Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herdenkingen op Grebbeberg en Ereveld Loenen op tv en online

Herdenkingen op Grebbeberg en Ereveld Loenen op tv en online

DEN HAAG (ANP) - De militaire herdenking op de Grebbeberg en de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen op 4 mei zijn dit jaar alleen via internet of op televisie te volgen. Dat komt door alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Beide erevelden zijn op 4 mei gesloten om de opnames mogelijk te maken, aldus de Oorlogsgravenstichting.

De plechtigheid op de Grebbeberg in Rhenen is na de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam de grootste herdenking in Nederland. Op het militaire ereveld rusten meer dan 400 militairen die langs de Grebbelinie sneuvelden in de meidagen van 1940, aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1946 worden er nog regelmatig militairen herbegraven die elders in Nederland in die meidagen zijn gesneuveld en die ergens anders waren begraven. Het ereveld telt nu ruim 850 graven.

Het Nationaal Ereveld in Loenen omvat bijna 4000 graven van militairen en burgers die zijn gesneuveld. Op de begraafplaats rusten militairen die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen, maar ook onder meer verzetsstrijders en Engelandvaarders. Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw worden in Loenen ook militairen en burgers begraven die tijdens humanitaire of vredesmissies zijn omgekomen. Er hebben geregeld herbegrafenissen plaats.

Indische Kruizen

In Loenen staan zeven zogenoemde Indische Kruizen, die verwijzen naar de zeven Nederlandse erevelden op Java in voormalig Nederlands-Indië. Een vrouwenkoor zingt op 4 mei muziek van het stemmenkoor dat destijds in een kamp op Sumatra werd opgericht. Er zijn daarnaast lezingen, een overdenking en jongeren leggen op elk graf een bloem. De herdenking in Loenen is tussen 13.30 en 14.30 uur rechtstreeks te volgen via Omroep Gelderland of internet.

In de dagen rond 4 mei zijn de erevelden beperkt open voor bezoek van nabestaanden, tenzij het te druk wordt op de begraafplaatsen. Dan gaan ze alsnog dicht. De Oorlogsgravenstichting adviseert bezoekers om thuis te blijven.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden