Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het oudste gebouw van Noord-Beveland kent een roemrijke geschiedenis

Het oudste gebouw van Noord-Beveland kent een roemrijke geschiedenis

WISSENKERKE - Als je ergens woont of vaak ergens komt, vergeet je wel eens hoe uniek sommige gebouwen in jouw omgeving zijn. 

Ze staan er immers maar, soms al honderden jaren. Een keer per jaar zetten gemeenten tijdens open monumentendag bijzondere gebouwen in de schijnwerpers, voor toeristen en inwoners, die dan kennismaken met de vaak fascinerende verhalen achter de bouwsels. Open monumentendag kan dit weekend niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Als schrale troost zet Weekblad de Bode - of in dit geval de wethouders van Borsele, Goes en Noord-Beveland - een paar monumenten in de spotlights.

Pim Schenkelaars

Het mag qua inwoneraantal dan de kleinste gemeente van Zeeland zijn, monumenten zijn er genoeg op Noord-Beveland. Wethouder Pim Schenkelaars heeft er met moeite drie uitgepikt.

Nehalennia

De eerste is geen 'echt' monument. “Maar dermate belangrijk in onze geschiedenis dat ik het voor het voetlicht wil brengen”, zegt de wethouder. “Het is bovendien mijn favoriete gebouw: de Nehalenniatempel in Colijnsplaat.” Het ‘monument’ staat sinds 2005 in Colijnsplaat. Het is een kopie van de Gallo-Romeinse tempel, die was gewijd aan de inheemse godin Nehalennia, die aan het einde van de tweede eeuw bij Colijnsplaat stond. "Deze staat symbool voor de oudste geschiedenis van ons eiland.” Een tweede monument dat Pim Schenkelaars aanstipt is de Nicolaaskerk in Kortgene. “Het is het oudste gebouw op Noord-Beveland en kent een roemrijke geschiedenis. Toen Noord-Beveland na de Sint Felixvloed in 1532 onder water kwam te staan, stak alleen deze toren boven het water uit.” 

Oude molen

Het laatste monument is de oude molen van Colijnsplaat, die is gebouwd in 1727. De stenen grondzeiler is één van de oudste molens van Zeeland. “De molen dankt haar naam aan het feit dat er later nog een molen is gebouwd: de nieuwe molen.” Wie op de Zeelandbrug rijdt, ziet de molen staan. “Hij heeft dan ook een grote landschappelijke waarde. Heel bijzonder is het in 1958 door de heer Van Riet ontworpen windvangsysteem op de binnenroede van het wiekenkruis. Daardoor hoef je geen zeilen aan te slaan."

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: 'Gaat u ook de politiek in?'

Politiek heb ik altijd interessant gevonden. Zo hebben we twee weken geleden weer Tweede Kamer verkiezingen gehad. Ik volg alle opkomstcijfers en peilingen op zo'n dag dan op de voet. Ik vind het ook erg mooi om te zien dat er alleen al in de gemeente Borsele zoveel mensen zijn die helpen op de stembureaus. Maar niet alleen landelijke politiek vind ik interessant, ook de lokale politiek blijft me boeien. Anders was ik natuurlijk ook geen burgemeester geworden.

6 uur geleden
Nieuwe kinderburgemeester Borsele: 'Zet zich in tegen pesten en discriminatie'

BORSELE - De gemeente Borsele heeft een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Bregje Boonman mag zich heel 2024 kinderburgemeester van Borsele noemen. De jury koos afgelopenvrijdagmiddag de winnaar.

20 uur geleden
Brandweer komt af op gaslucht Oostsingel in Goes

GOES – Vanwege een gaslucht in een pand in het centrum van Goes werd de brandweer vrijdagavond ingezet.

22 uur geleden
Provincie vraagt aandacht voor Zeeuws spoor in brief aan ProRail

MIDDELBURG - Op 8 december 2023 heeft de Provincie Zeeland een brief gestuurd aan ProRail om aandacht te vragen voor de problematiek op het Zeeuwse spoor. De afgelopen periode hebben treinreizigers in Zeeland veel overlast ervaren. De Provincie roept op om snel met een oplossing te komen.

23 uur geleden
Bestelbusje belandt in vangrail op A58 bij 's-Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE – Bij een ongeval op de A58 bij 's-Heer Arendskerke is zaterdagmiddag een bedrijfsbusje tegen een vangrail tot stilstand gekomen.

23 uur geleden
Katse Kerk is zondag sfeervol decor voor kerstmarkt

KATS - De Katse Kerk is een zeventiende eeuws rijksmonument. Belangrijk voor het voortbestaan van kerken is een veelzijdig gebruik van de gebouwen, blijkt uit de kerkenvisie voor de gemeente Noord-Beveland. De Katse Kerk is al het adres voor allerhande activiteiten, zoals een kerstmarkt zondag (10 december).

1 dag geleden
Aan de keukentafel bij Hendriek Flikweert: 'We hebben een papierfetisj bij Lectori'

KAPELLE - Hendriek Flikweert-Herselman zou in de zorg gaan werken, dat wilde ze als jong meisje al doen. Toen ze achttien was veranderden de plannen. De vader van Hendriek had een bijzonder voorstel. Wilde ze niet samen met haar moeder een boekhandel beginnen in Kapelle? Zo gezegd, zo gedaan. Dit jaar bestaat Boekhandel Lectori ('De lezer zijt gegroet') 34 jaar. “Wij gaan gewoon door."

1 dag geleden