Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Het is altijd gezellig onder de ringrijders'

'Het is altijd gezellig onder de ringrijders'

WEMELDINGE - Bij het 100-jarig bestaan van Ringrijderijvereniging Ons Genoegen zat Piet Gijssel vorig jaar nog trots op de wagen bij de jubileumtocht door Wemeldinge. Gijssels eigen jubileum, 65 jaar lid, kan de club door corona niet groots vieren. Traditiegetrouw heeft Gijssel, die op eerste kerstdag 82 jaar wordt, wel een tinnen bord gekregen. “We bedanken Piet voor al zijn hulp en hopen op nog veel jaren gezelligheid”, zegt verenigingsvoorzitter Anita Nijssen.

Want gezellig is het bij de club. Gijssel begint meteen te stralen als het daarover gaat. “Daarom stop ik nog lang niet! Zolang het kan, blijf ik betrokken.” Wedstrijden rijdt de krasse tachtiger niet meer, maar hij is dan nog steeds de hele dag present en keurt bij iedere wedstrijd de paarden. Samen met zijn neef Adrie Schouwenaar - met een jaar meer op zijn cv het langst lid van Ons Genoegen - beoordeelt hij welke dieren het mooist versierd zijn. “Ik houd van wol en rozen. En de manen moeten netjes geslinterd zijn.” Dat betekent dat ze mooi zijn ingevlochten met versieringen.

Balans

Als je met plezier met paarden werkt op een boerderij, ligt lid worden van de plaatselijke ringrijderijclub voor de hand. “Ik kwam er op mijn zestiende bij en heb in al die jaren maar één wedstrijd overgeslagen. Toen was ik ziek.” Het trouwe lid heeft ze niet allemaal gewonnen, zegt hij eerlijk. “Ik zat in de middenmoot”, grinnikt Gijssel. Ons Genoegen is de enige Zeeuwse vereniging die niet de karakteristieke lans gebruikt, maar een ‘kort stokje’. Die is minder zwaar dan de lans, maar dat maakt het ringsteken volgens Gijssel niet makkelijker. “Omdat de stok lichter is, beweegt die meer heen en weer. Je hebt dus meer balans nodig op je paard.” Verder is de kunst dat het dier zo recht mogelijk op het doel - de ring - afgaat. “Dat ging met mijn fjorden stikgoed.” Veel trainen deed Gijssel nooit. “Als ik een nieuw paard had, ging ik wel eens oefenen op het baantje van Simon de Vos.”

Hecht

Met een optocht en maar liefst zes wedstrijden - meestal zijn het er vier - zou het een druk jaar worden voor de club, maar corona veegde de agenda leeg. Gijssel en de andere leden missen het samenkomen, maar verder gaat het goed met Ons Genoegen. Waar helaas veel verenigingen kampen met ledentekorten, is het 101-jarige club nog springlevend. De zeventig leden vormen een hechte groep, vertellen Gijssel en Nijssen. Zo hopen volgend jaar weer drie leden het zestigjarig jubileum te vieren. De lange historie kent gelukkig ook geen ernstige ongelukken. “Ik ben wel eens gevallen”, weet Gijssel nog, “maar gelukkig kwam ik altijd goed terecht.”

Passie

Zijn lange lidmaatschap en waardevolle inzet voor de club leverden Gijssel meerdere pollepels en herinneringsbordjes op. Ze hebben mooie plekjes aan de muur en op de vensterbank gekregen. Ze roepen vele fijne herinneringen op, vertelt Gijssel. “Het is altijd gezellig als ringrijders onder elkaar. Die passie voor het paard gaat nooit weg.”

Meer uit Reimerswaal

Yerseke wil niet ten koste van alles groeien

YERSEKE - Recentelijk heeft de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) laten weten dat ze op landelijk niveau meer politieke druk wil uitvoeren om ervoor te zorgen dat alle Nederlandse amateur-voetbalclubs zowel letterlijk als figuurlijk meer ruimte krijgen. Hoe staat het er voor met Kapelse en Reimerswaalse clubs? 

18 uur geleden
Meer preventief onderhoud moet vertrouwen in Zeeuws spoor herstellen

KAPELLE/KRUININGEN - Na de langdurige overlast en vertragingen in het Zeeuwse treinverkeer eind vorig jaar belooft spoorwegbeheerder Pro Rail beterschap. In een brief aan onder meer de Zeeuwse spoorgemeenten schrijft directeur Dimitri Kruik van Pro Rail 'samen met NS de communicatie met reizigers en het preventief onderhoud van de Zeeuwse lijn te verbeteren'. Zo komt er een proef met sensoren in het spoor om verzakkingen eerder te kunnen signaleren. 'Zodat er direct preventief onderhoud kan plaatsvinden', aldus Kruik.

1 dag geleden
Fietsenstalling station Kapelle-Biezelinge uitgebreid

KAPELLE - Prorail breidt de fietsenstalling bij het treinstation in Kapelle uit. Maandag zijn de werkzaamheden begonnen.

3 dagen geleden
Ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in auto op de A4

WOENSDRECHT/ RILLAND- Tijdens een Mobiel Toezicht Veiligheid controle van de Koninklijke Marechaussee zijn zaterdagmiddag op de A4 tussen Woensdrecht en Rilland ruim dertienduizend sigaretten en twee peppersprays aangetroffen in een auto. De 39-jarige bestuurder van het Franse voertuig is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

4 dagen geleden
Jesse (15) uit Krabbendijke is kartkampioen

KRABBENDIJKE - De vijftienjarige Jesse Polderdijk uit Krabbendijke heeft eind januari het Individueel Open Zeeuws Kart-Kampioenschap Junioren gewonnen. Jesse is nu tweeënhalf jaar bezig met de sport en heeft veel ambities voor de toekomst. Na een mooie start van het jaar kijkt hij vooruit naar een nieuw jaar gevuld met allerlei nieuwe uitdagingen en mogelijkheden.

5 dagen geleden
Informatieavond over opvang Oekraïense vluchtelingen in Kapelle

KAPELLE - De gemeente Kapelle houdt woensdag 28 februari een informatieavond over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in Kapelle. Belangstellenden zijn vanaf 18.30 uur welkom in de Mozeskerk aan de Noordstraat in Biezelinge.

1 week geleden
Fietsster naar ziekenhuis na botsing met busje op Vierwegen bij Kapelle

KAPELLE - Op de Vierwegen bij Kapelle zijn woensdag een autmobilist en fietsster met elkaar in botsing gekomen. De fietsster raakte hierbij gewond en moest mee naar het ziekenhuis.

1 week geleden