - De overheid zendt op maandag 5 juni rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Hierdoor ervaren Nederlanders hoe het is om een NL-Alert te ontvangen bij een noodsituatie, zoals een grote brand of overstroming.

3 dagen geleden
Risico op natuurbranden in Zeeland verhoogd naar 'extra alert'

ZEELAND - Het risico op natuurbranden in Zeeland is zojuist verhoogd naar de fase ‘extra alert’. Dat laat de Veiligheidsregio Zeeland weten. “Dat betekent dat we mensen vragen extra alert te zijn op het ontstaan van brand in de natuur.”

3 dagen geleden