Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘Het mooie is dat het begint bij je familie’

‘Het mooie is dat het begint bij je familie’

HEINKENSZAND - Vele hartverwarmende reacties kreeg Rinus Verdonk uit ‘s-Heerenhoek op het ontvangen van zijn lintje. Dat gunnen hij en burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele anderen ook. De burgemeester drukt familie en vrienden van inwoners die zich inzetten voor de samenleving op het hart contact op te nemen als zij denken dat een koninklijke onderscheiding verdiend is. Er zijn voorwaarden aan verbonden, maar Bianca Vermeulen van de gemeente helpt aanvragers graag met de procedure. “Er zijn veel bescheiden mensen die zich al jarenlang onder de radar inzetten als vrijwilliger en we vinden het belangrijk dat zij ook in beeld komen voor een lintje”, zegt Dijksterhuis.

Soms komt iemand overduidelijk in aanmerking voor een koninklijke onderscheiding. De burgemeester roept mensen die twijfelen of hun naaste aan de voorwaarden voldoet juist ook op contact op te nemen met Bianca Vermeulen. Er is het nodige papierwerk mee gemoeid, maar Vermeulen begeleidt aanvragers daarbij graag. “Voor de persoon zelf is het vaak logisch om vrijwilligerswerk te doen, maar het is niet vanzelfsprekend”, stelt Dijksterhuis. “Veel voor anderen kunnen doen, is een gave. Het gaat niet om de aantallen lintjes die we kunnen uitreiken, maar het in het zonnetje zetten van mensen die er eentje verdienen.” Daarvan is Rinus Verdonk volgens de burgemeester een mooi voorbeeld. “Hij doet vrijwilligerswerk niet omdat het moet, maar omdat hij het leuk vindt. En zo enthousiasmeert hij ook anderen om vrijwilligerswerk te doen.”

Glutenvrije appeltaart

Verdonk kreeg in 2020 - in coronatijd - een lintje voor tientallen jaren inzet bij meerdere verenigingen en comités van het handboogschieten. “Schieten is mijn leven. Mijn vader zat ook in het bestuur van de schutterij en zo is mij het vrijwilligerswerk met de paplepel ingegoten.” Verdonk is op zijn 69e nog steeds bestuurslid. “Ik probeer het werk af te bouwen, maar dat valt niet mee. Ik ben nog steeds fanatiek.” Zo plant hij vakanties tussen wedstrijden door. Verdonk ziet zijn lintje als blijk van waardering. “Het mooie is dat ik het dankzij mijn familie gekregen heb. Mijn schoondochter Carolien heeft het vuurtje aangewakkerd. Zij besprak het met mijn zoon Tom en die wist zeker dat ik een lintje zou waarderen.” Zijn schoondochter zocht contact met Bianca Vermeulen en zo ging het balletje rollen. Voor de mensen om Verdonk heen begon een tijd van stiekeme zaken regelen en geheimen bewaren. Na de uitreiking heeft Verdonk genoten van alle verhalen hierover. Zo wordt voor de lintjesaanvraag vaak de secretaris van de vereniging waaraan de vrijwilliger verbonden is gevraagd om de benodigde documenten aan te leveren. “Maar die secretaris was ik zelf, dus dat ging niet”, lacht Verdonk. “Mijn zoon is toen stiekem in het kantoor gaan zoeken naar de papieren.” Om hem uiteindelijk te kunnen verrassen met het lintje lokte zijn familie Verdonk met een zelfgebakken appeltaart van zijn schoondochter. “Een glutenvrije appeltaart. Mijn vrouw en ik eten glutenvrij en een appeltaart zonder gluten bak je niet zomaar. Dus daar bleven we wel voor thuis.”

Wie meer informatie wil opvragen over het aanvragen van een lintje kan kijken op www.lintjes.nl en contact opnemen met Bianca Vermeulen van de gemeente Borsele, via 0113-238375 of [email protected].

Meer uit Beveland

Familie en burgemeester leggen bloemen bij herdenking verzetsheld Marien de Groot in Goes

GOES - Bij zijn graf in Goes hebben familie en burgemeester Cees van den Bos zaterdagmiddag herdacht dat verzetsheld Marien de Groot tachtig jaar geleden is gefusilleerd. 'De Duitsers hebben hem zonder proces doodgeschoten in de bossen bij Woensdrecht', laat Peter van Dijk weten namens de kinderen en kleinkinderen van Goese verzetstrijders.

8 minuten geleden
Rubriek Goes Gezien: Stilstaan bij poortjes station

We herdenken 4 mei de mensen die door oorlogsgeweld zijn omgekomen. Monumenten en plaquettes zijn daarbij - oneerbiedig gezegd, maar goed bedoeld - handige hulpmiddelen. Je kunt er letterlijk bij stilstaan en bloemen leggen zonder dat iemand dat vreemd vindt. 

6 uur geleden
Op de werkvloer bij uitvoerder Julien van Zelst

's-HEER ARENDSKERKE - Na tien jaar kennis en ervaring opdoen in de bouw als timmerman, kon Julien van Zelst (30) al jong doorgroeien tot uitvoerder. Hij vindt timmerman een prachtig vak, en werkt nog graag mee, maar de Vlissinger is er trots op sinds twee jaar uitvoerder te zijn bij aannemingsbedrijf Fraanje in 's-Heer Arendskerke. Hij gaat de hele provincie door voor zijn werk in de particuliere woningbouw.

7 uur geleden
Porsche vliegt uit bocht in Goes: Bestuurder mogelijk onder invloed van cocaïne [UPDATE]

GOES - De politie heeft zaterdagmorgen een bestuurder van een Porsche Cayenne aangehouden nadat hij betrokken was bij een crash op de A256 bij Goes. De man was mogelijk onder invloed van cocaïne.

9 uur geleden
Treinverkeer lag vannacht stil door dodelijke aanrijding bij 's Heer Arendskerke

'S-HEER ARENDSKERKE - Door een dodelijk treinincident bij 's-Heer Arendskerke was het treinverkeer gisterenavond en -nacht gestremd. Diverse hulpdiensten kwamen ter plaatse.

9 uur geleden
SHV de Bevelanden krijgt steeds meer hulpvragen vanwege schulden

GOES - De schuldhulpverleningsorganisatie SHV Zeeland van het Leger des Heils biedt in de Bevelanden schuldhulpbegeleiding en administratieve ondersteuning. De ruim 40 vrijwilligers zijn getraind om mensen met financiële zorgen zo goed mogelijk te helpen en bij te staan. 

1 dag geleden
Beleef vervlogen tijden bij historische winkelroute Ovezande

OVEZANDE - De organisatie achter het jubileumjaar '700 jaar Ovezande' presenteert op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei, een historische winkelroute door het dorp. Wandelaars gaan, zelfstandig of onder leiding van een gids, terug in de tijd. Naar de jaren '50 tot en met '80 van de vorige eeuw om precies te zijn. "Ovezande had in deze periode van de arbeidsintensieve wederopbouw meer dan veertig winkeltjes. Onvoorstelbaar hè", vertelt Ad Schenk van de organisatie.

1 dag geleden