Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het bordspel is weer hot

Het bordspel is weer hot

MIDDELBURG - Als het gaat om bordspellen is Fred de Bruijne, van boeken-, kantoor- en cadeauwinkel De Drvkkery, meer dan de voor de inkoop verantwoordelijke medewerker alleen. Als je hem vraagt of hij een spelletjesfreak is knikt hij meteen bevestigend, zonder met zijn ogen te knipperen. “Dat kun je wel zeggen ja. Ik heb zelfs een aparte ruimte gehuurd om mijn collectie bordspellen in op te slaan.”

Aangejaagd door de lockdowns zagen in Nederland veel bordspellenmakers hun omzet verdubbelen. In 2021 was er tot december een groei van 21 procent. De Bruijne zag het ook terug in de verkoopcijfers van De Drvkkery. “Ik doe hier nu vijf jaar de inkoop van spelletjes. We begonnen ooit met een enkele kast, met 30 verschillende titels, nu hebben we er 300 op voorraad. De omzet stijgt per jaar met een percentage van tussen de dertig en veertig procent!”

Vertrouwde titels
De Bruijne zag dat de vraag ook tijdens de gedwongen winkelsluiting groot bleef maar merkte wel op dat veel mensen in die periodes terugvielen op vertrouwde of populaire spellen zoals Catan of Ticket to Ride. “Er is veel belangstelling voor nieuwe spellen, maar die willen mensen wel graag eerst in de winkel bekijken, en zich erover voor laten lichten.” Dat voorlichten doet de Drvkkery met alle plezier. In de winkel en online, maar ook op andere manieren. Er wordt samengewerkt met scholen maar ook met bijvoorbeeld Het Koffiepand, waar regelmatig spelletjesavonden worden georganiseerd. “Die zijn een doorslaand succes”, aldus de Bruijne.

Mediamarkt
Ook bij Mediamarkt Middelburg merken ze goed dat mensen nog steeds graag gezelschapsspelletjes spelen. De winkel op Woonboulevard de Mortiere nam bordspellen pas in mei 2021 op in het assortiment, maar zag dat de vraag ernaar dusdanig groot is dat het aantal titels binnen acht maanden werd uitgebreid van 8 naar 157. “Bordspellen zijn zeker nog niet bij alle Nederlandse vestigingen van Mediamarkt ingeburgerd”, legt Dennis Elshout, manager customer sales & solutions bij Mediamarkt Middelburg uit. “Vestigingen krijgen de ruimte om lokaal dingen uit te proberen. Wij zagen dat de bekende Middelburgse spellenwinkel De Burcht besloot te stoppen, terwijl wij een aantal medewerkers in huis hebben met veel kennis van bord- en kaartspelen. Daarom besloten we in het gat te springen. Daar hebben we geen spijt van gekregen. De vraag is groot, zowel naar bekende als minder bekende titels. Klassiekers als Rummikub en en Monopoly verkopen goed, en kleine spellen zoals Regenwormen of Beverbende, maar ook 3D-puzzels zijn erg populair. Ook wij zien wel dat mensen de nieuwe, innovatieve spellen graag willen bekijken in de winkel, en zich er eerst over laten informeren, maar dan nog merken we dat ze graag iets nieuws willen, dat er geëxperimenteerd wordt. Escape Room bordspellen waren eigenlijk de enige die minder goed liepen. Alle andere zijn zonder meer blijvertjes!

Spelletjes spelen in Het Koffiepand
Nel Wouters uit Zanddijk, in de gemeente Veere, is een echt spelfanaat. Ze speelt al vele jaren allerlei soorten bordspellen, ze bezoekt regelmatig spellenbeurzen in binnen- en buitenland én ze is een gewaardeerde klant van de Drvkkery. Ze koopt er zo nu en dan nieuwe spellen, maar als het even kan komt ze ook naar de spelletjesavonden die de winkel het hele jaar door organiseert in samenwerking Het Koffiepand. Die spelletjesavonden kun je ook gerust als een succes beschouwen. Een kleinschalig succes weliswaar, maar toch: het is altijd volle bak in het gezellig koffie- en theehuis aan de Korte Geere in Middelburg. Terwijl Fred de Bruijne nieuwe spellen introduceert bij de gasten serveert Esther Treurniet (foto) de lekkerste drankjes en hapjes. Nu evenementen even niet kunnen werken de twee partijen nog steeds samen, in de vorm van spelletjesboxen die liefhebbers af kunnen halen: eten en drinken in combinatie met een klein spel uit het assortiment van de Drvkkery. Nel Wouters is een fan. Ze bezoekt de spellenavonden graag. “Ik vind het geweldig om nieuwe spelletjes uit te proberen. Voor mij geen ‘Mens erger je niet!’ hoor, geef mij maar moderne spellen als Ticket to Ride of Splendor. Heerlijk. Ik speel het graag met vrienden, afwisselend bij elkaar thuis, maar ik vind de gezelligheid bij het Koffiepand ook super. Ik ben met mijn 71 jaar verreweg de oudste speelster, maar daar maalt niemand om. Die jonge meiden vroegen vorige keer na afloop meteen of ik de volgende week weer zou komen. Zo leuk!

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Middelburg

Coalitie gemeente Veere presenteert Hoofdlijnenakkoord: Veere breed verbinden

DOMBURG - René de Visser (SGP), Marcel Steketee (HVV), Ruud van Houten (VVD) en Bert Tuk (CU) zijn op donderdag 19 mei beëdigd als wethouder van de gemeente Veere. Ook presenteerde de coalitie het Hoofdlijnenakkoord 2022 – 2026. Tijdens de raadsvergadering van 2 juni vindt het inhoudelijke debat over het Hoofdlijnenakkoord plaats. De oppositie in de gemeenteraad bestaat uit de partijen PvdA/Groenlinks, DTV, CDA en D66.

15 uur geleden
Middelburg evalueert eerste jaar Diftar

MIDDELBURG - Minder afval, meer hergebruik. Daarom is de gemeente Middelburg in 2021 gestart met het koppelen van de tarieven voor afvalstoffenheffing aan het aanbieden van restafval (Diftar). De objectieve resultaten daarvan zijn duidelijk, maar nu is het woord aan de inwoner.

17 uur geleden
Afscheidsreceptie oud-wethouders Middelburg

MIDDELBURG - Carla Doorn-Roosenburg, Johan Aalberts, Chris Dekker en Chris Simons nemen op 23 mei afscheid als wethouder van de gemeente Middelburg. Zij krijgen een openbare afscheidsreceptie aangeboden. Die is op maandag 23 mei van 17.00 tot 19.00 uur in het stadhuis aan de Markt.

17 uur geleden
Middelburgse Van Dixhoornbrigade grijpt naast titel ‘Reddingsbrigade van het jaar’

MIDDELBURG - De Middelburgse Van Dixhoornbrigade heeft naast de titel ‘Reddingsbrigade van het jaar 2021’ gegrepen. De collega’s van de brigade uit Roermond gingen er zaterdag met de prijs vandoor.

17 uur geleden
Gekantelde aanhanger zorgt voor verkeerschaos in Middelburg

MIDDELBURG - Door een gekantelde aanhanger in het aquaduct bij Middelburg zijn zaterdag in de Walcherse stad opstoppingen ontstaan. Al het verkeer werd door de stad omgeleid waardoor hinder ontstond.

17 uur geleden
Gemeente Veere is op zoek naar een nieuwe burgemeester

DOMBURG - Burgemeester Rob van der Zwaag kondigde in januari zijn vertrek aan. Daarom zoekt de gemeente Veere een nieuwe burgemeester. Hiervoor wordt een profielschets gemaakt; een beschrijving van wat voor burgemeester de gemeente Veere zoekt. Bij het opstellen van de profielschets wordt de inbreng van verschillende belangengroepen, waaronder de eigen inwoners, gevraagd.

1 dag geleden
Mini-bieb De Fiets onderdeel van fietsroute langs 15 Walcherse mini-biebs

MIDDELBURG -Wielersupporter en boekenliefhebster Annelien Andriesse (Middelburg) heeft een fietsroute uitgezet langs 15 mini biebs op Walcheren. Ze kwam op dit sportieve en educatieve idee tijdens haar fietstochten door Midden Walcheren en langs de kust. Andriesse fietst enkele keren per week door haar geboortestreek en kiest dan voor een gevarieerde rit door polders en dorpen. Ze bezoekt vaak een minibieb en maakt dan een leuke foto. Vervolgens dacht ze aan het bundelen van deze leuke voorzieningen waarin leesvoer beschikbaar is met volop variatie.

1 dag geleden