Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het kost niets om respect te tonen'

'Het kost niets om respect te tonen'

RILLAND - Leerlingen van basisschool De Zandbaan in Rilland kregen deze week gastlessen van een jongerenwerker en een jongere in een rolstoel in het kader van de Week van Respect.

De Respect Education Foundation organiseert jaarlijks in november de Week van Respect. Dit jaar is gemeente Reimerswaal partnergemeente. Op andere basisscholen in Rilland, Hansweert en Yerseke zijn de lessen verzorgd door burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal, een wijkagent en een scheidsrechter.

Confronterend

Jongerenwerker Jessica Stols van de gemeente Reimerswaal vertelt dat er in totaal tien lessen gegeven zijn in de themaweek. “We hebben alle scholen in de gemeente aangeschreven en we zijn gaan kijken wie, naast de burgemeester, nog meer de gastlessen zouden kunnen verzorgen. Hulpdiensten bijvoorbeeld krijgen veel te maken met respectloos gedrag. De scheidsrechter die komt spreken is zelfs fysiek mishandeld en ik merk dat dat voor veel kinderen heel confronterend is.”

Waardig

Sjoerd Jansen, die door een ongeval met een grasmaaier op zevenjarige leeftijd één van zijn benen verloor, was meteen enthousiast toen de gemeente hem benaderde voor een gastles. “Ik heb ook hockeyles gegeven aan kinderen en ik werk als instructeur bij Rebound/Allround, die tijdelijke opvang biedt aan kinderen die vastlopen in het reguliere onderwijs. Ik vind het belangrijk dat kinderen zo jong mogelijk meekrijgen dat iemand in een rolstoel niet anders is dan zijzelf." In de klas ging het over de betekenis van respect. "Respect houdt in dat je iemand aanvaardt als een waardig en waardevol persoon. Het kost niets om met respect met iemand om te gaan. Het draait er, denk ik, om dat je mensen behandelt, zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Zwarte humor

Sjoerd heeft de afgelopen jaren af en toe te kampen gehad met vervelende reacties. “Ik was in de pubertijd erg bezig met hoe ik verder moest en hoe ik behandeld wilde worden. Gelukkig ben ik positief ingesteld en heb ik veel familie en vrienden om mij heen. Toch ben ik wel eens gepest en zelfs een keer tijdens het uitgaan door een dronken persoon met rolstoel en al omgeduwd. Dat was heel vervelend, maar ik beschik over een grote dosis zwarte humor. Van kinderen kan ik alles hebben. Ik vind het fantastisch als ze uit het niks vragen waarom ik maar één been heb. Dan zeg ik dat ik toen ik klein was te weinig groenten heb gegeten.”

Dronken

Het verhaal van Sjoerd maakte veel indruk op de kinderen en maakte veel vragen los: ‘Help je ook mensen die er uitzien als een zwerver of heel dronken zijn? Hoe kun je autorijden als je in een rolstoel zit? Wat vind je ervan als mensen naar je kijken?’

Naast de gastlessen gingen de kinderen met het thema aan de slag met speciaal lesmateriaal en activiteiten. “Het zou eigenlijk geen 'Week van Respect’, maar ‘Leven van Respect’ moet zijn”, vindt Sjoerd. “Iedereen zou dit altijd moeten meenemen, maar het is wel goed dat er eens een week extra aandacht voor is. We moeten het toch samen met elkaar doen."

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

Schooldirecteur over project Ons Kruiningen: 'Als we ogen blijven sluiten, gebeurt er niets'

KRUININGEN - 'Ons Kruiningen' is een project van de lange adem en de voorbereiding begon al zo'n drie jaar geleden, vertelt directeur Jolanda Wedage van basisschool Voorhoute. Ze blijft onverminderd enthousiast. "We hebben met allerlei partijen te maken en daardoor kost overleg tijd, maar samen kom je verder", zegt ze over het project dat dit najaar is gelanceerd. Het hele dorp willen de partijen betrekken bij 'Ons Kruiningen', met als doel het gezellig te houden en elkaar aan te spreken als dit niet zo is.

24 minuten geleden
Plan voor opvang 70 Oekraïners in Kapelle

KAPELLE - Als de gemeenteraad van Kapelle ermee instemt, wonen er na de zomer zeventig vluchtelingen uit Oekraïne op het perceel op de hoek van de Postweg en Oostambachtweg in Kapelle. De woonunits worden voor drie jaar geplaatst. Als er behoefte aan is, kan deze periode verlengd worden en is er ook ruimte voor uitbreiding met tien extra units. Dat vertelden de Kapelse burgemeester Constantijn Jansen op de Haar en de gemeentelijk projectleider woensdag bij een informatieavond.

4 uur geleden
Toekomst van kassen: 'Minder arbeidsmigranten treft vele sectoren'

RILLAND - Nieuwsuur heeft de toekomst van de glastuinbouwsector onderzocht, omdat er veel arbeidsmigranten werken - dat onder meer drukt op de woningmarkt - en de producten voornamelijk worden geëxporteerd naar het buitenland. Het onderzoek focust zich op kassengebied het Westland, maar Reimerswaal en Kapelle hebben ook relatief veel kassen. Hoe kijkt de branche hier naar de toekomst?

1 dag geleden
Musical 'De Jantjes' is genieten voor iedereen

GOES/WEMELDINGE - Als regisseur van Muziektheater Zeeland brengt de Belgische Hugo Segers aardig wat tijd door in de auto. Zeker nu, aan de vooravond van de première van 'De Jantjes'. Dat hij deze reistijd op de koop toe neemt, is een compliment aan het toneelgezelschap. "Het is een amateurvereniging op hoog niveau", stelt Segers. Zaterdagmiddag 9 maart voeren ze 'De Jantjes' op in theater de Mythe in Goes en Vrienden van de Bode kunnen gratis entreebewijzen winnen!

2 dagen geleden
Julianaschool Krabbendijke blij met nieuw, toekomstbestendig pand

KRABBENDIJKE - De Julianaschool in Krabbendijke heeft haar gloednieuwe pand aan de Scoudestraat in gebruik genomen. De nieuwbouw is uitgerust met nieuw meubilair, de nieuwste technologie en is heel toekomstbestendig. De eerste lessen zijn al gegeven en zowel de leerlingen als docenten zijn ontzettend blij met de nieuwe school.

2 dagen geleden
Ruim vier ton subsidie voor belevingsroute Yerseke Moer

YERSEKE - Stichting Het Zeeuwse Landschap ontvangt 413.288 euro provinciale subsidie om het natuurschoon van de Yerseke Moer beter in de etalage te zetten. Met het geld kunnen bijvoorbeeld beleefpunten, met uitzicht en informatieborden over de flora en fauna, gemaakt worden. Ook is er geld om de verkeersveiligheid te verbeteren.

3 dagen geleden
Ondernemers gewaarschuwd voor oplichters

KRUININGEN - Ondernemers in de gemeente Reimerswaal worden benaderd door personen die zich voordoen als verkopers van advertentieruimte in de gemeentegids van Reimerswaal. Dat stelt het Reimerswaalse gemeenteraadslid Daniël van Iwaarden (SGP). Om hiervoor te waarschuwen heeft hij bij het college van burgemeester en wethouders schiftelijke vragen ingediend.

3 dagen geleden