Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het mysterie van het leren: een boek over een klein stofje met grote betekenis

Het mysterie van het leren: een boek over een klein stofje met grote betekenis

MIDDELBURG - Wij allemaal, jong of oud, leren dagelijks van alles. Jarenlang heeft de Middelburger Ben Daeter onderzocht wat leren nu eigenlijk is. Hij ontdekte dat een uiterst klein stofje, myeline, in de hersenen daarbij een belangrijke rol speelt. Deze stof zit om onze zenuwdraden en isoleert deze. Je kunt het vergelijken met de isolatie in een elektriciteitkabel; die isolatie zorgt ervoor  dat de stroom op zijn plaats van bestemming aankomt. Zo zorgt myeline ervoor dat opdrachten vanuit de hersenen onderweg niet verloren gaan. 

Daeter kwam op het spoor van die myeline door de Amerikaanse wetenschapper Daniel Coyle, die aantoonde dat we zelf iets kunnen doen om myeline aan te brengen. Neem het voorbeeld van het jongetje dat zo graag een prima voetballer wil worden. Zijn hersenen geven dan de opdracht om alle zenuwdraden die iets met voetballen te maken hebben met myeline te isoleren. Maar er is meer nodig. Je moet iets niet alleen maar willen, je moet er ook iets voor doen. Het ventje moet niet alleen naar voetballen kijken en er van dromen een groot voetballer te worden, maar zal zelf ook veel moeten oefenen. Dat geldt voor iedereen: als je iets wilt bereiken moet je er veel voor doen. Men spreekt wel over de 10.000 regel: om ergens goed in te worden moet men in het algemeen wel 10.000 uur oefenen. Nu kan men iets wel graag willen en ook veel oefenen, je zult toch nog weinig bereiken als dat zo maar in het wilde weg gebeurt. Het voetballende ventje moet ook goed gecoached worden, zal bijvoorbeeld moeten leren stapje voor stapje beter te worden in dat voetballen.

Als iets fout gaat
Dit alles legt Ben Daeter in zijn zojuist verschenen boek Het mysterie van het leren haarfijn uit, met veel voorbeelden en voor iedereen begrijpelijk. Hij besteedt  ook grondige aandacht aan de vraag wat er gebeurt als die myelinevorming niet goed meer gaat. We kennen allemaal wel mensen met Multiple Sclerose (MS) of de ziekte van Alzheimer. Bij MS is de myeline beschadigd en kunnen boodschappen niet goed meer doorgegeven worden. Allerlei klachten kunnen het gevolg zijn: slecht zien, coördinatieproblemen, onduidelijke spraak, extreme moeheid en spasmen. De ziekte van Alzheimer is niet minder erg. Ook daarbij is de isolatie verstoord en dat kan als gevolg hebben: dingen steeds minder goed kunnen onthouden of begrijpen, moeite met communiceren en redeneren, terugtrekken uit sociale contacten. Voor deze mensen kunnen mentale oefeningen van groot belang om de ziekte wat te vertragen.

Nuttig boek
Voor wie is dit een belangrijk boek? Eigenlijk voor iedereen, want iedereen heeft met leren te maken. Nuttig voor iedereen die wil openstaan voor nieuwe inzichten van betekenis voor opvoeding en onderwijs. In het bijzonder denkt Daeter aan ouders met lerende kinderen; leerkrachten (ook de toekomstige) die nauw betrokken zijn bij leerprocessen en motivatie van kinderen; coaches op allerlei gebied, verzorgenden, artsen en iedereen die veel ziekteprocessen beter willen begrijpen. Kortom, een zeer interessant en nuttig boek voor veel mensen.

Ben Daeter. (2022). Het mysterie van het leren.


Meer uit Middelburg

Performancemiddag in Vleeshal Middelburg met Emma Jääskeläinen, Verneri Pohjola, Joonas Riippa & Even Minn

MIDDELBURG - Op zaterdag 17 juni vinden er in de Vleeshal in Middelburg bijzondere eenmalige performances plaats in de huidige tentoonstelling ‘Slo Mo Mother’ van Emma Jääskeläinen. Voor deze middag zijn musici Verneri Pohjola en Joonas Riippa en schrijver en dramaturg Even Minn uitgenodigd door Jääskeläinen om haar sculpturen tot leven te wekken. De performances zijn een zoektocht naar ritme, geluid, beweging en tekst in het werk van Jääskeläinen. Voor de eerste performance heeft Jääskeläinen de trompettist Pohjola en percussionist Riippa uitgenodigd. Zij zullen tijdens een improvisatiesessie de kettingen van het sculptuur ‘At Her Fingertips’ gebruiken als instrument. De geluiden die Jääskeläinen hoort tijdens haar werkproces, zoals de ritmische slag van het beitelen en de eentonige hoge noot van de schuurmachine, zijn de aanleiding voor het idee om de stenen als instrument te gebruiken.Voor het tweede deel van de middag heeft Jääskeläinen kunstenaar, dramaturg en schrijver Minn uitgenodigd om hun essay ‘Alien Mother’ (2023) voor te dragen. De eerste voordracht ‘Aliens, mothers, gorillas’ was op het evenement ‘Veranda’ van Sorbus Art Space in Helsinki (2017). De tweede versie ‘Äitini on Alien’ is een audio-essay uitgezonden door Yle Radio (2018). Eén van de dingen die aan bod komt in het essay is een manier om met grote veranderingen om te gaan, zoals klimaatverandering en wetenschappelijke ontdekkingen. Gevoelig zijn en het onbekende omarmen is de juiste benadering volgens Minn. Jääskeläinen hoorde dit essay voor het eerst in 2019, toen ze net moeder was geworden en werkte aan een ensemble van sculpturen die te maken hadden met familie. Het opschalen van haar praktijk en het verse moederschap bracht veel gevoelens met zich mee die voor Jääskeläinen weerklinken in het essay, zoals je bewust zijn van het veranderende lichaam.De performance middag vindt plaats te midden van de sculpturen in de tentoonstelling in de Vleeshal op zaterdag 17 juni van 16.00 tot 18.00 uur.

5 uur geleden
Een Tiny Forest voor Koudekerke

KOUDEKERKE - Op donderdag 25 mei 2023 was er tijdens de dorpsraadvergadering in Koudekerke een presentatie te zien van de gemeente Veere in samenwerking met IVN Natuureducatie. Tijdens deze presentatie deelde de gemeente Veere mede waarom zij trots is op de komst van een Tiny Forest in Koudekerke.

6 uur geleden
Roze Limousine rijdt door Zeeland

ZEELAND - Op 9 juni komt de Roze Limo naar Zeeland om aandacht te vragen voor de lhbti+ community. De host van deze dag is auteur/fotograaf Eveline Van de Putte namens Roze 50+ Zeeland. De andere limo gasten zijn vertegenwoordigers van Anti Discriminatie Bureau Zeeland, LFB, Roze 50+ Zeeland, GSA en Gekozen Familie Zeeland.

1 dag geleden
Een avond vol spanning tijdens het Zeeuws Thriller Festival in Middelburg

MIDDELBURG - Op vrijdag 9 juni 2023 van 19.00 tot 23.30 uur is het zover: in de gotische sferen van de Wandelkerk in Middelburg kun je als thrillerfan je hart sneller laten kloppen. Schrijvers Jeroen Windmeijer, Jet van Vuuren, Mark de Groot en Wim Hendrikse gaan onder leiding van presentator Myrthe Jansen in gesprek over de kunst van een sterke thriller en de kracht van Zeeland als decor. Een avond vol spanning, interviews, signeersessies en een sinistere wandeling.

1 dag geleden
Politieauto en fietser in botsing in Serooskerke, één gewonde

SEROOSKERKE (W) - Een politieauto is woensdagmiddag op de Wilgenhoekweg bij Serooskerke (W) in botsing gekomen met een plotseling overstekende fietser. De fietser raakte bij het ongeluk gewond, zo bevestigt de politie.

1 dag geleden
Douane onderschept 939 kilo cocaïne in Zeeland

MIDDELBURG/VLISSINGEN - In samenwerking met de politie heeft de Douane op dinsdag 6 juni tijdens een algemene controle 430 kilo cocaïne aangetroffen bij een bedrijf in Middelburg. Daarnaast heeft de organisatie diezelfde dag, tijdens een andere reguliere controle, 509 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Hierbij heeft de Douane bijstand ontvangen van de Koninklijke Marechaussee.

2 dagen geleden
Drugs ontdekt bij bedrijf Middelburg, geen betrokkenheid

MIDDELBURG - Bij een bedrijf in Middelburg is dinsdag drugs aangetroffen in een container. Volgens de politie heeft het bedrijf echter zelf niets met de zaak te maken. Volgens een woordvoerder van de politie bleek op het bedrijfsterrein dat verdovende middelen verstopt zaten in een container. 

3 dagen geleden