Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het is spannend, maar ook iets heel moois'

'Het is spannend, maar ook iets heel moois'

YERSEKE – De familie Murre uit Yerseke vertrekt komende zomer voor een jaar naar het Schotse eiland Lewis. Vader Jan gaat daar namens de stichting Vrienden van Christelijk Onderwijs Schotland het onderwijs op een christelijke school ontwikkelen. “We kijken als gezin erg uit naar dit avontuur.”

Het idee om naar Schotland te vertrekken, speelde al lang bij de familie Murre. ‘’Mijn vrouw en ik lazen jaren geleden een artikel over educatie in Schotland. Het onderwijssysteem is anders dan hier”, legt Jan Murre uit. “De Schotse overheid financiert geen christelijk onderwijs. Je mag wel een christelijke school oprichten, maar ouders moeten de kosten dan zelf financieren. Er is amper geld om de vaste leerkrachten te betalen.” Murre gaat naar de Providence School. “Wij willen deze school ondersteunen. Daarom hebben we besloten naar Schotland te gaan. Vanuit ons geloof willen we iets voor de mensen daar betekenen.”

Methoden

Jan gaat zich op de Providence School op Lewis bezighouden met het verzorgen van lessen en de ontwikkeling van onderwijsmethoden. ‘’De Schotse kinderen gaan tot hun veertiende naar de basisschool. Ik ben zelf onderwijzer in het voortgezet onderwijs, dus voor de klas staan ben ik gewend’’, vertelt Murre. ‘’Mijn werkterrein op de Providence School is de bovenbouw: de kinderen van twaalf tot veertien jaar. De vakken waar zij les in krijgen, hebben allemaal een link met de bijbel. Het materiaal dat er bij hoort ga ik ontwikkelen.”

Ontslag

Het vertrek naar Lewis brengt voor de familie Murre veel veranderingen met zich mee. Zo neemt Jan in Nederland ontslag als onderwijzer en gaan drie van zijn kinderen in Schotland naar een Engelstalige school. De twee oudste kinderen krijgen les van hun vader op de Providence School.

Friet

Daarnaast is het gezin druk bezig met het opbouwen van een buffer om op Lewis rond te komen. ‘’Ik krijg als docent in Schotland niet betaald. Omdat we toch geld nodig hebben, verkopen we momenteel aan huis in vacuüm verpakte zakken verse friet en appels’’, zegt Jan. ‘’Op die manier hopen we het financiële plaatje voor ons verblijf in Schotland rond te krijgen.’’

Enthousiasme

De familie Murre kijkt met enthousiasme uit naar het Schotse avontuur. ‘’Het is spannend, maar ook iets heel moois. Heel ons gezin leert van deze ervaring’’, stelt de onderwijzer. ‘’Mijn vrouw en ik houden er daarnaast van om de cultuur van een ander land te ontdekken. Schotland is niet heel ver weg, maar zo anders dan Nederland. We gaan ons inzetten voor de plaatselijke bevolking, maar daarnaast genieten van onze nieuwe leefomgeving.’’

Wie zin heeft in verse friet of appels, kan deze bestellen door te bellen naar het telefoonnummer 06-45986229. Een bestelling doorgeven is ook mogelijk door een e-mail te sturen naar het adres van de familie: [email protected]

Meer informatie over het werk van de familie Murre of de stichting Vrienden van Christelijk Onderwijs Schotland is te vinden op de website www.mannafields.nl.

Meer uit Reimerswaal

Jaarmarkt in Wemeldinge met oude ambachten en ringrijden

WEMELDINGE - Zaterdag 2 juli wordt in Wemeldinge de jaarmarkt georganiseerd. De hele dag kunnen bezoekers genieten van ringsteken, oude ambachten, muziek en kinderentertainment. 

2 dagen geleden
Annelize en Corlinde van de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen weten al het een en ander over zonnepanelen

KRUININGEN - De nieuwe zonnepanelen op het dak van de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen zijn een mooie aanleiding om het in de klas over duurzaamheid te hebben. Via het project Zowiezon, waarbij onder meer energiebedrijf Eneco betrokken is, zijn er lespakketten voor de scholen beschikbaar. Ook krijgt de Comrieschool gastlessen aangeboden. 

3 dagen geleden
Jaarrekening Kapelle valt positief uit

KAPELLE - De gemeente Kapelle sluit de jaarrekening 2021 met een positief resultaat van 505.000 euro. ‘Ondanks een aantal financiële tegenvallers, met name binnen het sociaal domein, zijn we blij met dit positieve resultaat’, laat de gemeente in een persbericht weten.

3 dagen geleden
Zonnedak voor Dr. A. Comrieschool in Kruiningen

KRUININGEN - Nog niet veel scholen in Zeeland hebben zonnepanelen op het dak, maar de Dr. A. Comrieschool in Kruiningen wel. 

4 dagen geleden
Zomeravondwandelingen in Reimerswaal

KRUININGEN - In de maanden juli en augustus zijn er bij voldoende belangstelling op de woensdagavonden zomeravondwandelingen door de gemeente Reimerswaal.

1 week geleden
Jelle-Jan Pieterse is blij dat ‘zijn’ idee nu eindelijk in praktijk getest wordt

EVERSDIJK - In de Willem-Annapolder, achter de Westerscheldedijk bij Eversdijk, is de proef met het maken van zetstenen uit bagger gedemonstreerd. De komende maanden experimenteert waterschap Scheldestromen of deze stenen de dijk bij Hansweert kunnen versterken, omdat dit allerlei voordelen kan opleveren. Aan de wieg van deze proef staat waterschapper Jelle-Jan Pieterse, die samen met Hugo Ekkelenkamp op dit idee kwam.

1 week geleden
20e Open Wemeldinge dubbeltoernooi begint op 9 juli

WEMELDINGE - Van 9 tot en met 17 juli houdt tennisclub ‘t Swaecke in Wemeldinge voor de twintigste keer het Open Wemeldinge dubbeltoernooi. 

1 week geleden