Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het lintje is echt voor ons samen'

'Het lintje is echt voor ons samen'

YERSEKE – Jaap Geense werd in april verrast met een telefoontje van burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal. Zij liet hem weten dat hij een koninklijke onderscheiding had verdiend. Vanwege het coronavirus kreeg Geense in juli het lintje opgespeld. Hij ontving de onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor de Gereformeerde Gemeente in Yerseke.

De benoeming kwam voor Jaap Geense als een complete verrassing. “Mijn vrouw wist dat ik zou worden gebeld en heeft er alles aan gedaan om mij thuis te houden”, vertelt de inwoner van Yerseke. Hij is sinds 1997 werkzaam geweest in het onderwijs op de Ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke. “Toen de burgemeester belde, dacht ik in eerste instantie dat het ging om een interview in verband met corona, omdat ik in de risicogroep zit. Toen ze zei dat het ging om de onderscheiding moest dat even laten bezinken. Het was onwerkelijk.”

Indrukwekkend

Geense heeft zich van 1997 tot 2009 ingezet voor de jeugdvereniging van de kerk van de Gereformeerde Gemeente, waarvan elf jaar als voorzitter. “Ik vond het mooi toen ik hoorde dat één van de jeugdleden van toen mij heeft voorgedragen.”

Hij vond de ceremonie begin juli erg indrukwekkend. “Van de negen gedecoreerden was ik als eerste aan de beurt. Mijn vrouw speldde de onderscheiding op in verband met de coronamaatregelen. Dat was een heel mooi en intiem moment, vooral omdat ik vind dat de onderscheiding eigenlijk voor ons samen is. Ik was soms bijna elke avond weg.”

Sapjes

Naast zijn werk voor de jeugdvereniging is Geense in 1998 lid geworden van de evangelisatiecommissie. Dat deed hij tot 2011. Vijf jaar was hij voorzitter. Van 1999 tot 2009 was hij bovendien ouderling en sinds 2004 is hij lid van de zendingscommissie als voorzitter. Bovendien zet hij zich sinds 2011 in als vrijwilliger voor de Mission Aviation Fellowship (MAF), waarvoor hij onder meer door de verkoop van zelfgemaakte jam, sapjes en likeur geld inzamelt.

Belangeloos

Het vrijwilligerswerk heeft voor hem altijd veel betekend. “Het is een stukje inzet voor je medemens wat je belangeloos doet”, legt hij uit. “Ik heb het altijd met liefde mogen doen en bovenal met de hulp en kracht die de Heere mij heeft geschonken. Helaas moest ik in 2009 vanwege gezondheidsreden met het meeste werk stoppen. De jeugdvereniging zat in mijn hart. Dat werk en de omgang met de jeugd deed ik graag. Het was altijd een hechte groep. Het mooie is dat er veel huwelijken uit zijn voortgekomen. De onderscheiding is voor mij een extra teken van waardering. Mijn vader kreeg in 2004 ook een onderscheiding gekregen voor zijn ambtelijk werk en mijn opa in 1959, dus het is bijna een traditie."

Meer uit Reimerswaal

Kinderen skeeleren zaterdag tussen de Scheldes

KRABBENDIJKE - Zaterdag vindt voor de 19e keer de kidstour 'Tussen de Scheldes' plaats van IJs- en skeelervereniging Krabbendijke. 

1 uur geleden
Forse schade bij botsing Vierwegen Kapelle

KAPELLE - Bij een ongeval op de Vierwegen bij Kapelle zijn maandagavond twee personenauto's fors beschadigd geraakt. Niemand raakte gewond.

4 uur geleden
Ons Genoegen uit Wemeldinge houdt demonstratie ringrijden in Borssele

BORSSELE - Zaterdag 18 mei organiseert Ringrijderijvereniging 'Ons Genoegen' uit Wemeldinge een demonstratie ringrijden in Borssele tijdens de 27e editie van de jaarmarkt.

1 dag geleden
Cheque uit Krabbendijke voor stichting Zeeuwse Wensambulance

KRABBENDIJKE - Bloesemtocht Krabbendijke, die plaatsvond op zaterdag 13 april, heeft vijfhonderd euro opgeleverd voor stichting Zeeuwse Wensambulance.

1 dag geleden
Motorrijder komt ten val aan de Inkeldijk in Kruiningen

KRUININGEN- Een motorrijder is zondag aan het einde van de ochtend gewond geraakt bij een val op de Inkeldijk. Ambulancemedewerkers ontfermden zich over de het slachtoffer en brachten hem met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis. De oorzaak van de val is onbekend. 

2 dagen geleden
Rubriek Albert Kort: Amerika bleek niet voor alle Bevelanders het 'beloofde land'

In de vaak paginagrote advertenties van rederijen die dik verdienden aan de overtocht van landverhuizers, was Amerika het aardse paradijs. Een land waar je aan je armoede kon ontsnappen en in een mum van tijd miljonair kon worden. Dat was echter slechts voor weinigen weggelegd en gold allerminst voor wie naar Zuid-Amerika trok. Migranten uit Yerseke hielden het in Argentinië al snel voor gezien, nadat daar een paar gezinnen waren vermoord en enkele kinderen gekidnapt. In allerijl besloten ze naar Noord-Amerika te vluchten om daar een veilig plekje te vinden. Ze kwamen terecht op Long Island bij New York, waar ze samen met landverhuizers uit Bruinisse oesterkwekerijen begonnen.

2 dagen geleden
Avondvierdaagse Hansweert begint op maandag 13 mei

HANSWEERT - De Hansweertse Avondvierdaagse gaat van start op maandag 13 mei. 

4 dagen geleden