Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het is stil in Bos van de Toekomst bij Kapelle

Het is stil in Bos van de Toekomst bij Kapelle

KAPELLE – De bladeren van de bomen in het Bos van de Toekomst aan de rand van Kapelle kleuren geel en rood. Mensen planten er een boom ter herinnering aan een overleden dierbare, maar bijvoorbeeld ook om een geboorte of jubileum te vieren. Binnenkort komen er ruim zeventig bomen bij. 

Het bos ligt aan de Abbekindersezandweg, in de mooie, landelijke omgeving tussen Kapelle en Kloetinge. Boswachter Karel Leeftink van Staatsbosbeheer, beheerder van het Bos van de Toekomst, vertelt dat het planten van nieuwe gedenkbomen in het Bos van de Toekomst de eerste zaterdag van december niet doorgaat vanwege het coronavirus. “We verplaatsen het naar eind januari, begin februari, in de hoop dat het dan wel kan”, legt Leeftink uit.

Herinnering

Al twaalf jaar kunnen mensen in het Abbekindersebos een gedenkboom planten. Zij kunnen kiezen uit een tamme kastanje, linde, rode of groene beuk, eik, esdoorn, zwarte els of fladderiep. “De meeste mensen willen graag een boom neerzetten ter herinnering aan een overledene, maar ook wel ter ere van een huwelijksjubileum, de geboorte van een kind of kleinkind of om een bijdrage te leveren aan meer bebossing.” Bij elke boom staat een roestvrij paaltje met een gegraveerde tekst die gekozen is door de mensen die de boom hebben geplant.

Wandelen

Ruud van Oosten loopt met zijn moeder en haar teckel over het natte gras tussen de bomen. “Ik vind het een heel bijzondere gedenkplaats,” zegt zij. Van een buurvrouw had ze over het bos met de gedenkbomen gehoord en daarom neemt ze er nu een kijkje. “Haar man heeft niet lang meer te leven en hij wandelde zo graag door het bos…”, vertelt ze.

José uit Goes bezoekt de boom die ze samen met haar man heeft geplant voor hun zoontje. Hij overleed kort na de geboorte. Het emotioneert haar nog altijd om tussen de bomen door te lopen.

Vijftien jaar

In totaal staan er nu 337 bomen in het Bos van de Toekomst bij Kapelle. Daar komen er, begin 2021, meer dan zeventig bij.
Wie een boom wil planten, kan zich hiervoor het hele jaar door aanmelden. Wie dat vóór 15 september doet, krijgt hetzelfde jaar nog een boom om te kunnen planten. De boompjes kosten per stuk 325 euro. Daarvoor garandeert Staatsbosbeheer vijftien jaar lang de boom en het paaltje met het gedenkbordje. Mocht de boom dood gaan, dan zorgt Staatsbosbeheer voor een nieuw exemplaar. Hetzelfde geldt voor een beschadigd of verdwenen bordje. Na vijftien jaar eindigt de garantie van Staatsbosbeheer, maar de boom blijft uiteraard doorgroeien.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op de website van Staatsbosbeheer, www.staatsbosbeheer.nl.

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND

Meer uit Reimerswaal

Biezelinge komt in kerstsferen

BIEZELINGE - Vanaf vrijdag tot en met 5 januari is er op het marktplein in Biezelinge iedere vrijdag iets te doen. Van een gezellige kerstmarkt tot een Kerstmannenrun, er is voor ieder wat wils. Marlinde Kamerling, een van de organisatoren, hoopt dat het dit jaar weer net zo druk wordt als bij de lampionnenoptocht van vorig jaar, maar dat het bovenal heel gezellig wordt. 

10 uur geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

1 dag geleden
Reimerswaal werkt aan toekomstvisie tot 2040

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal gaat een plan voor de toekomst maken voor de periode tot 2040. Hoe deze strategische visie tot stand komt, is vastgelegd in een projectplan dat de gemeenteraad dinsdag 19 december bespreekt.

1 dag geleden
Reimerswaal geeft 200 inwoners een regenton

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal geeft 200 gratis regentonnen weg aan inwoners met een eigen tuin.

2 dagen geleden
Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

5 dagen geleden
Auto in de sloot bij ongeval Postweg (N670) bij Yerseke

YERSEKE - Op de Postweg (N670) bij Yerseke is donderdagavond een auto in de sloot beland. Het voertuig en de bestuurder zijn door brandweerlieden uit de benarde situatie bevrijd.

5 dagen geleden
Vissen is Matthias' grootste passie

KRABBENDIJKE - Matthias Baas (20) uit Krabbendijke wist vorige maand de wereldtitel voor kustvissen te behalen. In de leeftijdsklasse onder de eenentwintig jaar wist hij individueel de meeste vissen en daarmee de eerste plek binnen te hengelen. Al sinds zijn twaalfde doet Matthias mee aan viswedstrijden door heel Nederland en daarbuiten, want vissen is zijn grootste passie.

6 dagen geleden