
Hermans (VVD) wil uitvoeringsplanning van nieuwe bewindslieden
DEN HAAG (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans wil "van elk van de bewindspersonen uit het kabinet een planning krijgen van wat wij wanneer kunnen verwachten". Dat zegt ze in het debat over de regeringsverklaring. Veel plannen uit het coalitieakkoord zijn, in sommige gevallen onder het mom van een nieuwe politieke bestuur, nog niet ver uitgewerkt. Daar komen nog uitvoeringsplannen voor. Hermans wil "zo snel mogelijk" duidelijkheid over het tijdspad van die plannen.
Op die manier kan de Kamer beter controle uitoefenen. "Zodat je wat naar voren kan trekken, of dat je er tempo achter kan zetten, bewindspersonen achter de broek kan zitten. Want vaak hebben we geen zicht op wanneer plannen en uitwerkingen komen." De liberaal wil deze plannen "van elk van de bewindspersonen" het liefst nog in de komende drie weken zien, zegt ze in het debat tegen premier Mark Rutte.
Onder meer op het gebied van klimaat, de toeslagen en stikstof zijn de plannen nog weinig ver gevorderd. Het nieuwe kabinet wil bijvoorbeeld geld stoppen in fondsen om de uitstoot van CO2 en de neerslag van stikstof te verminderen. Maar welke maatregelen daarmee precies worden gefinancierd, is nog erg onduidelijk. De oppositie is kritisch op deze werkwijze, en is bang dat de miljarden verdwijnen zonder significante resultaten.
Met die planning kan ook de VVD zelf het kabinet scherper in de gaten houden, aldus Hermans. Op aandringen van de SGP zegt zij dat haar fractie vooral scherp zal zijn over de maatregelen die worden genomen om veiligheid te verbeteren en drugscriminaliteit tegen te gaan. Ze "zal het kabinet achter de broek zitten dat deze maatregelen zo snel als mogelijk in de praktijk worden gebracht", en de liberale fractie blijft kijken "of het op een andere manier beter of sneller kan" dan het kabinet voorstelt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil langere tijdelijke huurcontracten invoeren voor mensen die bij een hospita een kamer huren. Het moet gaan om tijdelijke huurcontracten tot vijf jaar met een proeftijd van negen maanden. Daarbij kan het contract in de eerste maand al worden opgezegd als de huurder niet bevalt.
22 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
14 uur geleden