Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het bordspel is weer hot

Het bordspel is weer hot

MIDDELBURG - Als het gaat om bordspellen is Fred de Bruijne, van boeken-, kantoor- en cadeauwinkel De Drvkkery, meer dan de voor de inkoop verantwoordelijke medewerker alleen. Als je hem vraagt of hij een spelletjesfreak is knikt hij meteen bevestigend, zonder met zijn ogen te knipperen. “Dat kun je wel zeggen ja. Ik heb zelfs een aparte ruimte gehuurd om mijn collectie bordspellen in op te slaan.”

Aangejaagd door de lockdowns zagen in Nederland veel bordspellenmakers hun omzet verdubbelen. In 2021 was er tot december een groei van 21 procent. De Bruijne zag het ook terug in de verkoopcijfers van De Drvkkery. “Ik doe hier nu vijf jaar de inkoop van spelletjes. We begonnen ooit met een enkele kast, met 30 verschillende titels, nu hebben we er 300 op voorraad. De omzet stijgt per jaar met een percentage van tussen de dertig en veertig procent!”

Vertrouwde titels
De Bruijne zag dat de vraag ook tijdens de gedwongen winkelsluiting groot bleef maar merkte wel op dat veel mensen in die periodes terugvielen op vertrouwde of populaire spellen zoals Catan of Ticket to Ride. “Er is veel belangstelling voor nieuwe spellen, maar die willen mensen wel graag eerst in de winkel bekijken, en zich erover voor laten lichten.” Dat voorlichten doet de Drvkkery met alle plezier. In de winkel en online, maar ook op andere manieren. Er wordt samengewerkt met scholen maar ook met bijvoorbeeld Het Koffiepand, waar regelmatig spelletjesavonden worden georganiseerd. “Die zijn een doorslaand succes”, aldus de Bruijne.

Mediamarkt
Ook bij Mediamarkt Middelburg merken ze goed dat mensen nog steeds graag gezelschapsspelletjes spelen. De winkel op Woonboulevard de Mortiere nam bordspellen pas in mei 2021 op in het assortiment, maar zag dat de vraag ernaar dusdanig groot is dat het aantal titels binnen acht maanden werd uitgebreid van 8 naar 157. “Bordspellen zijn zeker nog niet bij alle Nederlandse vestigingen van Mediamarkt ingeburgerd”, legt Dennis Elshout, manager customer sales & solutions bij Mediamarkt Middelburg uit. “Vestigingen krijgen de ruimte om lokaal dingen uit te proberen. Wij zagen dat de bekende Middelburgse spellenwinkel De Burcht besloot te stoppen, terwijl wij een aantal medewerkers in huis hebben met veel kennis van bord- en kaartspelen. Daarom besloten we in het gat te springen. Daar hebben we geen spijt van gekregen. De vraag is groot, zowel naar bekende als minder bekende titels. Klassiekers als Rummikub en en Monopoly verkopen goed, en kleine spellen zoals Regenwormen of Beverbende, maar ook 3D-puzzels zijn erg populair. Ook wij zien wel dat mensen de nieuwe, innovatieve spellen graag willen bekijken in de winkel, en zich er eerst over laten informeren, maar dan nog merken we dat ze graag iets nieuws willen, dat er geëxperimenteerd wordt. Escape Room bordspellen waren eigenlijk de enige die minder goed liepen. Alle andere zijn zonder meer blijvertjes!

Spelletjes spelen in Het Koffiepand
Nel Wouters uit Zanddijk, in de gemeente Veere, is een echt spelfanaat. Ze speelt al vele jaren allerlei soorten bordspellen, ze bezoekt regelmatig spellenbeurzen in binnen- en buitenland én ze is een gewaardeerde klant van de Drvkkery. Ze koopt er zo nu en dan nieuwe spellen, maar als het even kan komt ze ook naar de spelletjesavonden die de winkel het hele jaar door organiseert in samenwerking Het Koffiepand. Die spelletjesavonden kun je ook gerust als een succes beschouwen. Een kleinschalig succes weliswaar, maar toch: het is altijd volle bak in het gezellig koffie- en theehuis aan de Korte Geere in Middelburg. Terwijl Fred de Bruijne nieuwe spellen introduceert bij de gasten serveert Esther Treurniet (foto) de lekkerste drankjes en hapjes. Nu evenementen even niet kunnen werken de twee partijen nog steeds samen, in de vorm van spelletjesboxen die liefhebbers af kunnen halen: eten en drinken in combinatie met een klein spel uit het assortiment van de Drvkkery. Nel Wouters is een fan. Ze bezoekt de spellenavonden graag. “Ik vind het geweldig om nieuwe spelletjes uit te proberen. Voor mij geen ‘Mens erger je niet!’ hoor, geef mij maar moderne spellen als Ticket to Ride of Splendor. Heerlijk. Ik speel het graag met vrienden, afwisselend bij elkaar thuis, maar ik vind de gezelligheid bij het Koffiepand ook super. Ik ben met mijn 71 jaar verreweg de oudste speelster, maar daar maalt niemand om. Die jonge meiden vroegen vorige keer na afloop meteen of ik de volgende week weer zou komen. Zo leuk!

Meer uit Middelburg

Santa Fun Run Middelburg 2023

MIDDELBURG - Op zaterdagmiddag 16 december organiseren de drie Walcherse Rotaryclubs de Santa Run in Middelburg. De deelnemers aan deze fun run rennen of wandelen in kerstmanpak 3 kilometer door het centrum. De start en finish zijn bij de ijsbaan op de Markt.Op zaterdag 16 december is er alweer de derde kerstmannenloop in Middelburg. De Santa Run is een fun run in kerstmanpak voor iedereen die mee wil doen. Deelnemers kunnen de Santa Run alleen lopen of met hun gezin, familie, collega's, klas, team, elftal of vriendengroep. Alle deelnemers, van jong tot oud, rennen of wandelen in hun kerstmanpak het parcours door de binnenstad. Start en finish zijn bij de ijsbaan op de Markt.Kerst-dj en erwtensoep met worstMeedoen aan de Santa Run is dé manier om alvast in kerststemming te komen. Daar zorgt de kerst - dj Bert van Leerdam wel voor met een ware X-mas party op de Markt. Na afloop van de Santa Run kun je voor €9,50 erwtensoep, een broodje worst en wat te drinken krijgen bij de ijsbaan.Lopen voor het goede doelMeedoen doe je voor de fun, maar zeker niet alleen voor jezelf. Er wordt gelopen voor het goede doel, een mooie kerstgedachte. Dit jaar is het goede doel de Stichting Leergeld. De kosten voor de organisatie van het evenement Deze Stichting zorgt ervoor dat kinderen uit gezinnen met geldzorgen mee kunnen doen met onderwijs, sport, cultuur en welzijn. Zo nemen zij bijvoorbeeld de kosten voor schoolspullen, contributie, sportkleren of -materiaal, muziek- of dansles of het vieren van een verjaardag voor hun rekening.Deelname en inschrijvingIedereen, jong en oud, getraind of ongetraind kan meedoen aan de Santa Run. Het parcours is niet lang en mag rennend of wandelend afgelegd worden. Alle deelnemers gaan tegelijk, in kerstmanpak, om 16.00 uur van start op de Markt in Middelburg. Het totale parcours loopt door de binnenstad en is 3 kilometer lang. Inschrijven kan via www.middelburg.rotarysantarun.nl. Deelname voor kinderen bedraagt €10 en voor volwassenen €15. De kaartjes zijn inclusief kerstmanpak. Inschrijven kan tot 16 december.Ophalen kerstmanpakkenAlle deelnemers kunnen hun kerstmanpak ophalen bij Koole Sport (Armeniaans Schuitvlot 20 in Middelburg) of op de dag van de Santa Run (zaterdag 16 december tussen 14:00 uur en 16:00 uur) bij de ijsbaan. De pakken passen iedereen en voor kinderen is er een speciaal kinderkerstmanpak. Iedereen krijgt na de Santa Run een medaille.Santa Runs in de rest van Nederland en de wereldMiddelburg is niet de enige stad in Nederland waar een Rotary Run is. De Santa Run werd in 2008 voor het eerst georganiseerd in Gorinchem. Dit initiatief is ondertussen door veel Rotaryclubs in het land overgenomen. De eerste Santa Run in Middelburg was in 2019, de tweede, na de coronaperiode, in 2022.

3 uur geleden
Peetman bezingt de Kerstnacht van 1914

MIDDELBURG - “Het Kerstbestand van 1914 toont ons het mooie van Kerst en de waanzin van oorlog", aldus de Middelburgse singer songwriter Peetman. Het inspireerde hem tot het schrijven van zijn nieuwe single 'Kerstnacht 1914'. Het is een Kerstnummer met een boodschap, waarvoor een bijzondere gebeurtenis uit de Eerste Wereldoorlog als inspiratie diende.

3 uur geleden
Haalbaarheidsonderzoek Woningbouw Koningshof II Koudekerke gestart

KOUDEKERKE - AM Zeeland en Bouwgroep Peters gaan samen onderzoeken of het mogelijk is om huizen te bouwen naast de Koningshof woonwijk in Koudekerke. Vandaag, op 6 december, hebben ze met de gemeente Veere de overeenkomst getekend. Het idee is om ongeveer 150 huizen te bouwen die goed passen bij de bestaande buurt. Participatie van omwonenden en mogelijke bewoners is een belangrijk onderwerp gedurende het hele proces.

1 dag geleden
Wilde achtervolging door Middelburg en Vlissingen

VLISSINGEN, MIDDELBURG - Gisteravond, 6 december, ontvouwde zich een spannende achtervolging door de straten van Middelburg en Vlissingen nadat een auto, geregistreerd door een ANPR-camera, een gezochte bestuurder bleek te hebben. De avond nam een onverwachte wending toen de achtervolgde persoon erin slaagde te ontsnappen.

1 dag geleden
Middelburg Zeeuws kampioen Tegelwippen

MIDDELBURG - Vandaag reikte gedeputeerde Arno Vael (provincie Zeeland) de prijs uit voor het Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen aan Wethouder Jeroen Louws (gemeente Middelburg). Met 37.000 gewipte tegels in tussen maart en november 2023 liet de hoofdstad andere Zeeuwse gemeenten achter zich.Van maart tot en met oktober wipten inwoners uit alle Zeeuwse gemeenten tegels uit hun tuin. De tegels maakten plaats voor planten en bomen. In totaal wipten Middelburgers samen met de gemeente 37.000 tegels, goed voor 3362 m2. Daarmee komt de gemeente bovenaan de poule te staan, die uitgaat van het aantal gewipte tegels per 1000 inwoners. In Zeeland maakte 8700 m2 aan verharding plaats voor bomen, planten en groen.Het goede voorbeeldWethouder Jeroen Louws is trots dat zijn gemeente heeft gewonnen: “De inwoners van de gemeente Middelburg vinden een groene omgeving heel belangrijk. Het is heel mooi om te zien dat zij hun tuinen hebben vergroend. Het geeft aan dat mensen echt wel bereid zijn hun steentje bij te dragen voor een beter klimaat. Vanzelfsprekend geven we als gemeente ook het goede voorbeeld en worden er op verschillende plekken in de stad tegels vervangen door groen." Tijdens de bijeenkomst in Park Molenwater erkende de wethouder dat de gemeente Middelburg wel in het voordeel is geweest bij het kampioenschap. De herinrichting van Klein Vlaanderen in Middelburg, in 2023, leverde heel extra gewiptet tegels op.Doen wat je kanOok gedeputeerde Arno Vael is blij met het resultaat van de actie: “Deze actie is een mooi voorbeeld van de Zeeuwse mentaliteit: alle gemeenten deden mee. Daarnaast is het belangrijk dat Zeeuwen ook zelf doen wat ze kunnen. We kunnen niet meer om klimaatverandering heen. Een paar tegels uit de tuin is maar een kleine ingreep, maar helpt echt bij wateroverlast en hitte."

2 dagen geleden
Inwoner Koudekerke wint €175.361,70 bij Eurojackpot

RIJSWIJK - Een inwoner van Koudekerke heeft 175.361,70 euro gewonnen bij de trekking van Eurojackpot van dinsdag 5 december. De winnaar speelde mee als abonnee en is dus al bekend bij Nederlandse Loterij, waar Eurojackpot onderdeel van is. De winnaar krijgt het bedrag binnen vijf dagen op zijn/haar rekening gestort.De getallen 6 – 11 – 16 – 26 – 49 en de bonusgetallen 2 - 9 werden getrokken. De Zeeuwse winnaar voorspelde vijf getallen en een bonusgetal goed, net als een speler uit Eindhoven. Ook deze winnaar mag €175.361,70 bijschrijven op zijn/haar rekening. Net als vijf andere spelers, verspreid over meerdere Europese landen. Bjorn Rosner, prijswinnaarbegeleider bij Nederlandse Loterij: “Een onvergetelijke pakjesavond voor deze winnaars! We zijn verheugd weer zo'n mooie prijs te mogen uitkeren."Jackpot  De jackpot van 33 miljoen viel dinsdagavond niet. Bij de volgende trekking van Eurojackpot op vrijdag 8 december is de verwachte jackpotstand 42 miljoen euro. Anonimiteit prijswinnaars & brutoprijsHet gaat om een brutoprijs, waarvan ruim 29 procent kansspelbelasting wordt ingehouden. Nederlandse Loterij, waar Eurojackpot onder valt, maakt de identiteit van de winnaar niet bekend. Over EurojackpotEurojackpot wordt gespeeld in achttien Europese landen. Iedere dinsdag- en vrijdagavond is de trekking, met een jackpot die kan oplopen tot 120 miljoen euro. Eurojackpot is een spel van Nederlandse Loterij. Nederlandse Loterij is de grootste aanbieder van kansspelen in Nederland met negen spelmerken: Staatsloterij, Lotto, Eurojackpot, Miljoenenspel, Lucky Day, Krasloten, TOTO Sport, TOTO Casino en TOTO Winkel. In 2022 heeft Nederlandse Loterij € 5.829 miljoen aan prijzengeld uitgekeerd aan haar spelers (inclusief kansspelbelasting). Jaarlijks geeft Nederlandse Loterij vrijwel haar gehele opbrengst aan de Nederlandse sport via het NOC*NSF, aan 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn en aan de Nederlandse samenleving via het ministerie van Financiën. In 2022 ging het om een bedrag van € 195 miljoen.

2 dagen geleden
Sint maakt Archipelschool De Sprong groen

KOUDEKERKE - Archipelschool De Sprong in Koudekerke heeft vandaag een start gemaakt met het vergroenen van het schoolplein.?Sinterklaas en zijn Pieten kwamen vanmorgen om 8:30 uur met de tractor naar de school. 

2 dagen geleden