Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het einde van het seizoen in Zoutelande

Het einde van het seizoen in Zoutelande

ZOUTELANDE - Nonja Lievense (39) en haar partner Bertjan Kamphuis (45) openden zeven seizoenen geleden pannenkoekenrestaurant BRAM in Zoutelande. Nu het seizoen op zijn einde loopt blikken ze terug. “Vrienden verklaarden me voor gek. Wat moest ik nou in dat dorp gaan doen?”

DOOR ANNEMARIE VAN DE VREUGDE

Nonja en Bertjan leerden elkaar kennen in Leiden. Nonja is een geboren en getogen Zoutelandse uit een echt ondernemersgezin. Na haar studie rechten bleef ze in Leiden wonen en kreeg een relatie met Bertjan. In de Randstad hadden ze allebei een goede baan. Nonja bij DAS Rechtsbijstand als letselschadejurist en Bertjan bij In Person als projectmanager. De gedachte ooit een eigen horecazaak te beginnen speelde weleens door hun hoofd, maar het bleef bij fantaseren. Tot het stel de mogelijkheid kreeg een eigen zaak te beginnen in het voormalige Chinese restaurant van Zoutelande. Een fantastische kans, maar met name voor Bertjan iets om goed over na te denken. “Vrienden verklaarden me voor gek. Wat moest ik nou in dat dorp gaan doen? Nou ja, pannenkoeken bakken dus!” Waarom eigenlijk pannenkoeken? Nonja: “een pannenkoekenrestaurant was er niet in Zoutelande en omgeving. Er zat een gat waar wij zijn in gesprongen. En een pannenkoek bakken moest wel lukken, haha!”

Veel zichtbaarder
Op 1 januari 2016 kregen ze de sleutel en na een grondige verbouwing openden ze op 25 april pannenkoekenrestaurant BRAM. Hun eerste Hemelvaart vergeten ze niet meer. “Zoutelande puilde uit en wij waren om kwart voor zeven ‘s avonds al klaar. Dat deed zeer, hoe kon dit beter? Niemand kende ons nog en we hadden geen terras. Gelukkig hebben we een terras kunnen realiseren waardoor we veel zichtbaarder zijn geworden” zegt Bertjan. Zijn de afgelopen jaren snel gegaan? In koor: “Ja, niet normaal!” Het waren pittige jaren. Het stel kreeg natuurlijk te maken met de coronapandemie. Nonja: “Daar hebben we slapeloze nachten van gehad. Hebben we genoeg vet op de botten? Wat doen we met het personeel?” Door samen met het personeel de schouders eronder te zetten zijn ze de coronajaren goed doorgekomen. “Maar het was wel een echt dieptepunt natuurlijk”.

Kick
Waar ze het meest trots op zijn is hoe ze de boel organiseren bij BRAM. Bertjan: “Door met shifts te werken kunnen we de gasten gespreid ontvangen, wat zorgt voor minder stress aan de voorkant en in de keuken. Dat we vierhonderd gasten per avond kunnen ontvangen en dat iedereen, de gasten én het personeel, een leuke avond heeft. Dat geeft een kick. Dat we het bedrijf elk jaar zien groeien maakt ons best een beetje trots.” Nonja: “en het personeel kan normale uren draaien. Dat wil zeggen: vier á vijf dagen van acht uur en met fatsoenlijke pauze. De tijden zijn wat dat betreft gelukkig wel veranderd. Toen ik mijn eerste horecabaantje had kwam een pauze er vaak niet van. Laat staan een half uur rustig zitten. Meestal was ik blij dat er een moment was om een hap van een koude tosti te nemen.”

Wat gaan ze doen nu het seizoen op zijn eind loopt? Op vakantie en even niets doen is het plan. Hoewel… Nonja: “Dat zeggen we elk jaar. In de praktijk doen we twee weken wat minder en dan begint het te kriebelen. Dan gaan we plannen smeden, dingen verbouwen, bedenken hoe het beter kan. Als ondernemer ben je eigenlijk nooit klaar. Maar het is het zeker waard!”

Meer uit Middelburg

5 mei Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

21 uur geleden
Terugblik kleedjesmarkt Abdijplein Middelburg

MIDDELBURG -  De kinderkleedjesmarkt op het Abdijplein was dit jaar weer druk bezocht. Veel kinderen hadden een kleedje neergelegd om een zakcentje te verdienen door oude spulletjes te verkopen, een voorstelling te geven of muziek te maken. Speuren naar een mooie knuffel of luisteren naar mooie muziek: het was een mooi middag op het Abdijplein. Een korte terugblik. 

22 uur geleden
Meedenken over de Noordwestroute

Er speelt veel rond verkeersstructuur in het noordwesten van Walcheren, oftewel de Noordwestroute. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door overlast van doorgaand verkeer. Op dagen dat er veel toeristen komen, is dit nog erger. Er is geen simpele oplossing voor handen. Het oplossen van een probleem in het ene dorp kan zorgen voor extra overlast in een ander dorp. 

1 dag geleden
Traumahelikopter ingezet bij botsing tussen twee fietsers in Veere

VEERE - Bij een aanrijding op een fietspad in Veere is zaterdag aan het einde van de ochtend een traumahelikopter ingezet. Hierbij raakte zeker één persoon gewond.

1 dag geleden
Dronken Middelburger met rijverbod weer gepakt op scooter

MIDDELBURG - Een dronken Middelburger (36) is vrijdagmorgen vroeg aangehouden voor rijden op zijn scooter, terwijl hij een rijverbod heeft. Hij werd gepakt op de Beenhouwerssingel in zijn woonplaats.

2 dagen geleden
Activiteiten tijdens Dag van Europa in de ZB

Op donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) wordt de Dag van Europa gevierd, het feest van vrede en eenheid in Europa. De ZB viert dit op woensdagmiddag 8 mei 2024, van 13.00 tot 16.45 uur, met diverse activiteiten voor jong en oud. De Dag van Europa wordt dit jaar gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival.  

2 dagen geleden
Dodenherdenking gemeente Veere

DOMBURG - Op 4 mei staat de gemeente Veere stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De gemeente Veere faciliteert en ondersteunt de dodenherdenking op verschillende locaties. De programma's van de 4 mei herdenkingen per kern zijn te vinden op de website van de gemeente Veere.  

2 dagen geleden