Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het kweken van dahlia's vergt vooral geduld'

'Het kweken van dahlia's vergt vooral geduld'

HEINKENSZAND - Er zijn jaren geweest dat de tuin er beter bij lag, maar dat wil niet zeggen dat het niet de moeite waard is om naar de dahliatuin van Frans Sturm te gaan. De expert heeft honderden prachtige dahlia’s in zijn tuin in Heinkenszand staan. Zaterdag en zondag zijn er open dagen.

Frans Sturm is blij dat hij dit weekend de deur van zijn tuin kan openzetten. Hij heeft de laatste maanden te kampen gehad met gezondheidsproblemen. “Ik ben blij dat het nu weer redelijk goed gaat”, zegt de dahliakweker.

Hittegolf

Vanwege zijn gezondheid kon hij de laatste weken maar sporadisch in zijn tuin werken. Het werk werd deels overgenomen door een groep trouwe vrijwilligers van Zeeland Dahlia. Zij hadden het moeilijk. De bloemen hadden namelijk flink te lijden onder de dagenlange hittegolf. “We hebben vorige week de bloemen, die waren aangetast door de warmte, uitgesneden en weggegooid, zodat ze kunnen herstellen. Dit weekend moeten de dahlia’s er weer top bij staan.”

Looproute

Sturm heeft met de gedachte gespeeld de open dagen te schrappen, maar besloot dat niet te doen. Elk jaar komen er veel liefhebbers af op de dahlia’s van de beroemde kweker. Dit jaar moet Sturm rekening houden met de coronamaatregelen. In de tuin is een looproute gemaakt en om de anderhalve meter staan er steunpaaltjes. “Als je daartussen blijft kan er niets gebeuren”, zegt Sturm, die benadrukt dat mensen altijd kunnen bellen als ze de tuin willen bezichtigen. “Dit jaar hopen we daar zelfs op, zodat het zaterdag en zondag niet al te druk wordt.”

Soorten

Zijn tuin is in omvang kleiner dan voorgaande jaren. Sturm wil zijn liefhebberij na meer dan vijftig jaar wat afbouwen. “Je kunt niet altijd bezig blijven”, zegt hij nuchter. Van stoppen is nog lang geen sprake. In zijn tuin staan zaterdag zeker 1500 planten met meer dan 15.000 bloemen. Volgend jaar verschijnt er nog een nieuwe bloem op de markt van de meervoudig Nederlands kampioen dahliakweken: de Sturm Maro. “Makkelijk is het niet meer om met nieuwe soorten te komen, maar het is toch gelukt om opnieuw een bijzondere te kweken.”

Selecteren

Zowel zaterdag als zondag is de tuin aan de Van Cittersstraat geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Ook zijn de tuinen De Doolman aan de Oudekamerseweg 22 in Heinkenszand en De Vink aan de Zuidweg 5 in Nisse open voor publiek. “In onze tuin zijn wij er om vragen van mensen te beantwoorden”, legt Sturm uit, die geniet van het contact met de liefhebbers. “Iedereen die iets wil weten, krijgt advies. Het belangrijkste advies als je dahlia’s kweken is dat je geduld moet hebben. En je moet goed selecteren als je mooie soorten wil hebben. Slechte exemplaren wegdoen is de kunst.”

Meer informatie is te vinden op www.zeelanddahlia.nl. Op de website staan ook Sturm’s contactgegevens. Vrijwilligers die hem willen helpen met het onderhoud van zijn tuin zijn welkom. Zij kunnen zich aanmelden. “Het is ontzettend leuk werk op een mooi, rustig plekje. En je mag elke keer zoveel bloemen meenemen als je wilt.”

Meer uit Beveland

Najaarsnota Provincie Zeeland: extra geld voor erfgoed, mobiliteit, landelijk gebied en innovatie

MIDDELBURG - Twee miljoen euro extra voor de instandhouding van Zeeuws erfgoed, ruim een miljoen voor de uitvoering van milieutaken, een kleine miljoen euro extra voor een uitvoeringsorganisatie voor het landelijk gebied en veel geld naar innovatie op het gebied van onder meer economie en landbouw. Dat is in een notendop de najaarsnota van de Provincie Zeeland, waarbij Zeeland nadrukkelijk naar het Rijk kijkt om zaken voor elkaar te krijgen.

21 uur geleden
Een lesje ganzenverzorging: 'Ik kan een gans maar één keer vangen met een net'

GOES - De ene Goesenaar zou er graag meer zien, de andere juist minder, maar de gans hoort bij Goes, vindt Ruben van Maaren. Hij verzorgt de ongeveer 23 exemplaren die in drie groepen bij de Westwal, Oostwal en het hertenkamp leven.

1 dag geleden
Goes voorziet zwarte cijfers voor 2024, maar rode voor jaren daarna

GOES – De Goese wethouder van financiën, Stan Meulblok, is blij dat de gemeente voor 2024 een sluitende begroting kan presenteren. “We hebben al jaren een stabiel financieel beleid en voorzien voor 2024 een positief saldo van 1,7 miljoen euro.” De jaren daarna ziet hij minder rooskleurig in.

1 dag geleden
Studenten van Scalda presenteren 'Zeeuwse ICT-contexten van de toekomst' in Amsterdam

In een tijdperk van razendsnelle technologische vooruitgang worden de mogelijkheden van de digitale wereld steeds breder en gevarieerder. Afgelopen dinsdag presenteerden de studenten van Scalda, samen met docent Steef van de Gruiter, tijdens de Katapultdag in Amsterdam hun project: ‘Zeeuwse ICTcontexten van de toekomst’. In dit project hebben ze samengewerkt met bedrijven om innovatieve woningen te creëren, voorzien van technologieën zoals glasvezelinternet, thuiszorgsensoren en verlichting. Het biedt studenten een unieke leerervaring in een contextrijke omgeving om hun vaardigheden te ontwikkelen.

1 dag geleden
Plan om komende vijf jaar maximaal 450 asielzoekers in Hotel Goes onder te brengen

GOES - Als de gemeenteraad van Goes ermee instemt, wordt Hotel Goes aan de Anthony Fokkerstraat ingericht voor de opvang van maximaal 450 asielzoekers voor vijf jaar. “Dan kan de noodopvang in de Zeelandhallen, die toch een droevige voorziening is, sluiten”, aldus waarnemend burgemeester Marcel Fränzel van de gemeente Goes. Daarnaast trekken er twintig alleenreizende minderjarige vluchtelingen die in Nederland mogen blijven in de oude, leegstaande autismekliniek van Emergis in Kloetinge. 

2 dagen geleden
Noord-Beveland lanceert project Eindeloos Gezond

KAMPERLAND - Op Nationale Kraanwaterdag woensdag is het Noord-Bevelandse project Eindeloos Gezond officieel geopend op basisschool De Kamperschouw in Kamperland.

2 dagen geleden
Koninklijke Visio houdt zaterdag open dag in Goes

GOES - Koninklijke Visio in Goes heeft een speciale open dag op zaterdag 30 september van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens de open dag krijgt jong en oud de kans om te ervaren hoe het is om blind of slechtziend te zijn en om te ontdekken welke mogelijkheden Visio biedt om hiermee om te gaan.

2 dagen geleden