Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hermitage vertelt over Russische 'revolutie in de kunst'

Hermitage vertelt over Russische 'revolutie in de kunst'

AMSTERDAM (ANP) - Russische avant-gardisten als Kazimir Malevitsj en Wassily Kandinsky werden honderd jaar geleden weliswaar bekend vanwege hun radicale vernieuwingen in de schilderkunst, maar ze hielden zich ook bezig met gebruiksvoorwerpen zoals porselein. Dat was in die tijd een uniek verschijnsel, vertelde gastconservator Sjeng Scheijen bij de opening van de expositie 'Russische avant-garde - Revolutie in de kunst' in de Hermitage Amsterdam.

Meer dan vijfhonderd objecten laten in de expositie zien hoe de avant-gardisten volgens het museum een "revolutie in de kunst" veroorzaakten. Het gaat om werk op canvas, papier, textiel en vooral porselein. Dat laatste kwam omdat in de tijd na de Russische revolutie de Keizerlijke Porseleinfabriek een broedplaats werd voor de avant-gardisten. Oude voorraden onbeschilderde borden en schalen werden het uitgangspunt voor hun werk. Ze werden onder meer voorzien van geometrische figuren en heldere, felle kleuren.

Volgens gastconservator Scheijen keerde in het begin van de 20e eeuw een grote groep Russische schilders zich verveeld af van het schilderen op doek. "Ze stortten zich op de driedimensionale wereld van theaterontwerp, interieurontwerp, op de vormgeving van gebruiksvoorwerpen en boeken." Volgens hem was dit het duidelijkst te zien bij de Russische avant-garde. Zij wilden het hele leven onderwerp maken van en decor voor hun kunst. De vormgeving van porselein was volgens hem de meest onverwachte artistieke discipline waar ze zich op wierpen.

Dagelijkse voorwerpen

Scheijen vertelde dat het in die tijd bijzonder was dat dagelijkse voorwerpen tot kunst werden gemaakt. "Het idee dat grote kunstenaars een gelijkwaardige positie als vormgever kunnen innemen ten opzichte van 'het schilderij', wat in de academische kunstwereld altijd werd gezien als het allerhoogste, was een nieuw verschijnsel."

De tentoonstelling gaat over de periode vanaf de laatste jaren van keizerlijk Rusland en eindigt in de Stalinperiode, waarbij de turbulente tijd rond de revolutie van 1917 en de jaren daarna centraal staat. De expositie is te zien tot en met 8 januari 2023.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden