
Het andere Zeeland. 42 buurtschappen tussen lucht, zee en klei
MIDDELBURG - De bovenste plank van mijn boekenkast heb ik speciaal ingericht voor de mooiste boeken. Toen Dick Anbeek, de vorige eigenaar van De Drukkery en thans van uitgeverij Den Boer / De Ruiter, Vlissingen, mij het boek Het andere Zeeland kwam brengen, wist ik het al gelijk: dit boek verdient ook zo’n ereplaats. Wat een schitterend boek!
DOOR BEN DAETER
De schrijver en historicus Jan van Damme, de vroegere cultuurverslaggever van de PZC, schreef voor die krant 42 portretten van Zeeuwse buurtschappen, die genoemde uitgeverij nu perfect heeft gebundeld. Deze publicatie geeft een uitstekend, verrassend, voor velen een nog onbekend beeld van het plattelandsleven in Zeeland. Het gaat om het andere Zeeland in de polder, ver weg van veel drukte. Een werk waardoor men de echte Zeeuwse ziel leert kennen, terwijl de populieren ruisen en de zon achter een geel korenveld wegzakt, ver weg van drukte en geraas. De lezer wordt meegenomen in buurtschappen en gehuchten van drie, tien en soms twintig of dertig huizen, met geschiedenissen soms vanuit de Middeleeuwen (Scherpbier, Gawege, Roversberg, Beldert, Graszode, Schapenbout, Völkerdorp, Krommenhoeke), veelal gehuchten langs de binnendijken of onderaan de zeedijk. De auteur voerde talloze gesprekken met de inwoners en fotograaf Ruben Oreel verzorgde de honderden werkelijk schitterende kleurenfoto’s. De gehuchten en inwoners krijgen hierdoor een stem. In het boek worden deze plaatsjes gepresenteerd in de categorieën Walcheren, Schouwen-Duiveland; Bevelanden, Tholen en Zeeuws-Vlaanderen. Aan ieder gehucht worden vier pagina’s gewijd, met steeds een column met de feitelijke gegevens.
In Dijkhuisjes hoor je soms alleen je eigen hart kloppen
De tekst over iedere buurtschap begint met een korte typering, zoals: met een badkamer beneden kunnen we hier oud worden; het is nu allemaal import, maar we kennen elkaar; goed uitkijken met oversteken; ik zorg ook voor zes tot zeven zwerfkatten, plus nog eens voor een stuk of zes die mak zijn geworden; gouden buren in een verdronken nederzetting; in Dijkhuisjes hoor je soms alleen je eigen hart kloppen; misschien het kleinste gehucht van Zeeland; geen last van de buren, de radio kan gewoon aan. Binnen de teksten staan steeds twee quotes, zoals: Er wordt hier gevlogen, niet normaal, regelmatig rijdt er een van de dijk af; Eigen groente telen, klussen, dat is wat we graag wilden, dat kan hier. In het begin heb ik zwarte sneeuw gezien, mijn man was doordeweeks weg, ik was eenzaam. Er groeiden boompjes in huis, er was geen stromend water.
Dit boek, met een harde omslag en met foto’s van zoveel mensen en van prachtige landschappen, zo perfect opgemaakt door Eva Bonneur, is een pareltje van uitgeverij Den Boer/De Ruiter. Nadat ik er voorlopig een uur in heb zitten bladeren, gelezen en genoten, zet ik het tijdelijk weer even terug op de bovenste plank van mijn boekenkast. Ten zeerste aanbevolen op de eerste plaats voor alle Zeeuwen, maar ook voor iedereen die het echte Zeeland goed en op een prettige manier wil leren kennen. Wat een geweldig boek!
Het andere Zeeland. 42 buurtschappen tussen lucht, zee en klei
Jan van Damme fotografie: Ruben Oreel
Vanaf 1 november bij alle boekwinkels verkrijgbaar; prijs 25 euro.
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Sinds 2003 heeft Middelburg een stadsdichter. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Middelburg benoemt deze persoon. De Kunst- en Cultuurroute Middelburg is verantwoordelijk voor de werving en de selectie. 'Voor 2026 zijn we op zoek naar een nieuwe stadsdichter', laat de organisatie weten.
13 uur geledenAls nieuwe bewoner van Middelburg ervaar ik dagelijks nieuwe indrukken in en rond de stad. Zo ook weer deze afgelopen weken. Dit keer is het niet zomaar een interessante wetenswaardigheid maar een heus mysterie. Het mysterie rond De Oostkerk. Zo'n 100 deurmatten werden 's nachts in een aantal straten voor iedere deur neergelegd. Iedereen heeft of had het erover, in de kranten, op tv en online, maar niemand schijnt er iets over te weten. Waar komt deze actie vandaan? Wat is de boodschap? En waarom?
21 uur geledenMIDDELBURG - Burgemeester Yvonne van Mastrigt van de gemeente Middelburg heeft zondag een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Gert-Jan de Rooij. Hij is verrast met het lintje tijdens het 25-jarig jubileum van de jaarlijkse boekenmarkt op de Markt in Middelburg.
1 dag geledenMIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg is zaterdag het Verdrag van Middelburg ondertekend. Bij deze slotbijeenkomst van de Internationale Jongeren Vrijheidsconferentie, georganiseerd in het kader van tachtig jaar vrijheid, waren jonge mensen uit de hele wereld aanwezig. Ook onder meer minister van Defensie Ruben Brekelmans en voormalig minister-president Jan Peter Balkenende woonden de bijeenkomst bij.
1 dag geledenGRIJPSKERKE - De 29e editie van het jaarlijkse festival Hrieps zit erop. Op het festivalterrein bij Grijpskerke genoten de duizenden bezoekers vrijdag en zaterdag van optredens van meer dan 50 artiesten op zeven podia. Na een drukke en gezellige editie 2025 kan de organisatie zich opmaken voor de jubileumeditie voor volgend jaar.
1 dag geledenMIDDELBURG/DOMBURG - Zondagavond vonden in de gemeenten Middelburg en Veere meerdere Dodenherdenkingen plaats. Vanwege de zondagsrust is de plechtigheid in sommige dorpen, zoals Arnemuiden, naar zaterdagavond verplaatst. In de gemeente Veere zijn ze allemaal zondag gehouden.
1 dag geledenVEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. Hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Ook buiten het stadje, in de gemeente Veere, wonen en werken kunstenaars die zich graag door de sfeer van hun leefomgeving laten inspireren. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Erna Kooi den Hollander, secretaresse en beeldhouwer bij 'Beeld in Balans'.
1 dag geleden