Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het is spannend, maar ook iets heel moois'

'Het is spannend, maar ook iets heel moois'

YERSEKE – De familie Murre uit Yerseke vertrekt komende zomer voor een jaar naar het Schotse eiland Lewis. Vader Jan gaat daar namens de stichting Vrienden van Christelijk Onderwijs Schotland het onderwijs op een christelijke school ontwikkelen. “We kijken als gezin erg uit naar dit avontuur.”

Het idee om naar Schotland te vertrekken, speelde al lang bij de familie Murre. ‘’Mijn vrouw en ik lazen jaren geleden een artikel over educatie in Schotland. Het onderwijssysteem is anders dan hier”, legt Jan Murre uit. “De Schotse overheid financiert geen christelijk onderwijs. Je mag wel een christelijke school oprichten, maar ouders moeten de kosten dan zelf financieren. Er is amper geld om de vaste leerkrachten te betalen.” Murre gaat naar de Providence School. “Wij willen deze school ondersteunen. Daarom hebben we besloten naar Schotland te gaan. Vanuit ons geloof willen we iets voor de mensen daar betekenen.”

Methoden

Jan gaat zich op de Providence School op Lewis bezighouden met het verzorgen van lessen en de ontwikkeling van onderwijsmethoden. ‘’De Schotse kinderen gaan tot hun veertiende naar de basisschool. Ik ben zelf onderwijzer in het voortgezet onderwijs, dus voor de klas staan ben ik gewend’’, vertelt Murre. ‘’Mijn werkterrein op de Providence School is de bovenbouw: de kinderen van twaalf tot veertien jaar. De vakken waar zij les in krijgen, hebben allemaal een link met de bijbel. Het materiaal dat er bij hoort ga ik ontwikkelen.”

Ontslag

Het vertrek naar Lewis brengt voor de familie Murre veel veranderingen met zich mee. Zo neemt Jan in Nederland ontslag als onderwijzer en gaan drie van zijn kinderen in Schotland naar een Engelstalige school. De twee oudste kinderen krijgen les van hun vader op de Providence School.

Friet

Daarnaast is het gezin druk bezig met het opbouwen van een buffer om op Lewis rond te komen. ‘’Ik krijg als docent in Schotland niet betaald. Omdat we toch geld nodig hebben, verkopen we momenteel aan huis in vacuüm verpakte zakken verse friet en appels’’, zegt Jan. ‘’Op die manier hopen we het financiële plaatje voor ons verblijf in Schotland rond te krijgen.’’

Enthousiasme

De familie Murre kijkt met enthousiasme uit naar het Schotse avontuur. ‘’Het is spannend, maar ook iets heel moois. Heel ons gezin leert van deze ervaring’’, stelt de onderwijzer. ‘’Mijn vrouw en ik houden er daarnaast van om de cultuur van een ander land te ontdekken. Schotland is niet heel ver weg, maar zo anders dan Nederland. We gaan ons inzetten voor de plaatselijke bevolking, maar daarnaast genieten van onze nieuwe leefomgeving.’’

Wie zin heeft in verse friet of appels, kan deze bestellen door te bellen naar het telefoonnummer 06-45986229. Een bestelling doorgeven is ook mogelijk door een e-mail te sturen naar het adres van de familie: [email protected].

Meer informatie over het werk van de familie Murre of de stichting Vrienden van Christelijk Onderwijs Schotland is te vinden op de website www.mannafields.nl.

Meer uit Reimerswaal

Biezelinge komt in kerstsferen

BIEZELINGE - Vanaf vrijdag tot en met 5 januari is er op het marktplein in Biezelinge iedere vrijdag iets te doen. Van een gezellige kerstmarkt tot een Kerstmannenrun, er is voor ieder wat wils. Marlinde Kamerling, een van de organisatoren, hoopt dat het dit jaar weer net zo druk wordt als bij de lampionnenoptocht van vorig jaar, maar dat het bovenal heel gezellig wordt. 

11 uur geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

1 dag geleden
Reimerswaal werkt aan toekomstvisie tot 2040

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal gaat een plan voor de toekomst maken voor de periode tot 2040. Hoe deze strategische visie tot stand komt, is vastgelegd in een projectplan dat de gemeenteraad dinsdag 19 december bespreekt.

1 dag geleden
Reimerswaal geeft 200 inwoners een regenton

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal geeft 200 gratis regentonnen weg aan inwoners met een eigen tuin.

2 dagen geleden
Dominee Erik Tramper: 'Onze oecumenische pioniersgemeente is uniek in Nederland'

SCHORE - Twee jaar geleden was het erop of eronder voor de kerk in Schore, vertelt dominee Erik Tramper. “We hadden twintig mensen of nog minder in de kerk. Als we wilden doorgaan, moest het anders." De kerkgangers zochten verbinding met nieuwe mensen. “Sindsdien gebeuren er mooie dingen."

5 dagen geleden
Auto in de sloot bij ongeval Postweg (N670) bij Yerseke

YERSEKE - Op de Postweg (N670) bij Yerseke is donderdagavond een auto in de sloot beland. Het voertuig en de bestuurder zijn door brandweerlieden uit de benarde situatie bevrijd.

5 dagen geleden
Vissen is Matthias' grootste passie

KRABBENDIJKE - Matthias Baas (20) uit Krabbendijke wist vorige maand de wereldtitel voor kustvissen te behalen. In de leeftijdsklasse onder de eenentwintig jaar wist hij individueel de meeste vissen en daarmee de eerste plek binnen te hengelen. Al sinds zijn twaalfde doet Matthias mee aan viswedstrijden door heel Nederland en daarbuiten, want vissen is zijn grootste passie.

6 dagen geleden