Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het mooie is dat hij nog altijd heel functioneel is'

'Het mooie is dat hij nog altijd heel functioneel is'

GOES - Als je ergens woont of vaak ergens komt, vergeet je wel eens hoe uniek sommige gebouwen in jouw omgeving zijn. 

Ze staan er immers maar, soms al honderden jaren. Een keer per jaar zetten gemeenten tijdens open monumentendag bijzondere gebouwen in de schijnwerpers, voor toeristen en inwoners, die dan kennismaken met de vaak fascinerende verhalen achter de bouwsels. Open monumentendag kan dit weekend niet doorgaan vanwege de coronacrisis. Als schrale troost zet Weekblad de Bode - of in dit geval de wethouders van Borsele, Goes en Noord-Beveland - een paar monumenten in de spotlights.

André van der Reest

De gemeente Goes viert monumentendag dit jaar wel, maar alleen digitaal. Er staan vanaf dit weekend filmpjes van tien monumenten in de gemeente online. Toevallig zitten de drie favorieten van wethouder André van der Reest er bij.

Net als zijn collega’s wil André van der Reest geen enkel monument te kort doen. Toch heeft hij er drie weten te vinden. “De watertoren”, noemt hij als eerste. “Niemand zal ontkennen dat het een markant gebouw is.” De toren stamt uit 1912 en is 63 meter hoog. “Het mooie vind ik dat hij nu is verbouwd en nog altijd heel functioneel is. Dat maakt de toren uniek.”

Oostmolen

Volgens Van der Reest moet er sowieso een molen in zijn top drie. “Ik ben fan van molens.” Van de molens op het grondgebied van de gemeente Goes ‘die hem allemaal even lief zijn’ kiest hij de Oostmolen in Kloetinge. “Het is een witte stellingmolen, in de beste Zeeuwse traditie, die prachtig staat in het Zeeuwse landschap.”

Zijn derde keuze is een minder voor de hand liggende: Sluis de Piet, te vinden in de omgeving van Wolphaartsdijk. “In de loop der jaren zijn er binnen meerdere wijzigingen aangebracht, maar de uitstraling van het gebouw is altijd behouden gebleven. Dat vind ik mooi.” De sluis doet nog steeds zijn werk. “Ik vind dat het monumenten extra bijzonder maakt als ze na al die jaren nog steeds een functie hebben.”

De filmpjes deze drie en zeven andere Goese monumenten zijn te vinden op www.goes.nl.

Meer uit Beveland

Goese fracties zoeken extern begeleider om tot nieuwe coalitie te komen

GOES - Na het vertrek van Nieuw Goes uit de coalitie vorige week nemen de fracties van de Goese gemeenteraad een extern voorzitter in de arm om een nieuwe coalitie te vormen. Dit proces zou weken kunnen duren, brengen de partijen dinsdag naar buiten.

19 uur geleden
Zeker Zeeuws streekproducenten in de spotlights

GOES - Op de leukste, meest duurzame, vriendelijkste of gewoonweg je favoriete Zeeuwse streekproducent kan 27 september tot 10 oktober 2023 een online stem worden uitgebracht. Stichting Zeker Zeeuws Streekproduct organiseert voor het 4e jaar op rij de onlinepublieksverkiezing ‘Streekproducent van het Jaar’.

22 uur geleden
Bouwbedrijf Schrijver krijgt subsidie voor vergroening

‘s-GRAVENPOLDER - De provincie Zeeland kent Bouwbedrijf Schrijver in ‘s-Gravenpolder en Nemag Vastgoed in Zierikzee subsidie toe voor het vergroenen en verduurzamen van hun bedrijfsterrein.

22 uur geleden
'Herfstfestival is voor veel kinderen eerste kennismaking met cultuur'

GOES – Het kindercollege van Goes heeft vorige week, samen met bijna honderdzestig kleuters, in theater De Mythe het Herfstfestival feestelijk geopend. 

22 uur geleden
Truck vol suikerbieten kantelt bij Sinoutskerke

SINOUTSKERKE - Een vrachtwagen met suikerbieten is dinsdagmorgen gekanteld op de Noordweg bij Sinoutskerke.

23 uur geleden
LHBT Netwerk Zeeland maakt nominaties Zeeuwse Parel bekend

MIDDELBURG - LHBT Netwerk Zeeland reikt ook dit jaar weer de Zeeuwse Parel uit aan een persoon of organisatie die zich het afgelopen jaar op een grensverleggende manier heeft ingezet voor de belangen of bevordering van acceptatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen, intersekse personen en/of transgenders in Zeeland, in welke vorm dan ook. 

23 uur geleden
Duitse vrouw (22) verdacht van veroorzaken zwaar ongeluk en rijden onder invloed

KAMPERLAND - Een 22-jarige Duitse vrouw is aangehouden voor het ernstige verkeersongeval zondag op de Oost-Westweg tussen Vrouwenpolder en Kamperland. 

2 dagen geleden