Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het smalste huis van Middelburg

Het smalste huis van Middelburg

MIDDELBURG - Sinds enige tijd staat het pand aan Kousteensedijk 16 in Middelburg te koop, een pand dat veel Middelburgers en toeristen graag eens van binnen zouden willen bekijken. Dit pand wordt door Rondvaart Middelburg bijna altijd genoemd als ze het passeren. “En dit, dames en heren, is het smalste pand van Middelburg.”

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


De huidige eigenaar van het pand is Deveron Wassink, van de familie die velen kennen van de schoenenwinkels Coco Shoe Store en De Arend. In het verleden was Deveron ook bij het familiebedrijf betrokken, maar uiteindelijk koos hij voor zijn eigen bedrijf, administratiekantoor DJQ, dat ook in het pand aan de Kousteensedijk is gevestigd. Deveron woont en werkt al jaren in het smalle pand, samen met zijn vriendin. Het stel verhuist omdat elders in de binnenstad een mooie woning werd aangeboden die over een tuin beschikt. Dat lijkt hen ook wel eens wat, na er jaren geen te hebben gehad.


Meer smalle panden
De vraag is of dit pand nu ook echt het smalste pand van de stad is. Veel Middelburgers denken van wel. Roland van Banning en collega’s, van Rondvaart Middelburg zeggen het, maar bijvoorbeeld ook Joost Jan Bakker, die met Galeriekunsthandel De Vier Gemeten ooit begon op dit adres, en zijn galerie er nota bene naar vernoemde. Aannemelijk maar zijn er niet nog meer smalle panden? Deveron weet het ook niet honderd procent zeker. “Het hoekje Spanjaardstraat/Vijf Ringen is ook heel smal”, merkt hij op. Wie daar een kijkje neemt ziet dat hij gelijk heeft. Maar dát pand lijkt toch weer net iets breder te zijn, en heeft bovendien hetzelfde adres als het pand links ervan.


Maar smal ís het pand dat nu te koop staat, dat is een feit. Gek genoeg voelt dat niet zo, als je binnenkomt. Benauwend wordt het nergens. De keuken achter de voordeur is nog best ruim. Nog verrassender is de woonkamer die daar weer achter ligt. Die is gewoon groot, omdat die zich in een aanbouw bevindt die later pas werd gebouwd. De Middelburgse Marcelle Davidse weet dat de aanbouw in het verleden een andere functie had. Op die plek was vroeger de bakkerij te vinden van de bakkerswinkel van haar grootouders, Le Cointre. Die winkel zat zelf in de Stationsstraat, op nummer vijf, daar waar nu Carfo is gevestigd.


1850
De ligging van Kousteensedijk 16 is sowieso bijzonder. Als je de luiken van de woonkamer opent kom je uit op de gang van de Goese Korenmarkt, die op zijn beurt eindigt in het smalle steegje dat achter de Stationsstraat loopt. Dat zijn geen plekken waar je als buitenstaander vaak komt. Aan de voorkant kijk je vanuit de slaapkamer uit over de Koningsbrug, de kaaien, en heb je vol zicht op de Lange Jan. Het maakt nieuwsgierig naar de geschiedenis van het huis. Op een prent uit de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, uit 1850, is het pand ook al zichtbaar. ‘Gezicht op een deel van de Korendijk te Middelburg, ter hoogte van de Goese Korenmarkt, met de oliemolen in het pakhuis Luyck (Kousteensedijk 22) van de firma Spoors en Sprenger’, staat in de omschrijving. Je wordt er alleen maar nieuwsgieriger van.

Meer uit Middelburg

Zaterdag 25 mei de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars

MIDDELBURG - Aanstaande zaterdag, 25 mei om 14.00 uur is het zover! Dan stroomt het Abdijplein in Middelburg vol voor de Zeeuwse Natuur- en Klimaatmars. Loop ook mee voor de Zeeuwse natuur en tegen de wereldwijde klimaatverandering.  Aansluitend op de mars kun je in de Klimaatcafé Special van ZB en ZMf duiken. Centrale vraag daarin is: 'wat doet het klimaat met jou?'

28 minuten geleden
Minder afval in de afvalbak tijdens de Week zonder Afval

REDACTIE - In de Week Zonder Afval van 25 t/m 31 mei staat afvalpreventie centraal. Hoe kunnen consumenten ervoor zorgen dat ze minder afval produceren? Een week lang organiseert Zero Waste Nederland in samenwerking met tientallen partners, workshops, lezingen, evenementen en acties om de consument te helpen bewuster boodschappen te doen, zuiniger met spullen om te gaan, te delen, ruilen of lenen en minder snel weg te gooien. Consumenten kunnen zo op allerlei manieren ontdekken wat ze zelf kunnen doen.

3 uur geleden
Auto belandt op akker bij Arnemuiden

ARNEMUIDEN - De bestuurder van een personenauto is vrijdagmorgen met de schrik vrijgekomen bij een eenzijdig ongeval op de Van Cittersweg bij Arnemuiden. Zijn auto kwam op een akker tot stilstand.

5 uur geleden
Boekpresentatie 'Middelburg, van laag tot hoog' vanmiddag in De Drvkkery Middelburg

MIDDELBURG -  Voor een stad in laag-Nederland vertoont Middelburg opmerkelijk veel hoogteverschillen -misschien niet spectaculair, maar wel heel kenmerkend. Wie bijvoorbeeld fietsend of lopend de 'klim' maakt van de Balans naar de Groenmarkt, ervaart het hoogteverschil van om en nabij vijfmeter (!) aan den lijve. En zo kent de binnenstad heel veel meer saillante hoogteverschillen. 

8 uur geleden
Tot en met zaterdagmiddag lokaal meer dan 50 mm regen mogelijk

REDACTIE - Vrijdag trekken weer stevige onweersbuien over het land. Tot en met zaterdagmiddag is het op veel plekken nat. Er is ook kans op onweer en lokaal kunnen ook windstoten en hagel voorkomen. Tot en met zaterdagmiddag kan lokaal ruim 50 mm regen vallen.

10 uur geleden
Hart van Griffioen gaat nieuwe fase in

MIDDELBURG - Nog voor de zomer start de gemeente met de zogenaamde initiatieffase voor Hart van Griffioen. Op basis van een eerder gemaakte studie, laat de gemeente verder verkennen wat de kansen, mogelijkheden en haalbaarheid is van deze integrale gebiedsontwikkeling.

1 dag geleden
Bunkers kijken op Bunkerdag

MIDDELBURG - Zaterdag 25 mei wordt van 10 tot 17 uur de landelijke Bunkerdag gehouden. Ook in Vlissingen, Dishoek, Zoutelande en Middelburg kunnen bunkers worden bezichtigd.

1 dag geleden