Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herdenking met nabestaanden op Franse militaire begraafplaats

Herdenking met nabestaanden op Franse militaire begraafplaats

KAPELLE - Zes commando's kwamen 75 jaar geleden om het leven bij een geheime operatie aan de kust van Wassenaar. Eén van hen was Charles Trepel. Zijn zoon en de eenheid Franse commando’s die naar Trepel is vernoemd, herdachten deze actie dinsdag in Vlissingen en Kapelle, waar Trepel begraven is.

André Trepel (1944), geboren op het Britse Isle of Wight, heeft zijn vader Charles nooit gekend. Zijn moeder was in verwachting van hem toen haar man omkwam in de Tweede Wereldoorlog. Zoon André was al een keer eerder bij het graf van zijn vader op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle geweest. Dinsdag was hij er weer, samen met z’n echtgenote Dominika.

Hotels

De familie van kapitein Charles Trepel (1908) verhuisde van Minsk in Wit-Rusland naar het Duitse Wiesbaden vanwege het verslechterende klimaat voor Joden. In Wiesbaden bezat de familie hotels. Charles Trepel studeerde aan de technische hogeschool in Berlijn en later in Parijs. In die periode had hij goede contacten met een Nederlandse familie. Zij hadden een bedrijf dat margarine produceerde en later opging in Unilever.

Lanceerinstallatie

In mei 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Het jaar daarop ontsnapte Trepel via Zwitserland en Spanje naar Groot-Brittannië. Daar sloot hij zich aan bij een nieuw opgerichte eenheid van de Franse groene baretten, een commando-eenheid. Ook daar had hij veel contacten met Nederlandse militairen, vertelde André Trepel dinsdag.

In februari 1944, nog maanden voor de invasie in Normandië, werd Trepel ingezet bij een geheime actie voor de Nederlandse kust bij Wassenaar. Het is volgens zijn zoon lastig om na te gaan wat precies het doel was van die actie. Mogelijk speelde de aanwezigheid van een lanceerinstallatie voor de V1 vliegende bommen een rol.

Begraven

De Franse commando’s werden door een motortorpedoboot naar de kust gebracht, stapten over in een kleiner houten vaartuig en daarna weer in een rubberen sloep, waarmee ze het strand bereikten. Uiteindelijk mislukte de actie door onbekende oorzaak. Het was erg koud in die periode. Dat is de commando’s mogelijk fataal geworden. De motortorpedoboot is later tevergeefs teruggekeerd, in de hoop de mannen alsnog te kunnen oppikken. De zes mannen, onder wie Charles Trepel en zijn medestrijder Rene Guy, werden door de Duitsers gevonden. Ook Guy is begraven op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle.

Commando’s

De Franse commandogroep Trepel was deze week in Nederland voor een herdenking woensdag in Wassenaar voor Charles Trepel, naamgever van hun speciale eenheid. Ook een groep Franse ex-commando’s was aanwezig bij het eerbetoon. Andries Looijen van oorlogsmuseum Vitality in Kapelle nodigde hen een dag eerder uit voor een bezoek aan het ereveld in Kapelle. Museumvrijwilliger Louis Brugge, die de Franse taal machtig is, leidde hen rond in Vitality. Dat ook zoon André Trepel aanwezig zou zijn, was een verrassing voor de militairen. Strak in het gelid bewezen ze Charles Trepel en Rene Guy eer op de begraafplaats.

BIJDRAGE PETER URBANUS

Meer uit Reimerswaal

Meld je aan voor Wemeldinge's Got Talent

WEMELDINGE - Op 1 juli vind in Wemeldinge het Zomerfeest Wemeldinge plaats. 

7 uur geleden
Auto in sloot bij Kapelle, bestuurder gewond

KAPELLE - Bij de Vierwegen in Kapelle is afgelopen nacht een bestelauto in een sloot terecht gekomen. De bestuurder raakte gewond.Gisteravond rond 01.40 uur vond er een ongeluk plaats toen een automobilist vanaf de Vierwegen richting de Noordhoeksewegeling reed. Net voor de carpoolplaats bij het ANWB Wegenwachtstation ging het mis. De bestuurder raakte in de rechterberm en na een stuurcorrectie reed de auto aan de linkerzijde van de weg tegen een verkeersbord. De auto kwam vervolgens in de naastgelegen sloot tot stilstand.Ambulancemedewerkers hebben zich over de automobilist ontfermd. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis vervoerd. Een bergingsbedrijf heeft de auto uit de sloot getrokken en afgevoerd. Rond 02.50 uur was de weg weer helemaal vrij.

9 uur geleden
Traumahelikopter ingezet voor ongeval Hoofdweg Rilland

RILLAND - Een scooterbestuurder is woensdagmiddag gewond geraakt bij een ongeval op de Hoofdweg in Rilland. Een traumahelikopter kwam ter plaatse. De politie is een onderzoek gestart naar het ongeval waarbij een auto en de scooter met elkaar in botsing kwamen.

4 dagen geleden
Tent gaat in vlammen op bij Havendijk Yerseke

YERSEKE - Op een bedrijfsterrein aan de Havendijk in Yerseke is in de nacht van dinsdag op woensdag een grote tent in vlammen opgegaan. De brandweer schaalde op naar middelbrand en zette twee blusvoertuigen in.

4 dagen geleden
Wet helpt gemeente Reimerswaal sneller te bouwen

KRUININGEN - Het Reimerswaalse college van burgemeester en wethouders wijst vijf gebieden in de gemeente Reimerswaal aan waarop de Wet voorkeursrecht gemeenten van toepassing is. Dat betekent dat de eigenaars deze gronden niet mogen verkopen aan wie zij willen, maar de grond eerst aan de gemeente moeten aanbieden. ‘Zo verstevigt de gemeente haar positie op de grondmarkt en kunnen we voorzien in de behoefte aan woningen en bedrijventerreinen de komende tien jaar’, verklaart wethouder Maarten Both. 

5 dagen geleden
Kapelse band Grote Geelstaart wint Spectra

OVEZANDE - De Kapelse muziekformatie de Grote Geelstaart heeft op festival Klomppop in Ovezande de bandcompetitie Spectra gewonnen.

5 dagen geleden
Dronken man steelt auto en rijdt zich vast

KRUININGEN - Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ervan verdacht in een dronken bui een auto te hebben gestolen vanaf een camping in Yerseke. De politie hield hem niet veel later aan.

1 week geleden