Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Het andere Zeeland. 42 buurtschappen tussen lucht, zee en klei

Het andere Zeeland. 42 buurtschappen tussen lucht, zee en klei

MIDDELBURG - De bovenste plank van mijn boekenkast heb ik speciaal ingericht voor de mooiste boeken. Toen Dick Anbeek, de vorige eigenaar van De Drukkery en thans van uitgeverij Den Boer / De Ruiter, Vlissingen, mij het boek Het andere Zeeland kwam brengen, wist ik het al gelijk: dit boek verdient ook zo’n ereplaats. Wat een schitterend boek!

DOOR BEN DAETER

De schrijver en historicus Jan van Damme, de vroegere cultuurverslaggever van de PZC, schreef voor die krant 42 portretten van Zeeuwse buurtschappen, die genoemde uitgeverij nu perfect heeft gebundeld. Deze publicatie geeft een uitstekend, verrassend, voor velen een nog onbekend beeld van het plattelandsleven in Zeeland. Het gaat om het andere Zeeland in de polder, ver weg van veel drukte. Een werk waardoor men de echte Zeeuwse ziel leert kennen, terwijl de populieren ruisen en de zon achter een geel korenveld wegzakt, ver weg van drukte en geraas. De lezer wordt meegenomen in buurtschappen en gehuchten van drie, tien en soms twintig of dertig huizen, met geschiedenissen soms vanuit de Middeleeuwen (Scherpbier, Gawege, Roversberg, Beldert, Graszode, Schapenbout, Völkerdorp, Krommenhoeke), veelal gehuchten langs de binnendijken of onderaan de zeedijk. De auteur voerde talloze gesprekken met de inwoners en fotograaf Ruben Oreel verzorgde de honderden werkelijk schitterende kleurenfoto’s. De gehuchten en inwoners krijgen hierdoor een stem. In het boek worden deze plaatsjes gepresenteerd in de categorieën Walcheren, Schouwen-Duiveland; Bevelanden, Tholen en Zeeuws-Vlaanderen. Aan ieder gehucht worden vier pagina’s gewijd, met steeds een column met de feitelijke gegevens.

In Dijkhuisjes hoor je soms alleen je eigen hart kloppen
De tekst over iedere buurtschap begint met een korte typering, zoals: met een badkamer beneden kunnen we hier oud worden; het is nu allemaal import, maar we kennen elkaar; goed uitkijken met oversteken; ik zorg ook voor zes tot zeven zwerfkatten, plus nog eens voor een stuk of zes die mak zijn geworden; gouden buren in een verdronken nederzetting; in Dijkhuisjes hoor je soms alleen je eigen hart kloppen; misschien het kleinste gehucht van Zeeland; geen last van de buren, de radio kan gewoon aan. Binnen de teksten staan steeds twee quotes, zoals: Er wordt hier gevlogen, niet normaal, regelmatig rijdt er een van de dijk af; Eigen groente telen, klussen, dat is wat we graag wilden, dat kan hier. In het begin heb ik zwarte sneeuw gezien, mijn man was doordeweeks weg, ik was eenzaam. Er groeiden boompjes in huis, er was geen stromend water.

Dit boek, met een harde omslag en met foto’s van zoveel mensen en van prachtige landschappen, zo perfect opgemaakt door Eva Bonneur, is een pareltje van uitgeverij Den Boer/De Ruiter. Nadat ik er voorlopig een uur in heb zitten bladeren, gelezen en genoten, zet ik het tijdelijk weer even terug op de bovenste plank van mijn boekenkast. Ten zeerste aanbevolen op de eerste plaats voor alle Zeeuwen, maar ook voor iedereen die het echte Zeeland goed en op een prettige manier wil leren kennen. Wat een geweldig boek!

Het andere Zeeland. 42 buurtschappen tussen lucht, zee en klei
Jan van Damme fotografie: Ruben Oreel
Vanaf 1 november bij alle boekwinkels verkrijgbaar; prijs 25 euro.


Meer uit Middelburg

Gewonde bij ongeval Jaagpad Middelburg

Middelburg - Op het Vlissings Jaagpad tussen Middelburg en Oost-Souburg is zondagavond iemand gewond geraakt bij een fietsongeluk.

21 minuten geleden
5 mei Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

1 dag geleden
Terugblik kleedjesmarkt Abdijplein Middelburg

MIDDELBURG -  De kinderkleedjesmarkt op het Abdijplein was dit jaar weer druk bezocht. Veel kinderen hadden een kleedje neergelegd om een zakcentje te verdienen door oude spulletjes te verkopen, een voorstelling te geven of muziek te maken. Speuren naar een mooie knuffel of luisteren naar mooie muziek: het was een mooi middag op het Abdijplein. Een korte terugblik. 

1 dag geleden
Meedenken over de Noordwestroute

Er speelt veel rond verkeersstructuur in het noordwesten van Walcheren, oftewel de Noordwestroute. De leefbaarheid in de dorpen staat onder druk door overlast van doorgaand verkeer. Op dagen dat er veel toeristen komen, is dit nog erger. Er is geen simpele oplossing voor handen. Het oplossen van een probleem in het ene dorp kan zorgen voor extra overlast in een ander dorp. 

1 dag geleden
Traumahelikopter ingezet bij botsing tussen twee fietsers in Veere

VEERE - Bij een aanrijding op een fietspad in Veere is zaterdag aan het einde van de ochtend een traumahelikopter ingezet. Hierbij raakte zeker één persoon gewond.

1 dag geleden
Dronken Middelburger met rijverbod weer gepakt op scooter

MIDDELBURG - Een dronken Middelburger (36) is vrijdagmorgen vroeg aangehouden voor rijden op zijn scooter, terwijl hij een rijverbod heeft. Hij werd gepakt op de Beenhouwerssingel in zijn woonplaats.

2 dagen geleden
Activiteiten tijdens Dag van Europa in de ZB

Op donderdag 9 mei 2024 (Hemelvaartsdag) wordt de Dag van Europa gevierd, het feest van vrede en eenheid in Europa. De ZB viert dit op woensdagmiddag 8 mei 2024, van 13.00 tot 16.45 uur, met diverse activiteiten voor jong en oud. De Dag van Europa wordt dit jaar gekoppeld aan het Eurovisiesongfestival.  

2 dagen geleden