Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Hermans geeft nog geen details over aanvullend klimaatpakket

Hermans geeft nog geen details over aanvullend klimaatpakket

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans wil nog niets zeggen over de omvang van het aanvullende klimaatpakket waar zij komend voorjaar mee komt. Op vragen daarover van een uiterst kritische oppositie gaf ze tijdens de verdediging van haar begroting in de Tweede Kamer geen antwoord.

Een doorrekening van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) liet onlangs zien dat bij ongewijzigd beleid de kans minder dan 5 procent is dat Nederland het wettelijk vastgelegde klimaatdoel voor 2030 haalt. In dat jaar moet de uitstoot van broeikasgassen minstens 55 procent lager dan in 1990.

Om de kans van slagen te laten toenemen tot 95 procent, moet de uitstoot met 24 megaton extra omlaag. Dat komt neer op ongeveer twee keer de totale uitstoot van Tata Steel, de grootste industriële vervuiler van het land.

Vragen oppositie

De oppositiepartijen GroenLinks-PvdA, D66 en PvdD wilden van Hermans weten of dat ook haar inzet is. In het coalitieakkoord is immers afgesproken dat de klimaatdoelen gewoon overeind blijven. De minister wilde dat niet toezeggen. Ze zei onder meer dat een pakket van 16 megaton de kans op succes ook al vergroot naar 50 procent, overigens zonder expliciet te zeggen dat zij daarmee genoegen zou nemen.

Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) reageerde vol ongeloof. "Als de minister het heeft over een geloofwaardig pakket, kan ik mij niet voorstellen dat ze het gooit op een fifty-fifty kans". Daarmee neemt zij afscheid van het idee van "een serieus, ambitieus klimaatbeleid", aldus Kröger.

Maatregelen teruggedraaid

Hermans kijkt liever naar de bandbreedte die het PBL ook jaarlijks geeft van de geschatte CO2-afname als gevolg van het klimaatbeleid. Het doel van 55 procent moet daar weer binnen komen te liggen, zei ze. Dat was vorig jaar voor het eerst het geval, al tekende de minister aan dat ook toen de kans om het doel voor 2030 te halen onder de 15 procent lag.

Het nieuwe kabinet heeft de klimaatdoelen van het vorige overeind gehouden, maar wel een aantal maatregelen teruggedraaid. Mede daardoor zijn de doelen uit zicht geraakt. Hermans moet daarom met extra plannen komen. Daar zit met name de PVV niet op te wachten, bleek eerder in het begrotingsdebat.

Meer uit Politiek

Wiersma Liegebeest 2024, maar had ook geen concurrentie meer

DEN HAAG/AMSTERDAM (ANP) - Landbouwminister Femke Wiersma is het Liegebeest van het jaar. Deze 'titel' wordt jaarlijks uitgedeeld door dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier wegens het verstrekken van te rooskleurige informatie over de productie van dierlijke producten. De BBB-bewindsvrouw had echter ook geen concurrentie meer, want vier van de vijf genomineerden pasten gedurende de verkiezingsperiode de informatie aan waardoor ze kandidaat waren geworden.

15 minuten geleden
Hoon en irritatie in Kamer om opstelling PVV in sportdebat

DEN HAAG (ANP) - De bijdrage die de PVV maandag in een debat leverde over de problemen in de sportsector heeft tot hoon en irritatie geleid in de Tweede Kamer. Honderden sportverenigingen, sportkoepels en gemeenten zijn zeer bezorgd over de bezuinigingsplannen van het kabinet op het gebied van sport en de oppositie hoopte op een reactie van de grootste regeringsfractie. PVV'er Reinder Blaauw ging er amper op in, maar legde de focus op "onveiligheid in de vrouwenkleedkamer".

8 uur geleden
Oppositie nog niet te spreken over 'schamel' onderwijsvoorstel

DEN HAAG (ANP) - De meeste oppositiepartijen die onderhandelen over de onderwijsbegroting zijn niet te spreken over het openingsvoorstel waarmee de regeringscoalitie maandag is gekomen. Verschillende partijen noemen het bod "schamel". Het nieuwe plan is om 363 miljoen van de 2 miljard euro aan geplande bezuinigingen terug te draaien en dat kan op weinig enthousiasme rekenen, zeggen ingewijden. Het 'monsterverbond' van oppositiepartijen D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 had zelf voorgesteld om 1,3 miljard euro aan bezuinigingen te voorkomen.

10 uur geleden
Wilders hoopt dat onderwijsvoorstel coalitie tot akkoord leidt

DEN HAAG (ANP) - De coalitiefracties hebben een "serieus gesprek" gevoerd met de oppositie over het eventueel aanpassen van de onderwijsbegroting, zei PVV-voorman Geert Wilders na afloop van dat overleg. Hij wacht de reactie van de oppositie af op het bod dat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB heeft gedaan. "Het is een belangrijke begroting dus we moeten ons best doen want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die begroting de eindstreep haalt en ik hoop ook dat dat gaat lukken."

11 uur geleden
Coalitie doet oppositie voorstel over wijzigen onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen hebben de oppositiepartijen een voorstel gedaan over het wijzigen van de onderwijsbegroting. Wat het voorstel behelst wil niemand zeggen, bleek na een kort overleg maandagmiddag. Dinsdag gaat het overleg verder, meldde Nicolien van Vroonhoven (NSC). Uiterlijk donderdag moeten de partijen eruit zijn, want dan wordt er gestemd over de begrotingen.

12 uur geleden
Oppositie verwacht nu bod van coalitie over onderwijsbegroting

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen die met de coalitie onderhandelen over de onderwijsbegroting, verwachten nu wel een voorstel van de regeringspartijen te zien. Maandag praat de regeringscoalitie van PVV, VVD, NSC en BBB met D66, CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 om tot een mogelijk akkoord te komen. De oppositie wil dat in elk geval een deel van de voorgenomen bezuinigingen op het onderwijs van tafel gaat. De coalitie heeft steun vanuit de oppositiebankjes nodig om de begroting door de Eerste Kamer te krijgen.

13 uur geleden
Bruins ziet 'aanknopingspunten' in VVD-plan voor publieke omroep

DEN HAAG (ANP) - Minister Eppo Bruins (Media) ziet "aanknopingspunten" in het plan van de VVD om de publieke omroep te hervormen. Dat zei hij tijdens een mediadebat.

13 uur geleden