Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het bordspel is weer hot

Het bordspel is weer hot

MIDDELBURG - Als het gaat om bordspellen is Fred de Bruijne, van boeken-, kantoor- en cadeauwinkel De Drvkkery, meer dan de voor de inkoop verantwoordelijke medewerker alleen. Als je hem vraagt of hij een spelletjesfreak is knikt hij meteen bevestigend, zonder met zijn ogen te knipperen. “Dat kun je wel zeggen ja. Ik heb zelfs een aparte ruimte gehuurd om mijn collectie bordspellen in op te slaan.”

Aangejaagd door de lockdowns zagen in Nederland veel bordspellenmakers hun omzet verdubbelen. In 2021 was er tot december een groei van 21 procent. De Bruijne zag het ook terug in de verkoopcijfers van De Drvkkery. “Ik doe hier nu vijf jaar de inkoop van spelletjes. We begonnen ooit met een enkele kast, met 30 verschillende titels, nu hebben we er 300 op voorraad. De omzet stijgt per jaar met een percentage van tussen de dertig en veertig procent!”

Vertrouwde titels
De Bruijne zag dat de vraag ook tijdens de gedwongen winkelsluiting groot bleef maar merkte wel op dat veel mensen in die periodes terugvielen op vertrouwde of populaire spellen zoals Catan of Ticket to Ride. “Er is veel belangstelling voor nieuwe spellen, maar die willen mensen wel graag eerst in de winkel bekijken, en zich erover voor laten lichten.” Dat voorlichten doet de Drvkkery met alle plezier. In de winkel en online, maar ook op andere manieren. Er wordt samengewerkt met scholen maar ook met bijvoorbeeld Het Koffiepand, waar regelmatig spelletjesavonden worden georganiseerd. “Die zijn een doorslaand succes”, aldus de Bruijne.

Mediamarkt
Ook bij Mediamarkt Middelburg merken ze goed dat mensen nog steeds graag gezelschapsspelletjes spelen. De winkel op Woonboulevard de Mortiere nam bordspellen pas in mei 2021 op in het assortiment, maar zag dat de vraag ernaar dusdanig groot is dat het aantal titels binnen acht maanden werd uitgebreid van 8 naar 157. “Bordspellen zijn zeker nog niet bij alle Nederlandse vestigingen van Mediamarkt ingeburgerd”, legt Dennis Elshout, manager customer sales & solutions bij Mediamarkt Middelburg uit. “Vestigingen krijgen de ruimte om lokaal dingen uit te proberen. Wij zagen dat de bekende Middelburgse spellenwinkel De Burcht besloot te stoppen, terwijl wij een aantal medewerkers in huis hebben met veel kennis van bord- en kaartspelen. Daarom besloten we in het gat te springen. Daar hebben we geen spijt van gekregen. De vraag is groot, zowel naar bekende als minder bekende titels. Klassiekers als Rummikub en en Monopoly verkopen goed, en kleine spellen zoals Regenwormen of Beverbende, maar ook 3D-puzzels zijn erg populair. Ook wij zien wel dat mensen de nieuwe, innovatieve spellen graag willen bekijken in de winkel, en zich er eerst over laten informeren, maar dan nog merken we dat ze graag iets nieuws willen, dat er geëxperimenteerd wordt. Escape Room bordspellen waren eigenlijk de enige die minder goed liepen. Alle andere zijn zonder meer blijvertjes!

Spelletjes spelen in Het Koffiepand
Nel Wouters uit Zanddijk, in de gemeente Veere, is een echt spelfanaat. Ze speelt al vele jaren allerlei soorten bordspellen, ze bezoekt regelmatig spellenbeurzen in binnen- en buitenland én ze is een gewaardeerde klant van de Drvkkery. Ze koopt er zo nu en dan nieuwe spellen, maar als het even kan komt ze ook naar de spelletjesavonden die de winkel het hele jaar door organiseert in samenwerking Het Koffiepand. Die spelletjesavonden kun je ook gerust als een succes beschouwen. Een kleinschalig succes weliswaar, maar toch: het is altijd volle bak in het gezellig koffie- en theehuis aan de Korte Geere in Middelburg. Terwijl Fred de Bruijne nieuwe spellen introduceert bij de gasten serveert Esther Treurniet (foto) de lekkerste drankjes en hapjes. Nu evenementen even niet kunnen werken de twee partijen nog steeds samen, in de vorm van spelletjesboxen die liefhebbers af kunnen halen: eten en drinken in combinatie met een klein spel uit het assortiment van de Drvkkery. Nel Wouters is een fan. Ze bezoekt de spellenavonden graag. “Ik vind het geweldig om nieuwe spelletjes uit te proberen. Voor mij geen ‘Mens erger je niet!’ hoor, geef mij maar moderne spellen als Ticket to Ride of Splendor. Heerlijk. Ik speel het graag met vrienden, afwisselend bij elkaar thuis, maar ik vind de gezelligheid bij het Koffiepand ook super. Ik ben met mijn 71 jaar verreweg de oudste speelster, maar daar maalt niemand om. Die jonge meiden vroegen vorige keer na afloop meteen of ik de volgende week weer zou komen. Zo leuk!

Meer uit Middelburg

Bouw zes levensloopbestendige woningen Meliskerke van start

MELISKERKE Vorige week is de bouw gestart van zes levensloopbestendige woningen aan de Pauwhoekstraat in Meliskerke. Als alles volgens planning verloopt is de bouw in september 2024 gereed.

10 uur geleden
Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

10 uur geleden
Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

18 uur geleden
Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

1 dag geleden
Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van 'peeën' de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: "Daar moet ik eens achteraan!" In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

1 dag geleden
ZeelandJazz Festival 2024

MIDDELBURG - In de maand juni is het weer tijd voor het ZeelandJazz Festival. Het tweede weekend van juni in Terneuzen en het derde weekend in Middelburg. Een trend in Nederland en de rest van Europa zijn de tribute bands en ook het Jazzfestival neemt dit mee in het festival. Tijdens het openingsconcert in Porgy en Bess speelt het Teus Nobel Trio "A Tribute To Chet Baker" met als gast Benjamin Herman. In Middelburg opent Michiel Borstlap & band die Herbie Hancock spelen voor de headliner RYMDEN. Op zaterdag in De Spot een James Brown Tribute door het Amsterdam Funk Orchestra met Jared Grant.

2 dagen geleden
Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

2 dagen geleden