Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het is een mindset, maar mensen stappen over'

'Het is een mindset, maar mensen stappen over'

MIDDELBURG - Met de fronsende blikken van jonge ouders is ze bekend, maar Lisanne Karman weet dat als zij een keer wasbare luiers voor hun baby kopen de kans groot is dat ze dat blijven doen. In haar winkel Bibs in Middelburg heeft ze een plank vol liggen. Als het aan gemeenteraadslid Paul Moens van de SGP ligt maken jonge ouders de overstap van wegwerpluiers naar de duurzamere variant.

Tijdens de behandeling van het diftar-voorstel van twee weken geleden diende hij een motie in voor een campagne om wasbare luiers onder de aandacht te brengen van jonge gezinnen. Het was een reactie op een voorstel van andere partijen hen te compenseren, omdat zij door luiers meer afval hebben dan anderen. “Dat is de omgekeerde wereld, vond ik”, zegt Lisanne Karman van Bibs. “Dan geef je mensen die veel afval produceren geld toe. En dat in 2020?”

Produceren

Paul Moens vond het ook vreemd. Hij is bekend met wasbare luiers door zijn zoon en schoondochter, die deze gebruiken voor hun kroost. Hij wist na een eerdere, toevallige ontmoeting dat Karman deze verkocht. “Het idee achter diftar is dat we minder afval produceren. En als je wasbare luiers gebruikt ga je ook niet meer betalen voor het afval. Ik snap dan ook niet dat mijn motie niet werd aangenomen.”

Investering

Volgens Moens zijn wasbare luiers een uitkomst voor de 900 Middelburgse gezinnen met kinderen tussen de nul en twee jaar. “Aan de ene kant is het goed voor het milieu en aan de andere kant kun je er veel geld mee besparen.” Uit zijn berekeningen blijkt dat het zo’n 450 euro per jaar kan schelen, omdat jonge gezinnen zo’n 260 kilo luiers weggooien. “Als je twee kindjes hebt kost het al snel duizend euro”, zegt Moens. “Je koopt eenmalig een pak wasbare luiers. Dat is een investering, maar dat verdien je zo terug.”

Balletje

De wasbare luiers van nu zijn niet te vergelijken met de doeken van vroeger. Karman weet dat als geen andere en ziet de belangstelling groeien. “Het balletje rolt. De eerste stap is voor veel mensen nog groot. Het is een mindset, maar steeds meer mensen stappen over. En als ze dat doen, gaan ze niet meer terug. Bijna iedereen is enthousiast. Je hebt altijd luiers in huis en baby’s hebben ook veel minder uitslag. Dat zijn ook voordelen.”

Percentage 

Zelf zette Karman vijf jaar geleden, toen haar eerste van vier kindjes werd geboren, al de stap. Voor haar gaf het milieu de doorslag. “Het percentage luiers in het afval is gigantisch. En deze vergaan nauwelijks.”

Karman was de eerste in Zeeland. Omdat de consulent die de luiers verkocht verhuisde, ging zij deze verkopen. Het groeide uit tot een winkel met babykleding en - speelgoed.

Stadskantoor

Ze kent proeven in andere gemeenten met wasbare luiers. “Ouders kregen daar één pak cadeau, zodat ze het konden proberen. 95 procent ging er daarna mee door. Ik heb hier ook wel eens contact gezocht met het stadskantoor, maar de ambtenaren vonden het geen taak van de gemeente.” Ze heeft zich daar niet door uit het veld laten slaan. “Ik vind het leuk om mensen enthousiast te maken met iets waar ik zelf heel blij van word.”

Meer uit Middelburg

Middelburg vol Kunst op zondag 4 juni!

MIDDELBURG - Op zondag 4 juni 2023  zijn ateliers, galeries en musea in de binnenstad van Middelburg weer geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers van de kunstroute ijveren ervoor om uw bezoek zo interessant mogelijk te maken. 

1 dag geleden
Zeeuwse dialoogtafel in het teken van herdenking en viering 150 jaar afschaffing slavernij

MIDDELBURG - Op 29 juni 2023 om 17.30 uur (inloop vanaf 17.00 uur) vindt in het Zeeuws Archief in Middelburg de Keti Koti dialoogtafel plaats. Keti Koti betekent ‘verbreek de ketens’ en deze dialoogtafel is onderdeel van de landelijke herdenking van de afschaffing van de Nederlandse slavernij.

1 dag geleden
Alerte buurtbewoner betrapt man met gestolen spullen aan de Breeweg

MIDDELBURG - Een man uit Middelburg (30) is gisteravond gearresteerd nadat hij probeerde in te breken in een auto aan de Breeweg. Een alerte buurtbewoner zag de man en schakelde de politie in. De man bleek ook allerlei andere gestolen spullen in zijn bezit te hebben.

1 dag geleden
Studenten HZ ontdekken potentie Zeeuws zeewier

MIDDELBURG - Op vrijdag 26 mei even geen college in het verschiet voor de veertig enthousiaste studenten van de studie chemie van HZ University of Applied Sciences. In plaats daarvan maakten ze een opwindende roadtrip door Provincie Zeeland. Onder leiding van Dockwize gingen de studenten op bezoek bij bedrijven in de regio waar ze de productie bekeken van Wilthagen en Elopak en daarna een bezoek brengen aan The Seaweed Company. Dit avontuur biedt de studenten de mogelijkheid om de uitdagingen waarmee MKB-bedrijven in de regio te maken hebben, beter te begrijpen en zelf de potentie van Zeeuws zeewier toe te passen. ?

2 dagen geleden
Restaurant tijdelijk gesloten vanwege lekkende Co2-cilinder

MIDDELBURG – De brandweer heeft vrijdagmiddag enige tijd een restaurant op de Markt in Middelburg gesloten nadat er in een kelder een CO-2 cilinder was leeggelopen.

2 dagen geleden
Waterscouts brengen plastic afval in kaart

WALCHEREN - Tijdens het Zeeuws Water Kamp in het Pinksterweekend brengt de Zeeuwse vloot scoutingboten plastic afval in de Zeeuwse wateren in kaart. 

3 dagen geleden
Nieuwe melodieën voor het carillon in Veere

VEERE - Zaterdag 20 mei heeft stadsbeiaardier David van der Vlies nieuwe melodieën op de speeltrommel van het historische carillon in Veere gezet.

3 dagen geleden