Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het is Dierendag: deze Thoolse huisdiereigenaren verwennen hun beestje vandaag iets meer

Het is Dierendag: deze Thoolse huisdiereigenaren verwennen hun beestje vandaag iets meer

THOLEN - Het is vandaag Dierendag! Huisdiereigenaren zetten op die dag hun beestjes even extra in het zonnetje. Zo ook op Tholen. Eén van die baasjes is Asia Mainka-van Houdt. Zij heeft drie tamme ratjes. “Ze zijn ‘s ochtends net zo blij om je te zien als bijvoorbeeld een hond of kat.”

Sinds vier maanden is de Thoolse Asia eigenaar van drie tamme ratjes. De ratjes heten Darky, Sneaky en Spooky. Eerder had Asia ook al ratjes als huisdier. “Hiervoor had ik twee vrouwtjes: Bibi en Bella. Deze zijn ondertussen helaas overleden”, aldus Asia. “De ratjes worden helaas niet zo oud, meestal rond de twee of drie jaar.”

Asia heeft altijd een passie gehad voor, zoals zij het noemt, aparte dieren. “Maar mijn passie voor ratjes is begonnen toen ik naar de groene school ging in Breda. Daar hadden ze naaktratten en gewone tamme ratten. Toen wist ik gelijk; dit wil ik later ook!” 

Volgens Asia zijn veel mensen bang voor ratten of ze denken dat de beestjes vies zijn. “Maar het zijn juist hele schone dieren en ze zijn super sociaal. Het bijzondere aan de ratten is dat ze handtam zijn en super aanhankelijk. Je kan er heerlijk mee knuffelen en spelen. Ook zijn het hele slimme dieren, je kan ze verschillende kunstjes leren, zoals kusjes geven op commando of een rondje laten draaien voordat ze een snoepje krijgen.”

Voor Dierendag heeft Asia al allerlei lekkers in huis gehaald voor de ratjes. “Ook heb ik nieuwe speeltjes, zodat ze lekker bezig kunnen blijven en zich niet hoeven te vervelen.”


Een andere Thoolse die dol is op haar huisdieren is Jeannet de Vries-Eissen. Ondanks dat ze eerst bang was voor spinnen, heeft ze nu thuis vier vogelspinnen. “Het is prachtig om ze te zien groeien, dat verveelt nooit.”

Op 19 augustus 2017 haalde Jeannet, samen met haar man en kinderen, hun eerste vogelspin op. “De rest volgde daarna”, aldus de vogelspin-eigenaresse. “We wilden al eerder een vogelspin aanschaffen, maar ik durfde dat niet omdat ik bang was/ben voor spinnen. Maar op de Krabbenfoor dat jaar stond iemand met vogelspinnen. Dat vond ik toch wel heel interessant. Daarna is het snel gegaan.”

De man van Jeannet had vroeger ook al eens een spin. “Voor hem was de keuze dus makkelijk. Ook de kinderen vinden het leuke dieren en zijn er niet bang voor.” De dochter van Jeannet helpt graag mee met het voeren en kijkt graag naar de dieren.

Wat de huisdieren van Jeannet zo bijzonder maakt? “Er zijn heel veel verschillende soorten vogelspinnen, in allerlei kleuren. De vrouwtjes kunnen heel oud worden, sommige soorten wel dertig jaar!” Jeannet vindt het heel mooi om het gedrag van de spinnen te observeren. “Het is ook prachtig om te zien hoe ze groeien, dat doen ze door te vervellen. Meestal bewegen ze heel langzaam, maar als ze een prooi ontdekken zijn ze heel snel. Het zijn echt heel fascinerende dieren, en lang niet zo eng als veel mensen denken.”

Elke vogelspin heeft een eigen terrarium. “De meeste soorten kunnen namelijk niet samen. Ze hebben een waterbakje, niet alleen om te drinken, maar ook voor de luchtvochtigheid.”

Jeannet is niet van plan om iets heel speciaals voor de beestjes te gaan doen tijdens Dierendag. “Ik denk niet dat ze weten dat het Dierendag is, maar ze lusten vast wel een extra krekel!

Meer uit Tholen

Op de werkvloer bij verkoopmedewerker Niels: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’

Wie kan er mooier vertellen over zijn vak dan degene die er dagelijks mee bezig is. Waar komt zijn of haar liefde voor het vak vandaan? Waarom hebben ze voor dit beroep gekozen? Wat is er nou zo mooi aan het vak? En hoe ziet een werkdag er eigenlijk uit? Deze week: verkoopmedewerker Niels Harmsen. 

16 uur geleden
Plusklas doet onderzoek naar sociale omgeving

THOLEN - Het was afgelopen woensdag een bijzondere dag voor 16 verrijkingsklasleerlingen, zij mochten namelijk een aantal professionals interviewen. De leerlingen deden mee aan een project van het Wetenschapsknooppunt.

1 dag geleden
Montessorischool De Kraal sluit zich aan bij Prisma scholengroep

THOLEN - Montessorischool De Kraal in Tholen wordt vanaf 1 januari 2023 onderdeel van Prisma scholengroep in Goes. Dat is onlangs definitief bevestigd door het ministerie van Onderwijs, dat goedkeuring gaf aan de samenvoeging. Daarmee is het onderzoekstraject, dat beide onderwijsorganisaties in het afgelopen halfjaar uitvoerden, succesvol afgerond. Met zo’n 100 leerlingen wordt De Kraal de veertiende school van Prisma scholengroep. Groei is niet de ambitie van Prisma scholengroep, maar nu was sprake van een unieke gelegenheid om elkaar te versterken. Afgelopen juni tekenden De Kraal en Prisma scholengroep daarom een intentieovereenkomst om tot de bestuurlijke overdracht te komen. “Het tijdpad was behoorlijk ambitieus,” zegt Mieke Schipper, voorzitter van het College van Bestuur van Prisma scholengroep. “Een half jaar is doorgaans te kort voor zo’n traject. Maar we zagen over en weer veel meerwaarde die het de moeite waard maakte om het toch te proberen. In Goes heeft onze scholengroep montessorischool De Basis. De Kraal is de enige andere montessorischool in Zeeland. Dat biedt natuurlijk kansen. Samen hebben ze inmiddels een prachtig plan gereed staan om elkaar te versterken.” Koert Capel, directeur-bestuurder van De Kraal: “Bij De Kraal hadden we geconcludeerd dat we, ondanks een flinke groei, echt te klein blijven om zelfstandig te zijn. Dat is natuurlijk jammer, maar in Prisma scholengroep vonden we een partner die onze unieke identiteit in stand wil houden en tegelijkertijd stabiliteit en ondersteuning kan geven. En dan is het juist weer makkelijk dat we klein zijn, want daardoor was zo’n snel overdrachtstraject haalbaar.”

2 dagen geleden
Asielzoekers nemen intrek in noodopvang aan Molenvlietsedijk

THOLEN - Vandaag nemen maximaal 50 asielzoekers intrek in het voormalige gebouw van de Eben Haëzerschool aan de Molenvlietsedijk. Dit pand wordt drie maanden ter beschikking gesteld om onder dak te geven aan vluchtelingen. Hiermee helpt de gemeente het COA. 

2 dagen geleden
[fotoalbum] Tientallen kinderen trekken samen met de sint, piet én lampionnen door Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - Tientallen kinderen vertrokken vanavond weer vanaf het ambachtsherenhuis voor de lampionnenoptocht met Sint en piet. Ook de ouders liepen gezellig mee.  

3 dagen geleden
Leerlingen steken handen uit de mouwen tijdens Boomfeestdag

STAVENISSE - Leerlingen uit groep 5-6 van OBS De Schalm en groep 5 van de Rehobothschool staken vandaag hun handen uit de mouwen tijdens de jaarlijkse boomfeestdag. Ook wethouder Corniel van Leeuwen was aanwezig bij dit moment. 

3 dagen geleden
Houtblokken op kachel zorgen voor woningbrand aan Wilhelminastraat

SINT PHILIPSLAND - De brandweer is dinsdagmiddag naar een woningbrand op de Wilhelminastraat gegaan. De brand was snel onder controle.

3 dagen geleden