Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het succesverhaal van De Speelkrael!

Het succesverhaal van De Speelkrael!

SCHERPENISSE - In 2018 sloegen inwoners van Scherpenisse de handen ineen om de speelplek aan de Beatrixlaan aan te pakken. Speeltuinvereniging De Speelkrael volgde en vormde het begin van een uniek project dat zoveel meer werd dan alleen een speeltuin. De Speelkrael werd een succesverhaal!

SCHERPENISSE - Eindelijk na vier jaar tomeloze inzet door een stapel moeders en een handjevol vaders wordt op 4 juni De Speelkrael geopend. Wat begon als het verbeteren van de bestaande speeltuin aan de Beatrixlaan, is uitgegroeid tot een project waarin spelen, ontmoeten en zorgen voor elkaar centraal staat. Afgelopen zaterdag mocht de speeltuinvereniging een prachtige speeltruck ontvangen. Een geschenk van Geuze Transport, ter ere van het 200-jarig jubileum. 

De totstandkoming van De Speelkrael is een bijzonder verhaal. Nelia van den Berg is een van de buurtbewoners die vanaf het begin betrokken was. “Er was een speeltuin, maar dat waren slechts een paar toestellen. Ze waren behoorlijk verouderd en aan vervanging toe. Twee moeders hebben toen een flyer gemaakt en rondgebracht om te kijken wat we zelf konden doen en hoe we geld konden inzamelen.” Dat lukte! De gemeente Tholen zegde in 2019 een bedrag van ruim 26000 euro toe waardoor de speeltuinvereniging ook een subsidieaanvraag bij de provincie in kon dienen. Hiermee werd het bedrag dat de gemeente had toegezegd, verdubbeld. Daarnaast organiseerde de speeltuinvereniging verschillende acties en collectes en werd actief naar sponsors gezocht. Ook werd verschillende keren een geldbedrag ontvangen door het aanschrijven van fondsen waaronder in februari 2021 de ANWB-prijs van 10.000 euro voor het beste maatschappelijke project van Zeeland. 

Het oorspronkelijke idee is namelijk behoorlijk uitgebreid en is veel meer geworden dan de aanleg van een speeltuin. “We vonden een mooie speeltuin belangrijk voor de kinderen, maar ook als ontmoetingsplek. We hebben vrijwel geen winkels in Scherpenisse en ook geen supermarkt. Toch is dat sociale contact belangrijk in het dorp, vinden wij. Het werd dus ook langzaamaan een sociaal project. Naast een prachtige natuurspeeltuin met een bijenhotel, moestuin en kruidentuin zijn nu ook de projecten Zorgkrael en Buurtkrael eraan gekoppeld”, legt Nelia uit. Zorgloket De Zorgkrael is namelijk onderdeel van De Speelkrael. “Voor kleine hulpvragen kunnen Scherpenissenaren een beroep doen op De Zorgkrael. Bijvoorbeeld als je naar et ziekehuis moet, maar geen vervoer hebt. Het doen van een boodschapje als je ziek bent, dat soort kleine dingen, maar die het leven wat makkelijker maken. We hebben hier een ploeg vrijwilligers voor. Zij zijn echt een luisterend oor en een helpende hand. De Buurtkrael staat voor ontmoetingen. Zo worden er koffieochtenden in de speeltuin gehouden voor 65-plussers. Dat soort dingen zijn gewoon heel waardevol in een dorp.”

De Speelkrael wordt op zaterdag 4 juni geopend met tussen 10.00 en 15.00 uur ontzettend veel leuke activiteiten zoals workshops, spelletjes en demonstraties. (Die de Facebookpagina of Instagrampagina van De Speelkrael voor het hele programma). Vanaf dan ligt de speeltuin er piekfijn bij. Afgelopen zaterdag was er echter ook een heel feestelijk moment. Geuze Transport kwam namelijk een prachtige speeltruck overhandigen in de speeltuin. “Als cadeau omdat ze 200 jaar bestaan”, zo zegt Nelia. “Daar zijn we echt heel erg blij mee.”

“We zijn stiekem heel erg trots op wat wij als ouders hebben bereikt. We zijn een hecht team. Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten ingezet om dit voor elkaar te krijgen. Het is een veel groter en mooier project geworden dan we ooit hadden durven hopen. Iets waar heel Scherpenisse iets aan heeft!” 

Meer uit Tholen

Mannenkoor DEV organiseert meerdere concerten voor 25-jarig bestaan

SINT-ANNALAND - Het Christelijk Sint-Annalands Mannenkoor DEV bestaat dit jaar 25 jaar. Het mannenkoor wil dit bijzondere jubileumjaar opluisteren met een aantal concerten, te beginnen in Goes.

48 minuten geleden
Warm weekend tijdens Pasen: Temperaturen tussen de 15 en 20 graden

ZEELAND - De verwachting voor Pasen kent nog steeds veel onzekerheid in de temperatuurverwachting. Maar de kans is het grootst dat er bovengemiddeld hoge temperaturen van 15 tot 20 graden worden genoteerd. Het weerbeeld lijkt met een mix van zon, wolken en enkele buien wel vrij zeker, aldus meteoroloog Rico Schröder van Weeronline.

7 uur geleden
Nieuwe wethouder Hilde Moerland: 'Alsof ik in een rijdende trein stap' [INTERVIEW]

THOLEN - Na een onverwachte wending in de coalitie is Hilde Moerland (52) ineens de nieuwe wethouder van Tholen. Een beetje spannend vindt ze het nog wel. Maar de gedreven Stallander gaat voor niets én niemand uit de weg. "Ik vind dat iedereen op Tholen, klein of groot, ertoe doet. Daar sta ik voor."

1 dag geleden
Miljoenen mailadressen bij criminelen gevonden: Check hier of je ertussen zit

WEST-BRABANT/ZEELAND - De politie heeft eind januari zes verdachten opgepakt voor bankhelpdeskfraude. Ze hadden lijsten in bezit met zo'n 7 miljoen unieke e-mailadressen, waarvan 5 miljoen uit Nederland. Deze adressen worden door cybercriminelen verhandeld en opnieuw gebruikt. Volgens de politie is het mogelijk dat heel veel Nederlanders hiervan slachtoffer zijn zonder dat ze dat zelf weten.

1 dag geleden
Felle brand op bedrijfsterrein Nijverheidsweg Sint-Maartensdijk

SINT-MAARTENSDIJK - Op het terrein van een bedrijf in Sint-Maartensdijk heeft in de nacht van woensdag op donderdag een felle brand gewoed in een grote stapel hout.Bij de brandweer werd rond 02.15 uur gemeld dat vlammen waren gezien op een bedrijfsterrein in de buurt van de Sportlaan. Ter plekke bleek brand te woedden achter een loods aan de Nijverheidsweg. De brandweer schaalde op naar middelbrand. Twee blusvoertuigen en een waterwagen werden opgeroepen om de brand te bestrijden.Rond 02.35 uur kon de brandweer het sein 'brand meester' geven omdat van overslag naar de loods geen sprake bleek te zijn. Wel moest vervolgens nog geruime tijd worden nageblust. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) waren er geen mensen of dieren bij het incident betrokken.

1 dag geleden
Drie vragen over het grote verduurzamingsproject van huurwoningen op Tholen

THOLEN - De eerste woningen op Tholen die tegen de vlakte gaan zijn bekend. Maar tot 2035 zullen er nog meer woningen worden afgebroken. Waarom kiest Stadlander voor sloop? En wat betekent dit voor de bewoners? Drie vragen over het megaproject.

2 dagen geleden
25 teams strijden vandaag tijdens het tweede Thoolse schoolvoetbaltoernooi

SINT-ANNALAND - Na het succes van vorig jaar vindt vanmiddag de tweede editie van het schoolvoetbaltoernooi in Sint-Annaland plaats. Het toernooi wordt georganiseerd door SoccerOne Tournaments en de jeugdcommissie van WHS. Er doen 25 teams mee die naar sportpark De Waaje afreizen om te strijden voor de felbegeerde beker.

2 dagen geleden