Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Herdenking met nabestaanden op Franse militaire begraafplaats

Herdenking met nabestaanden op Franse militaire begraafplaats

KAPELLE - Zes commando's kwamen 75 jaar geleden om het leven bij een geheime operatie aan de kust van Wassenaar. Eén van hen was Charles Trepel. Zijn zoon en de eenheid Franse commando’s die naar Trepel is vernoemd, herdachten deze actie dinsdag in Vlissingen en Kapelle, waar Trepel begraven is.

André Trepel (1944), geboren op het Britse Isle of Wight, heeft zijn vader Charles nooit gekend. Zijn moeder was in verwachting van hem toen haar man omkwam in de Tweede Wereldoorlog. Zoon André was al een keer eerder bij het graf van zijn vader op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle geweest. Dinsdag was hij er weer, samen met z’n echtgenote Dominika.

Hotels

De familie van kapitein Charles Trepel (1908) verhuisde van Minsk in Wit-Rusland naar het Duitse Wiesbaden vanwege het verslechterende klimaat voor Joden. In Wiesbaden bezat de familie hotels. Charles Trepel studeerde aan de technische hogeschool in Berlijn en later in Parijs. In die periode had hij goede contacten met een Nederlandse familie. Zij hadden een bedrijf dat margarine produceerde en later opging in Unilever.

Lanceerinstallatie

In mei 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Het jaar daarop ontsnapte Trepel via Zwitserland en Spanje naar Groot-Brittannië. Daar sloot hij zich aan bij een nieuw opgerichte eenheid van de Franse groene baretten, een commando-eenheid. Ook daar had hij veel contacten met Nederlandse militairen, vertelde André Trepel dinsdag.

In februari 1944, nog maanden voor de invasie in Normandië, werd Trepel ingezet bij een geheime actie voor de Nederlandse kust bij Wassenaar. Het is volgens zijn zoon lastig om na te gaan wat precies het doel was van die actie. Mogelijk speelde de aanwezigheid van een lanceerinstallatie voor de V1 vliegende bommen een rol.

Begraven

De Franse commando’s werden door een motortorpedoboot naar de kust gebracht, stapten over in een kleiner houten vaartuig en daarna weer in een rubberen sloep, waarmee ze het strand bereikten. Uiteindelijk mislukte de actie door onbekende oorzaak. Het was erg koud in die periode. Dat is de commando’s mogelijk fataal geworden. De motortorpedoboot is later tevergeefs teruggekeerd, in de hoop de mannen alsnog te kunnen oppikken. De zes mannen, onder wie Charles Trepel en zijn medestrijder Rene Guy, werden door de Duitsers gevonden. Ook Guy is begraven op de Franse militaire begraafplaats in Kapelle.

Commando’s

De Franse commandogroep Trepel was deze week in Nederland voor een herdenking woensdag in Wassenaar voor Charles Trepel, naamgever van hun speciale eenheid. Ook een groep Franse ex-commando’s was aanwezig bij het eerbetoon. Andries Looijen van oorlogsmuseum Vitality in Kapelle nodigde hen een dag eerder uit voor een bezoek aan het ereveld in Kapelle. Museumvrijwilliger Louis Brugge, die de Franse taal machtig is, leidde hen rond in Vitality. Dat ook zoon André Trepel aanwezig zou zijn, was een verrassing voor de militairen. Strak in het gelid bewezen ze Charles Trepel en Rene Guy eer op de begraafplaats.

BIJDRAGE PETER URBANUS

Meer uit Reimerswaal

Lezersfoto van de week: Donkere wolken boven de moer

YERSEKE - De rubriek 'Lezersfoto van de week' in de Reimerswaalse & Kapelse Bode toont deze keer een foto van Marian Willeboer-Goeree. 'Donkere wolken boven de Yerseke Moer', schrijft ze erbij.

17 uur geleden
Skeelerronde door Krabbendijke

KRABBENDIJKE - IJs- en skeelervereniging Krabbendijke houdt op woensdag 19 juni de 27e skeelerronde door Krabbendijke.

1 dag geleden
Bijeenkomst over nieuwbouw school en gymzaal Wemeldinge

WEMELDINGE - Maandag (17 juni) houdt de gemeente Kapelle een informatiebijeenkomst over de bouwplannen voor het nieuwe Integraal Kind Centrum (IKC) en de nieuwe gymzaal in Wemeldinge. 

2 dagen geleden
Darter Kay Schuurbiers Nederland Kampioen bij aspiranten

KRABBENDIJKE - Kay Schuurbiers (14 jaar) uit Krabbendijke is zondag na een spannende strijd Nederlands Kampioen geworden bij de dart-aspiranten.

4 dagen geleden
Mag de vlag uit? Stuur jouw Geslaagd-foto in en straal in de Bode!

KRUININGEN/KAPELLE - De vlag kan vandaag uit bij veel eindexamenleerlingen. Zij krijgen namelijk te horen of zij geslaagd zijn. Ben je geslaagd of wil je iemand die geslaagd is verrassen? Stuur dan jouw geslaagd-foto in en wie weet staat jouw foto volgende week in de Bode!

4 dagen geleden
Onderzoek naar energieoplossing Olzendepolder, eerste resultaten eind dit jaar

KRUININGEN - Hoe kunnen bedrijven in de Olzendepolder in Yerseke slimmer energie gebruiken en elkaar helpen als de één een stroomoverschot heeft en de ander een tekort? Dat moet onderzoek, dat de gemeente Reimerswaal betaalt, uitwijzen. Eind dit jaar worden de eerste resultaten verwacht.

5 dagen geleden
'Groene' tegel tegen zwerfafval onthuld in Wemeldinge

WEMELDINGE - De Kapelse wethouder Jon Herselman, kinderburgemeester Claire en voorzitter Vrouwen van Nu Joke Folmer onthulden vorige week een tegel op het Dorpsplein in Wemeldinge als actie voor een schoner milieu.

5 dagen geleden