Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het einde van het seizoen in Zoutelande

Het einde van het seizoen in Zoutelande

ZOUTELANDE - Nonja Lievense (39) en haar partner Bertjan Kamphuis (45) openden zeven seizoenen geleden pannenkoekenrestaurant BRAM in Zoutelande. Nu het seizoen op zijn einde loopt blikken ze terug. “Vrienden verklaarden me voor gek. Wat moest ik nou in dat dorp gaan doen?”

DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE

Nonja en Bertjan leerden elkaar kennen in Leiden. Nonja is een geboren en getogen Zoutelandse uit een echt ondernemersgezin. Na haar studie rechten bleef ze in Leiden wonen en kreeg een relatie met Bertjan. In de Randstad hadden ze allebei een goede baan. Nonja bij DAS Rechtsbijstand als letselschadejurist en Bertjan bij In Person als projectmanager. De gedachte ooit een eigen horecazaak te beginnen speelde weleens door hun hoofd, maar het bleef bij fantaseren. Tot het stel de mogelijkheid kreeg een eigen zaak te beginnen in het voormalige Chinese restaurant van Zoutelande. Een fantastische kans, maar met name voor Bertjan iets om goed over na te denken. “Vrienden verklaarden me voor gek. Wat moest ik nou in dat dorp gaan doen? Nou ja, pannenkoeken bakken dus!” Waarom eigenlijk pannenkoeken? Nonja: “een pannenkoekenrestaurant was er niet in Zoutelande en omgeving. Er zat een gat waar wij zijn in gesprongen. En een pannenkoek bakken moest wel lukken, haha!”

Veel zichtbaarder
Op 1 januari 2016 kregen ze de sleutel en na een grondige verbouwing openden ze op 25 april pannenkoekenrestaurant BRAM. Hun eerste Hemelvaart vergeten ze niet meer. “Zoutelande puilde uit en wij waren om kwart voor zeven ‘s avonds al klaar. Dat deed zeer, hoe kon dit beter? Niemand kende ons nog en we hadden geen terras. Gelukkig hebben we een terras kunnen realiseren waardoor we veel zichtbaarder zijn geworden” zegt Bertjan. Zijn de afgelopen jaren snel gegaan? In koor: “Ja, niet normaal!” Het waren pittige jaren. Het stel kreeg natuurlijk te maken met de coronapandemie. Nonja: “Daar hebben we slapeloze nachten van gehad. Hebben we genoeg vet op de botten? Wat doen we met het personeel?” Door samen met het personeel de schouders eronder te zetten zijn ze de coronajaren goed doorgekomen. “Maar het was wel een echt dieptepunt natuurlijk”.

Kick
Waar ze het meest trots op zijn is hoe ze de boel organiseren bij BRAM. Bertjan: “Door met shifts te werken kunnen we de gasten gespreid ontvangen, wat zorgt voor minder stress aan de voorkant en in de keuken. Dat we vierhonderd gasten per avond kunnen ontvangen en dat iedereen, de gasten én het personeel, een leuke avond heeft. Dat geeft een kick. Dat we het bedrijf elk jaar zien groeien maakt ons best een beetje trots.” Nonja: “en het personeel kan normale uren draaien. Dat wil zeggen: vier á vijf dagen van acht uur en met fatsoenlijke pauze. De tijden zijn wat dat betreft gelukkig wel veranderd. Toen ik mijn eerste horecabaantje had kwam een pauze er vaak niet van. Laat staan een half uur rustig zitten. Meestal was ik blij dat er een moment was om een hap van een koude tosti te nemen.”

Wat gaan ze doen nu het seizoen op zijn eind loopt? Op vakantie en even niets doen is het plan. Hoewel… Nonja: “Dat zeggen we elk jaar. In de praktijk doen we twee weken wat minder en dan begint het te kriebelen. Dan gaan we plannen smeden, dingen verbouwen, bedenken hoe het beter kan. Als ondernemer ben je eigenlijk nooit klaar. Maar het is het zeker waard!”

Meer uit Middelburg

Middelburg zoekt nieuwe stadsdichter

MIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.

13 uur geleden
Column Bart: Middelburg, de enige stad met een mysterie

Als nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?

21 uur geleden
Lintje voor ‘Mister Middelburg Boekenstad’ Gert-Jan de Rooij

MIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg. 

1 dag geleden
Verdrag van Middelburg ondertekend; 200 jongeren uit ruim 50 landen roepen wereldleiders op vrijheid en democratie te beschermen

MIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.

1 dag geleden
FOTO’S: Festival Hrieps is weer goed feestje in Grijpskerke; op naar jubileumeditie in 2026

GRIJPSKERKE - De 29e editie van het jaarlijkse festival Hrieps zit erop. Op het festivalterrein bij Grijpskerke genoten de duizenden bezoekers vrijdag en zaterdag van optredens van meer dan 50 artiesten op zeven podia. Na een drukke en gezellige editie 2025 kan de organisatie zich opmaken voor de jubileumeditie voor volgend jaar.

1 dag geleden
Plechtige Dodenherdenking in Middelburg en Veere tachtig jaar na Tweede Wereldoorlog

MIDDELBURG/DOMBURG - Zondagavond vonden in de gemeenten Middelburg en Veere meerdere Dodenherdenkingen plaats. Vanwege de zondagsrust is de plechtigheid in sommige dorpen, zoals Arnemuiden, naar zaterdagavond verplaatst. In de gemeente Veere zijn ze allemaal zondag gehouden.

1 dag geleden
Op bezoek bij Beeld in Balans in Biggekerke

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. Hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Ook buiten het stadje, in de gemeente Veere, wonen en werken kunstenaars die zich graag door de sfeer van hun leefomgeving laten inspireren. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Erna Kooi den Hollander, secretaresse en beeldhouwer bij 'Beeld in Balans'.  

1 dag geleden