Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het smalste huis van Middelburg

Het smalste huis van Middelburg

MIDDELBURG - Sinds enige tijd staat het pand aan Kousteensedijk 16 in Middelburg te koop, een pand dat veel Middelburgers en toeristen graag eens van binnen zouden willen bekijken. Dit pand wordt door Rondvaart Middelburg bijna altijd genoemd als ze het passeren. “En dit, dames en heren, is het smalste pand van Middelburg.”

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


De huidige eigenaar van het pand is Deveron Wassink, van de familie die velen kennen van de schoenenwinkels Coco Shoe Store en De Arend. In het verleden was Deveron ook bij het familiebedrijf betrokken, maar uiteindelijk koos hij voor zijn eigen bedrijf, administratiekantoor DJQ, dat ook in het pand aan de Kousteensedijk is gevestigd. Deveron woont en werkt al jaren in het smalle pand, samen met zijn vriendin. Het stel verhuist omdat elders in de binnenstad een mooie woning werd aangeboden die over een tuin beschikt. Dat lijkt hen ook wel eens wat, na er jaren geen te hebben gehad.


Meer smalle panden
De vraag is of dit pand nu ook echt het smalste pand van de stad is. Veel Middelburgers denken van wel. Roland van Banning en collega’s, van Rondvaart Middelburg zeggen het, maar bijvoorbeeld ook Joost Jan Bakker, die met Galeriekunsthandel De Vier Gemeten ooit begon op dit adres, en zijn galerie er nota bene naar vernoemde. Aannemelijk maar zijn er niet nog meer smalle panden? Deveron weet het ook niet honderd procent zeker. “Het hoekje Spanjaardstraat/Vijf Ringen is ook heel smal”, merkt hij op. Wie daar een kijkje neemt ziet dat hij gelijk heeft. Maar dát pand lijkt toch weer net iets breder te zijn, en heeft bovendien hetzelfde adres als het pand links ervan.


Maar smal ís het pand dat nu te koop staat, dat is een feit. Gek genoeg voelt dat niet zo, als je binnenkomt. Benauwend wordt het nergens. De keuken achter de voordeur is nog best ruim. Nog verrassender is de woonkamer die daar weer achter ligt. Die is gewoon groot, omdat die zich in een aanbouw bevindt die later pas werd gebouwd. De Middelburgse Marcelle Davidse weet dat de aanbouw in het verleden een andere functie had. Op die plek was vroeger de bakkerij te vinden van de bakkerswinkel van haar grootouders, Le Cointre. Die winkel zat zelf in de Stationsstraat, op nummer vijf, daar waar nu Carfo is gevestigd.


1850
De ligging van Kousteensedijk 16 is sowieso bijzonder. Als je de luiken van de woonkamer opent kom je uit op de gang van de Goese Korenmarkt, die op zijn beurt eindigt in het smalle steegje dat achter de Stationsstraat loopt. Dat zijn geen plekken waar je als buitenstaander vaak komt. Aan de voorkant kijk je vanuit de slaapkamer uit over de Koningsbrug, de kaaien, en heb je vol zicht op de Lange Jan. Het maakt nieuwsgierig naar de geschiedenis van het huis. Op een prent uit de collectie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen, uit 1850, is het pand ook al zichtbaar. ‘Gezicht op een deel van de Korendijk te Middelburg, ter hoogte van de Goese Korenmarkt, met de oliemolen in het pakhuis Luyck (Kousteensedijk 22) van de firma Spoors en Sprenger’, staat in de omschrijving. Je wordt er alleen maar nieuwsgieriger van.

Meer uit Middelburg

Zoektocht naar Romeins Zeeland zet volgende stap: bodemscan op strand Oranjezon

VROUWENPOLDER - Op vrijdag 26 april wordt op het strand Oranjezon bij Vrouwenpolder een archeologische bodemscan uitgevoerd. Het is de volgende stap in de zoektocht naar het Romeins vlootstation, dat daar mogelijk gelegen heeft. Het betreft een testonderzoek, niet eerder uitgevoerd op de Zeeuwse stranden.

14 uur geleden
Flamenco Encuentros verzorgt eerste optreden podium De Baron in Middelburg

MIDDELBURG - Op zondag 28 april, om 22.00 uur, treedt Flamenco Encuentros op bij het nieuwe Middelburgse Podium De Baron, aan Gortstraat 30. Een prachtige locatie, die ook de thuisbasis is van Sociëteit de Vergenoeging. De middagvoorstelling is uitverkocht.

14 uur geleden
Max Huiszoon is de eerste kinderburgemeester van Veere

DOMBURG - Op dinsdag 16 april 2024 werd de eerste kinderburgemeester van de gemeente Veere verkozen. De fractie van D66 diende het initiatiefvoorstel in om een kinderburgemeester voor de gemeente Veere in te stellen. Dit voorstel werd aangenomen door alle fracties in de raad van de gemeente Veere. De kinderburgemeester gaat een jaar lang op pad met burgemeester Frederiek Schouwenaar en mag werken aan een zelfgekozen project binnen de gemeente Veere.

1 dag geleden
BM van Houwelingen wint tender voor De Biezenweie in Serooskerke

DOMBURG - Het college B&W van gemeente Veere heeft bekendgemaakt dat BM van Houwelingen de winnaar is van de tender voor De Biezenweie in Serooskerke. Dit besluit markeert een belangrijke mijlpaal in de voortgang van de woningbouw aan De Biezenweie.

2 dagen geleden
De onfortuinlijke vlucht van bommenwerper 'The Drip'

VLISSINGEN/DOMBURG - De Amerikaanse bommenwerper waar archeologisch onderzoek naar wordt uitgevoerd voor de kust van Domburg stortte neer op 5 november 1943. Het door vijandelijk vuur geraakte vliegtuig was op de terugweg van een missie bij de Duitse stad Münster, ten noordoosten van het Ruhrgebied.

2 dagen geleden
Dakbedekking waait los in van Kleffenslaan Middelburg

MIDDELBURG - Bij een woning aan de Van Kleffenslaan in Middelburg is maandagmiddag een deel van de dakbedekking losgekomen als gevolg van een harde windvlaag. De brandweer werd ingezet om de situatie weer veilig te maken.De windvlaag kreeg vat op het dak toen rond 13.45 uur een fikse bui over de stad trok. Brandweerlieden rukten vanaf de post Stromenweg uit en hebben de dakbedekking weer platgelegd. Een aannemer zal moeten worden ingeschakeld om de ontstane schade te herstellen. Bij het voorval raakte niemand gewond.In het verleden is de brandweer al veelvuldig ingezet nadat bij woningen in de betreffende wijk dakbedekkingen loslieten tijdens windstoten. Voor vandaag en morgen hebben de meteorologen van het KNMI code geel afgekondigd. Tot dinsdag 06.00 uur moet rekening worden gehouden met zware windstoten tot 100 kilometer per uur.

3 dagen geleden
Oplichter doet zich voor als politieagent: Vraagt om bankgegevens 'slachtoffers'

MIDDELBURG - De politie waarschuwt voor een persoon die zich voordoet als een politieagent en vervolgens probeert op te lichten, laat HVZeeland weten.

5 dagen geleden