Het einde van het seizoen in Zoutelande
ZOUTELANDE - Nonja Lievense (39) en haar partner Bertjan Kamphuis (45) openden zeven seizoenen geleden pannenkoekenrestaurant BRAM in Zoutelande. Nu het seizoen op zijn einde loopt blikken ze terug. “Vrienden verklaarden me voor gek. Wat moest ik nou in dat dorp gaan doen?”
DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE
Nonja en Bertjan leerden elkaar kennen in Leiden. Nonja is een geboren en getogen Zoutelandse uit een echt ondernemersgezin. Na haar studie rechten bleef ze in Leiden wonen en kreeg een relatie met Bertjan. In de Randstad hadden ze allebei een goede baan. Nonja bij DAS Rechtsbijstand als letselschadejurist en Bertjan bij In Person als projectmanager. De gedachte ooit een eigen horecazaak te beginnen speelde weleens door hun hoofd, maar het bleef bij fantaseren. Tot het stel de mogelijkheid kreeg een eigen zaak te beginnen in het voormalige Chinese restaurant van Zoutelande. Een fantastische kans, maar met name voor Bertjan iets om goed over na te denken. “Vrienden verklaarden me voor gek. Wat moest ik nou in dat dorp gaan doen? Nou ja, pannenkoeken bakken dus!” Waarom eigenlijk pannenkoeken? Nonja: “een pannenkoekenrestaurant was er niet in Zoutelande en omgeving. Er zat een gat waar wij zijn in gesprongen. En een pannenkoek bakken moest wel lukken, haha!”
Veel zichtbaarder
Op 1 januari 2016 kregen ze de sleutel en na een grondige verbouwing openden ze op 25 april pannenkoekenrestaurant BRAM. Hun eerste Hemelvaart vergeten ze niet meer. “Zoutelande puilde uit en wij waren om kwart voor zeven ‘s avonds al klaar. Dat deed zeer, hoe kon dit beter? Niemand kende ons nog en we hadden geen terras. Gelukkig hebben we een terras kunnen realiseren waardoor we veel zichtbaarder zijn geworden” zegt Bertjan. Zijn de afgelopen jaren snel gegaan? In koor: “Ja, niet normaal!” Het waren pittige jaren. Het stel kreeg natuurlijk te maken met de coronapandemie. Nonja: “Daar hebben we slapeloze nachten van gehad. Hebben we genoeg vet op de botten? Wat doen we met het personeel?” Door samen met het personeel de schouders eronder te zetten zijn ze de coronajaren goed doorgekomen. “Maar het was wel een echt dieptepunt natuurlijk”.
Kick
Waar ze het meest trots op zijn is hoe ze de boel organiseren bij BRAM. Bertjan: “Door met shifts te werken kunnen we de gasten gespreid ontvangen, wat zorgt voor minder stress aan de voorkant en in de keuken. Dat we vierhonderd gasten per avond kunnen ontvangen en dat iedereen, de gasten én het personeel, een leuke avond heeft. Dat geeft een kick. Dat we het bedrijf elk jaar zien groeien maakt ons best een beetje trots.” Nonja: “en het personeel kan normale uren draaien. Dat wil zeggen: vier á vijf dagen van acht uur en met fatsoenlijke pauze. De tijden zijn wat dat betreft gelukkig wel veranderd. Toen ik mijn eerste horecabaantje had kwam een pauze er vaak niet van. Laat staan een half uur rustig zitten. Meestal was ik blij dat er een moment was om een hap van een koude tosti te nemen.”
Wat gaan ze doen nu het seizoen op zijn eind loopt? Op vakantie en even niets doen is het plan. Hoewel… Nonja: “Dat zeggen we elk jaar. In de praktijk doen we twee weken wat minder en dan begint het te kriebelen. Dan gaan we plannen smeden, dingen verbouwen, bedenken hoe het beter kan. Als ondernemer ben je eigenlijk nooit klaar. Maar het is het zeker waard!”
Meer uit Middelburg
ARNEMUIDEN - Op een camping aan de Kraaijenholseweg in Arnemuiden heeft vrijdagavond een uitslaande brand plaatsgevonden. Vanwege de aanwezigheid van gasflessen werd door de brandweer snel opgeschaald naar een grote brand.
8 uur geledenMIDDELBURG - Wandelen door weer en wind, Jacqueline Berkel maalt er niet om. Het begeleiden van de wandelgroep gaat gewoon door. "Behalve op feestdagen", zegt Jacqueline, "dan slaan we een keer over."
9 uur geledenDOMBURG - Deze winter trekt de bibliotheek, in samenwerking met Cultuurpunt Walcheren, met de cultuurtour door de gemeente Veere. Van november tot en met februari wordt wekelijks een gratis creatieve workshop georganiseerd in één van de dorpen van de gemeente. Het doel: kunst en cultuur laagdrempelig naar de inwoners brengen, ontmoeting stimuleren en bijdragen aan het mentale welzijn van de gemeenschap.
1 dag geledenMIDDELBURG/DOMBURG - In diverse buurtapps en via wijkagenten wordt gewaarschuwd voor een nieuwe oplichterstruc. "Wij zien verschillende berichten voorbij komen op social media dat er in buurtapps gewaarschuwd wordt voor zogenaamde volkstellers die met een smoesje bij mensen proberen binnen te komen. Dit zou op meerdere plekken in Nederland zijn gebeurd," meldt een wijkagent. Ook in buurtapps worden inwoners opgeroepen extra alert te zijn.
1 dag geledenMIDDELBURG - Bij een flat aan de Vrijlandstraat in de Middelburgse wijk Dauwendaele is donderdagavond politie uitgerukt na een melding over een verdachte situatie met mogelijk een wapen.
1 dag geledenMIDDELBURG/DOMBURG - Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland hebben het Stikstofplan 2025 vastgesteld. 'In dit plan staan duidelijke kaders voor natuurherstel en stikstofreductie, met als doel om sámen met ondernemers, agrariërs, natuurorganisaties, gemeenten en andere betrokkenen te werken aan uitvoerbare oplossingen', staat in een persbericht van de provincie.
1 dag geledenMIDDELBURG - Ben je na de film De Wilde Noordzee enthousiast over het duiken geworden, dan ben je welkom voor een introductieduik. Duikvereniging Duikteam Zeeland biedt op de woensdagen 26 november en 17 december gratis introductieduiken aan in het Feel Fit Center Middelburg-Vlissingen.
1 dag geleden