Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hessel heeft genoten als kinderburgemeester

Hessel heeft genoten als kinderburgemeester

KAPELLE - Tijdens een ongetwijfeld spannende verkiezing wordt woensdag bekend wie de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Kapelle is. Hij of zij volgt Hessel Kole (11) op. Meer scholen met een milieupolitie, dat wilde hij bereiken als kinderburgemeester en dat is hem gelukt. Hierdoor en dankzij de vele andere bijzondere ervaringen als assistent van burgemeester Huub Hieltjes, van het openen van de jeugdroute door het Watersnoodmuseum tot een werkbezoek aan de brandweer in een huis vol rook, kijkt Hessel met plezier terug op 2019. "Het was een gaaf jaar.

De feestelijke opening van de vernieuwde speeltuin aan de Slotstraat in Kapelle is op vrijdag 20 december Hessels laatste officiële taak als burgemeester van alle kinderen in de gemeente. Daarna neemt zijn opvolger, die woensdag (11 december) wordt gekozen, het van hem over.

Trillen

Het eerste openbare optreden is traditiegetrouw een speech tijdens de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie. Zo begon Hessels jaar als kinderburgemeester ook. In een bomvolle hal van het gemeentehuis vertelde de leerling van De Moolhoek dat hij zich wilde inzetten tegen eenzaamheid en voor een schonere gemeente. Een serieuze toespraak, en nog uit zijn hoofd ook. "Ik was heel zenuwachtig en stond te trillen op mijn benen", weet Hessel nog goed. "En toen kreeg ik ook nog een microfoon van Omroep Zeeland onder mijn neus, haha." Maar hij deed het hartstikke goed en spreken in het openbaar ging hem in de loop van het jaar steeds beter af. "Dat is een van de dingen die ik heb geleerd van het kinderburgemeester zijn. Ik heb er meer zelfvertrouwen van gekregen. Ik durf sneller iets te vragen aan mensen en kan beter voor mezelf opkomen."

Collega

Hessel is veel op stap geweest met burgemeester Hieltjes en vond het leerzaam om hem aan het werk te zien. "Ik vind het knap hoe de burgemeester altijd op iedereen afstapt en hoe hij zijn speeches maakt. De eerste keer dat ik hem ontmoette, vond ik dat wel spannend. Het is toch de burgemeester! Maar hij was erg aardig. Steeds als we elkaar zagen, zei hij 'hé, collega!'. Ik denk dat ik hem nu wel mijn vriend mag noemen."
Hessel heeft ook andere kinderburgemeesters ontmoet. Zo bezocht hij de landelijke dag voor kinderburgemeesters in Maarssen en opende de jeugdroute door het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk met zijn collega's uit Goes en Schouwen-Duiveland. "Dat was mooi om te doen, want nu is het museum meer op kinderen gericht."

Milieupolitie

Bij zijn verkiezing tot kinderburgemeester was Hessel al lid van de milieupolitie van zijn school. Het thema van de verkiezing was duurzaamheid en in dat kader leek het Hessel een mooi streven om de milieupolitie uit te breiden. En met succes. "'t Honk heeft nu ook een milieupolitie en ik heb een presentatie gegeven op de Juliana van Stolbergschool en hoop dat er daar ook een komt."

Als milieupolitie ruimen leerlingen bijvoorbeeld afval rond de school op. "In het begin deden we dat iedere week, maar nu hoeft het niet meer zo vaak, want er ligt gelukkig steeds minder afval op straat." Hessel hoopt dat het mensen tot nadenken zet als ze de kinderen rommel zien opruimen. "We spreken ook mensen aan. En als we op school plastic tussen het afval zien, dan zeggen we daar wat van tegen de meester of juf."

Hoog bezoek

Omdat hij in het nieuws hoorde dat eenzaamheid een steeds groter probleem is, bedacht Hessel dat hij de handen uit de mouwen wilde steken bij zorgcentrum Cederhof. Hij regelde helemaal zelf dat hij ging helpen bij de sjoel- en kegelmiddag voor ouderen. "De mensen vonden mijn ketting mooi en zeiden 'ooh, hoog bezoek!'. Dat was heel leuk. Ik vond het ook bijzonder dat ze zo blij waren als ik alleen al de punten optelde en de kegels overeind zette."
Met een kalender vol activiteiten en een boel hoogtepunten had Hessel het kinderburgemeesterschap niet willen missen. "Het was gaaf om dingen te doen die anderen niet mogen." Toch denkt hij niet dat hij de politiek ingaat. "Ik wil graag arts worden, want ik vind het mooi om andere mensen te helpen.

Opvolger

In het gemeentehuis in Kapelle gaan zes kandidaten vanmiddag (woensdag) bij drie opdrachten de strijd met elkaar aan om Hessel als kinderburgemeester op te volgen. Dit zijn Gian Frangiamore de Sola van De Hoeksteen, Rowan Meerman van De Linge, Ruben Oele van 't Honk, Sem Blanker van OBS Wemeldinge, Steyn Almekinders van De Moolhoek en Anna van Koeveringe van de Juliana van Stolbergschool. De verkiezing staat dit keer in het teken van het thema toerisme.

Meer uit Reimerswaal

Tentoonstelling over LIKA-fabriek in Kapelle

KAPELLE - In het Fruitteeltmuseum in Kapelle is tot en met 22 november de nieuwe tentoonstelling over de LIKA-fabriek te bekijken. 'Deze conservenfabriek is van groot belang geweest voor de ontwikkeling van de fruitteelt in Zeeland en rond Kapelle in het bijzonder', laat het museum weten. 

3 uur geleden
Nieuwe wandeling 'Sleutel van de Schelde' toont mooiste plekjes in en om Bath

BATH - Nu het vriendelijker weer wordt, is het ook aantrekkelijker om er wandelend of fietsend op uit te gaan. Een nieuwe wandeling is de 'Sleutel van de Schelde', vanuit Bath. Dorpsbewoners hebben deze route samengesteld. De lengte is 14,5 kilometer, maar wandelaars kunnen er ook 9,2 kilometer van maken.

16 uur geleden
Auto in de sloot langs N670 in Kapelle

KAPELLE - Bij de Noordweg (N670) in Kapelle is donderdag aan het begin van de middag een personenauto in een sloot beland. Bij het ongeluk raakte niemand gewond.

22 uur geleden
Wegens succes op herhaling: 24-uurstoernooi Kapelle

KAPELLE - Voetbalvereniging Kapelle houdt vrijdag en zaterdag voor de tweede keer een 24-uurstoernooi.

1 dag geleden
Nieuw buurtkastje in Hansweert

HANSWEERT - Er is een nieuw buurtkastje in Hansweert geplaatst.

1 dag geleden
Textielrace basisscholen is begonnen

KAPELLE/KRUININGEN - De textielrace is maandag begonnen. Tot en met donderdag 18 april houden tien Bevelandse en Thoolse basisscholen, ook in de gemeenten Kapelle en Reimerswaal, een wedstrijd om zoveel mogelijk oude kleding en ander textiel in te zamelen. Inwoners kunnen helpen en zo tegelijkertijd opruimen in huis. In Kapelle doet basisschool 't Honk mee en in Reimerswaal de basisscholen de Zevensprong in Krabbendijke en De Eendracht in Hansweert.

1 dag geleden
Het verhaal van de wolfhond: 'het is er niet eentje, het zijn helaas meerdere wolfhonden'

RILLAND - Wat begon met een zichtmelding van een wolf vorige week, blijkt een uitgebreider verhaal te zijn. De wolf was geen wolf, maar een wolfhond en die liep niet alleen, maar in het gezelschap van een andere, inmiddels gevangen, hond. En naar nu blijkt is dit niet de enige wolfhond die hier rondloopt. Volgens Team Hondenopsporing Nederland lopen er namelijk meerdere wolfhonden in de omgeving. De dieren zijn hier gedumpt. Het gaat dus niet om de Franse wolfhond Tépa.

1 dag geleden