Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het is de Week van de Voedselbanken: 'Corona bracht besef dat het iedereen kan overkomen'

Het is de Week van de Voedselbanken: 'Corona bracht besef dat het iedereen kan overkomen'

KRABBENDIJKE - Voedselbank de Bevelanden prijst zich gelukkig met alle steun uit de samenleving. In deze Week van de Voedselbanken zijn er nóg meer acties om de klanten te helpen, vertelt voorzitter Dorith van Ewijk. “Dankzij al die particulieren en bedrijven lukt het om iedere week 520 monden te voeden. Dat geeft veel voldoening.”

Noord-Bevelandse kerken zamelen deze week producten in en bijvoorbeeld ook het Calvijn College in Krabbendijke, de Petrakerk in Kapelle en een basisschool in Heinkenszand houden acties. Coördinatoren Leen Louisse en Maurice Odekerken en voorzitter Dorith van Ewijk van Voedselbank de Bevelanden in Goes kunnen niet alle weldoeners noemen, zoveel zijn het er. “De volkstuinvereniging in Kapelle levert de hele zomer verse groenten”, aldus Louisse. “Een meneer van de kerk in ‘s-Gravenpolder komt vaak spontaan met spullen die particulieren hebben gebracht”, vult Odekerken aan. “De dorpsmoestuin in Ovezande voorziet ons ook van groenten en fruit. Het is hartverwarmend hoeveel draagvlak de voedselbank heeft”, vindt Van Ewijk. Dat blijkt ook uit het aantal vrijwilligers. “We hebben er zo’n vijftig en dat is een hechte groep die vindt dat ze hier iets goeds doet voor mensen die het echt nodig hebben. Giften komen vanuit het hart en er blijft hier niets aan de strijkstok hangen.”

De coronapandemie heeft velen ervan doordrongen dat iedereen afhankelijk kan raken van de voedselbank, aldus de voorzitter. “Ook jij en ik. Bijvoorbeeld als je bedrijf failliet is gegaan. In coronatijd kwamen er mensen die we nooit eerder hadden gezien. Ik heb verhalen gehoord waarvan ik me een hoedje schrok.”

‘Kom gewoon!’

De vrijwilligers drukken mensen die het nodig hebben op het hart om vooral te komen. “Wij zijn ook maar gewoon mensen”, zegt Van Ewijk. “Niemand wordt erop aangekeken hier te komen. Het is net een winkel. De sfeer is goed en ontspannen en we betuttelen klanten niet.” Ze worden wel gestimuleerd om zelf zaken te blijven regelen. Wie een beroep doet op de voedselbank moet met de financiële administratie laten zien dat hij of zij ervoor in aanmerking komt. Die financiële situatie blijven de intakers controleren. “Bij de voedselbank kom je maximaal drie jaar, uitzonderingen daargelaten”, legt Odekerken uit. “Die termijn is gebaseerd op de periode van schuldhulpverlening. Daarna is het de bedoeling dat klanten weer op eigen benen kunnen staan.” Een pakket is ook niet toereikend voor een hele week. “Het is een basis voor drie à vier dagen”, vertelt Van Ewijk. “Klanten hebben inkomen en kunnen het daarmee aanvullen.”

Verjaardagstaarten

De vrijwilligers zouden graag zien dat de voedselbank een overbodige voorziening wordt, maar dat is niet realistisch, vreest Van Ewijk. “Daarom doen we ons best om de kleine tweehonderd adressen, dat zijn in totaal zo’n zeshonderd monden, zo goed mogelijk te helpen. Dankzij alle vrijwilligers en alle leveranciers en donateurs kunnen we iedere week afwisselende, gezonde en lekkere pakketten meegeven. Rond de feestdagen krijgen we zoveel extra’s dat klanten het bijna niet mee krijgen op de fiets.” Speciaal gebreide sjaals, speelgoed, zelfs menstruatiebenodigdheden en verjaardagsboxen voor kinderen via stichting Jarige Job ontvangt de voedselbank. “Uniek zijn onze taartenbaksters die voor jarige kinderen de mooiste taarten maken. Als je dan het gezicht van een jarige ziet... Ze glunderen helemaal.”

Kijk voor meer informatie op voedselbankdebevelanden.nl.

Meer uit Reimerswaal

Nationale Dodenherdenking in Kruiningen

KRUININGEN - Tijdens de Nationale Dodenherdenking in Kruiningen herdenken wij zaterdagavond (4 mei) alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

3 uur geleden
Excursies naar weervisserij op Oosterschelde

KRABBENDIJKE - In mei, juni en juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op het oostelijke deel van de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid - voor jong en oud - om de eeuwenoude, arbeidsintensieve vangstmethode van dichtbij mee te maken.

1 dag geleden
Nieuw honk voor jeugd Yerseke: Lighthouse

YERSEKE - Sinds 24 november 2023 is er in Yerseke een ontmoetingsplek voor jongeren van boven de zestien jaar. Het initiatief komt vanuit een samenwerking tussen vier kerken in het dorp en is er voor bedoeld om jongeren eens in de maand op vrijdagavond een plek te geven om samen te komen. Er wordt al volop gebruik van gemaakt, maar er is nog altijd plek voor nog meer jeugd.

1 dag geleden
Beginnende woningbrand aan de Langeville snel onder controle

YERSEKE - De brandweer is zondagmiddag met spoed ter plaatse gekomen bij een beginnende woningbrand aan de Langeville. Door de snelle inzet van de brandweer was de brand snel onder controle.

2 dagen geleden
Vrolijke Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle

KAPELLE - De weersvoorspelling voor Koningsdag 2024 was niet ideaal, maar in de gemeenten Reimerswaal en Kapelle zijn de oranje festiviteiten zeker niet in het water gevallen.

2 dagen geleden
Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

3 dagen geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

3 dagen geleden