Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het smalste huis van Middelburg

Het smalste huis van Middelburg

MIDDELBURG - Sinds enige tijd staat het pand aan Kousteensedijk 16 in Middelburg te koop, een pand dat veel Middelburgers en toeristen graag eens van binnen zouden willen bekijken. Dit pand wordt door Rondvaart Middelburg bijna altijd genoemd als ze het passeren. “En dit, dames en heren, is het smalste pand van Middelburg.”

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


De huidige eigenaar van het pand is Deveron Wassink, van de familie die velen kennen van de schoenenwinkels Coco Shoe Store en De Arend. In het verleden was Deveron ook bij het familiebedrijf betrokken, maar uiteindelijk koos hij voor zijn eigen bedrijf, administratiekantoor DJQ, dat ook in het pand aan de Kousteensedijk is gevestigd. Deveron woont en werkt al jaren in het smalle pand, samen met zijn vriendin. Het stel verhuist omdat elders in de binnenstad een mooie woning werd aangeboden die over een tuin beschikt. Dat lijkt hen ook wel eens wat, na er jaren geen te hebben gehad.


Meer smalle panden
De vraag is of dit pand nu ook echt het smalste pand van de stad is. Veel Middelburgers denken van wel. Roland van Banning en collega’s, van Rondvaart Middelburg zeggen het, maar bijvoorbeeld ook Joost Jan Bakker, die met Galeriekunsthandel De Vier Gemeten ooit begon op dit adres, en zijn galerie er nota bene naar vernoemde. Aannemelijk maar zijn er niet nog meer smalle panden? Deveron weet het ook niet honderd procent zeker. “Het hoekje Spanjaardstraat/Vijf Ringen is ook heel smal”, merkt hij op. Wie daar een kijkje neemt ziet dat hij gelijk heeft. Maar dát pand lijkt toch weer net iets breder te zijn, en heeft bovendien hetzelfde adres als het pand links ervan.


Maar smal ís het pand dat nu te koop staat, dat is een feit. Gek genoeg voelt dat niet zo, als je binnenkomt. Benauwend wordt het nergens. De keuken achter de voordeur is nog best ruim. Nog verrassender is de woonkamer die daar weer achter ligt. Die is gewoon groot, omdat die zich in een aanbouw bevindt die later pas werd gebouwd. De Middelburgse Marcelle Davidse weet dat de aanbouw in het verleden een andere functie had. Op die plek was vroeger de bakkerij te vinden van de bakkerswinkel van haar grootouders, Le Cointre. Die winkel zat zelf in de Stationsstraat, op nummer vijf, daar waar nu Carfo is gevestigd.


1850
De ligging van Kousteensedijk 16 is sowieso bijzonder. Als je de luiken van de woonkamer opent kom je uit op de gang van de Goese Korenmarkt, die op zijn beurt eindigt in het smalle steegje dat achter de Stationsstraat loopt. Dat zijn geen plekken waar je als buitenstaander vaak komt. Aan de voorkant kijk je vanuit de slaapkamer uit over de Koningsbrug, de kaaien, en heb je vol zicht op de Lange Jan. Het maakt nieuwsgierig naar de geschiedenis van het huis. Op een prent uit de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, uit 1850, is het pand ook al zichtbaar. ‘Gezicht op een deel van de Korendijk te Middelburg, ter hoogte van de Goese Korenmarkt, met de oliemolen in het pakhuis Luyck (Kousteensedijk 22) van de firma Spoors en Sprenger’, staat in de omschrijving. Je wordt er alleen maar nieuwsgieriger van.

Meer uit Middelburg

Voorzitter Keti Koti Zeeland Angelique Duijndam: 'Ik heb het verleden nodig om het heden te begrijpen'

MIDDELBURG -  Maandag 1 juli vond de Keti Koti herdenking plaats in Middelburg. Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Hoe kijkt Angelique Duijndam, voorzitter Keti Koti Zeeland, terug op de viering? 

11 uur geleden
Zondag 28 juli Parkconcert van Duo Deseo in het Stadspark Molenwater

MIDDELBURG - Zondag 28 juli weer een concert in het Molenwaterpark. Als Duo Deseo verleiden gitarist Maarten Vandenbemden en celliste Ann Van Hecke je met zomerse en zuidelijke klanken. Met Zuid-Amerikaanse, Spaanse en Catalaanse muziek van onder meer Astor Piazzolla, Federico Garcia Lorca, Isaac Albéniz, en Manukl De Falla. 

15 uur geleden
Woning aan Kuiperspoort 4 in Middelburg gesloten wegens drugs

MIDDELBURG - Op last van de (loco)burgemeester van de gemeente Middelburg is donderdag een woning aan Kuiperspoort 4 in Middelburg voor drie maanden afgesloten wegens drugsgerelateerde criminaliteit. 

18 uur geleden
Gemeente Veere adviseert: 'Zet je fiets dubbel op slot'

DOMBURG - De gemeente Veere neemt deel aan landelijke campagne 'Staat-E-lekker'. Die drukt fietsers op het hart hun fiets goed op slot te zetten. Het liefst met een tweede slot.

19 uur geleden
Kloostergangen in abdij Middelburg dicht na vallen steen

MIDDELBURG - De kloostergangen in het Middelburgse abdijcomplex zijn gesloten, omdat er een stuk natuursteen vanuit de gewelven naar beneden is gevallen. Dat meldt de provincie Zeeland.

1 dag geleden
Van Trekkertrek naar polowedstijd in Aagtekerke

AAGTEKERKE - Aan de Herenweg, waar een paar dagen eerder nog trekkers reden en werd gefeest in de feesttent, galopperen over een paar dagen paarden rond. En dan niet vanwege een typisch Zeeuws rondje ringrijden, maar om polowedstrijden te rijden. Vrijdag 26 tot en met zondag 28 juli wordt op het terrein de Polo Cup Domburg georganiseerd. Jeroen van de Lindeloof vertelt  hoe dit bijzondere evenement in Aagtekerke is beland. 

1 dag geleden
Gezellige marktdag in Westkapelle

WESTKAPELLE - Woensdag  31 juli zijn er tussen 11.00 en 17.00 uur allerlei activiteiten te doen in en rondom het Polderhuis. In de Zuidstraat ter hoogte van het Polderhuis is er Brocante, Vintage en Ouwe Sannie te koop. In de Polderhuistuin is er een Creatief van eigen bodem markt en worden heerlijke smouters en wafels gebakken.

1 dag geleden