Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het is Dierendag: deze Thoolse huisdiereigenaren verwennen hun beestje vandaag iets meer

Het is Dierendag: deze Thoolse huisdiereigenaren verwennen hun beestje vandaag iets meer

THOLEN - Het is vandaag Dierendag! Huisdiereigenaren zetten op die dag hun beestjes even extra in het zonnetje. Zo ook op Tholen. Eén van die baasjes is Asia Mainka-van Houdt. Zij heeft drie tamme ratjes. “Ze zijn ‘s ochtends net zo blij om je te zien als bijvoorbeeld een hond of kat.”

Sinds vier maanden is de Thoolse Asia eigenaar van drie tamme ratjes. De ratjes heten Darky, Sneaky en Spooky. Eerder had Asia ook al ratjes als huisdier. “Hiervoor had ik twee vrouwtjes: Bibi en Bella. Deze zijn ondertussen helaas overleden”, aldus Asia. “De ratjes worden helaas niet zo oud, meestal rond de twee of drie jaar.”

Asia heeft altijd een passie gehad voor, zoals zij het noemt, aparte dieren. “Maar mijn passie voor ratjes is begonnen toen ik naar de groene school ging in Breda. Daar hadden ze naaktratten en gewone tamme ratten. Toen wist ik gelijk; dit wil ik later ook!” 

Volgens Asia zijn veel mensen bang voor ratten of ze denken dat de beestjes vies zijn. “Maar het zijn juist hele schone dieren en ze zijn super sociaal. Het bijzondere aan de ratten is dat ze handtam zijn en super aanhankelijk. Je kan er heerlijk mee knuffelen en spelen. Ook zijn het hele slimme dieren, je kan ze verschillende kunstjes leren, zoals kusjes geven op commando of een rondje laten draaien voordat ze een snoepje krijgen.”

Voor Dierendag heeft Asia al allerlei lekkers in huis gehaald voor de ratjes. “Ook heb ik nieuwe speeltjes, zodat ze lekker bezig kunnen blijven en zich niet hoeven te vervelen.”


Een andere Thoolse die dol is op haar huisdieren is Jeannet de Vries-Eissen. Ondanks dat ze eerst bang was voor spinnen, heeft ze nu thuis vier vogelspinnen. “Het is prachtig om ze te zien groeien, dat verveelt nooit.”

Op 19 augustus 2017 haalde Jeannet, samen met haar man en kinderen, hun eerste vogelspin op. “De rest volgde daarna”, aldus de vogelspin-eigenaresse. “We wilden al eerder een vogelspin aanschaffen, maar ik durfde dat niet omdat ik bang was/ben voor spinnen. Maar op de Krabbenfoor dat jaar stond iemand met vogelspinnen. Dat vond ik toch wel heel interessant. Daarna is het snel gegaan.”

De man van Jeannet had vroeger ook al eens een spin. “Voor hem was de keuze dus makkelijk. Ook de kinderen vinden het leuke dieren en zijn er niet bang voor.” De dochter van Jeannet helpt graag mee met het voeren en kijkt graag naar de dieren.

Wat de huisdieren van Jeannet zo bijzonder maakt? “Er zijn heel veel verschillende soorten vogelspinnen, in allerlei kleuren. De vrouwtjes kunnen heel oud worden, sommige soorten wel dertig jaar!” Jeannet vindt het heel mooi om het gedrag van de spinnen te observeren. “Het is ook prachtig om te zien hoe ze groeien, dat doen ze door te vervellen. Meestal bewegen ze heel langzaam, maar als ze een prooi ontdekken zijn ze heel snel. Het zijn echt heel fascinerende dieren, en lang niet zo eng als veel mensen denken.”

Elke vogelspin heeft een eigen terrarium. “De meeste soorten kunnen namelijk niet samen. Ze hebben een waterbakje, niet alleen om te drinken, maar ook voor de luchtvochtigheid.”

Jeannet is niet van plan om iets heel speciaals voor de beestjes te gaan doen tijdens Dierendag. “Ik denk niet dat ze weten dat het Dierendag is, maar ze lusten vast wel een extra krekel!

Meer uit Tholen

Sint Philipsland trapt wandelseizoen op het eiland af met wandeltocht

SINT PHILIPSLAND - Het wandelseizoen in Flupland gaat binnenkort weer van start. Op zaterdag 16 maart organiseert Sportdorp Sint Philipsland de eerste wandeltocht van dit jaar op het eiland. De routes zijn uitgestippeld in en rond het dorp. Ook wordt er een stukje Brabant bij betrokken. 

11 uur geleden
Brandweerboot ingezet bij medisch noodgeval bij een brug Oud-Vossemeer

OUD-VOSSEMEER - De reddingboot van de brandweer Tholen is vrijdag aan het einde van de middag ingezet om te helpen bij een medische noodsituatie. Ook de brandweer van Nieuw-Vossemeer werd ingezet.

15 uur geleden
Katten met de naam Simba raken het vaakst vermist en andere feitjes

ZEELAND - In Zeeland zijn vorig jaar 329 katten vermist geraakt. Drie vierde van deze spoorloze katten zijn weer teruggevonden, maar de resterende 82 katten waren aan het einde van 2023 nog steeds zoek. Opvallend genoeg worden in onze provincie de minste katten vermist. Katten met de naam Simba liepen het vaakst van huis weg.

19 uur geleden
Vooraankondiging participatiebijeenkomst en ter inzage legging Ontwerp Omgevingsvisie

THOLEN - In 2023 hebben we een concept omgevingsvisie gepresenteerd, ter inzage gelegd, participatiebijeenkomsten georganiseerd en hierover met de gemeenteraad gesproken. Van inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties ontvingen we daarop veel inspraakreacties. Die leidden er toe om een tussenraadpleging te houden. Het gevolg hiervan is dat we nu een Ontwerp Omgevingsvisie hebben gemaakt, waarin we de hiervoor vermelde ingebrachte reacties hebben verwerkt.

1 dag geleden
Heinenoordtunnel (A29) dit weekend in beide richtingen afgesloten

BERGEN OP ZOOM/THOLEN - Reis je dit weekend over de A29 richting Bergen op Zoom of Rotterdam? Dan kun je niet door de Heinenoordtunnel. De tunnel is het hele weekend afgesloten voor nieuwe werkzaamheden. Hierdoor moet het verkeer rekening houden met omleidingen en extra reistijd.

1 dag geleden
Vanavond kun je meepraten over de nieuwe groene ontmoetingsplek

THOLEN - De perenboomgaard aan de Luchtenburgseweg wordt binnenkort omgetoverd tot een groene ontmoetingsplek, zo werd vorige week bekend. Wil je meer weten over dit plan of het ontwerp bekijken? Dan ben je vanavond op 29 februari welkom tijdens de inloopavond in het gemeentehuis.

2 dagen geleden
Dieven op heterdaad betrapt bij stelen spullen van bouwterrein Stalland

SINT-ANNALAND - Drie mannen zijn woensdagavond gearresteerd omdat ze spullen meenamen vanaf een bouwterrein aan de Tienhoven. Het gaat om twee mannen van 31 en 32 jaar oud uit Sint-Maartensdijk en een 42-jarige man uit Nieuw-Vossemeer.

2 dagen geleden