Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Henk Pieterse helpt anderen met ‘sport die hem gered heeft’

Henk Pieterse helpt anderen met ‘sport die hem gered heeft’

KRUININGEN – In de Reimerswaalhal in Kruiningen heeft oud-profbasketballer Henk Pieterse, in het kader van de Nationale Sportweek, een clinic gegeven aan kinderen. Naast allerlei trics en oefeningen ging Pieterse spelenderwijs in op het thema ‘pesten’. 

Omdat bij de basketbalclinic de nadruk lag op samenwerken en sociale veiligheid was de sportles ook toegankelijk voor niet-sportieve jeugd. Beleidsmedewerker Roel van Peperstraten van de gemeente Reimerswaal vertelde dat Pieterse niet voor het het eerst in Kruiningen was.

Inspireren

“Het is een laagdrempelige clinic en iedereen kon zich aanmelden. Pieterse raakt de kinderen met zijn verhalen over vroeger, waarin hij zelf gepest werd vanwege zijn lengte. Hij kan anderen inspireren om over dit thema na te denken. Als gemeente vinden we het daarnaast belangrijk om bewegen te stimuleren. Door dit te linken aan de anti-pestcampagne slaan we twee vliegen in één klap.”

Redding

De 2.11 meter lange Pieterse vertelde dat hij al clinics gaf tijdens zijn actieve carrière als topsporter, maar dat hij toen hij op zijn vierenveertigste stopte als professional dat steeds meer ging doen. “Sinds 2006 heb ik mijn eigen bedrijf en geef ik clinics gericht op het tegengaan van pesten. Als 15-jarige was ik heel lang en dun en werd ik het mikpunt voor pesters. Basketbal is mijn redding geweest. Hierdoor kreeg ik zelfvertrouwen en respect. Toen ik stopte met mijn sportcarrière wilde ik de sport die mij gered had inzetten om anderen te helpen en voor hen op te komen. De clinics zijn voor iedereen en niet alleen gericht op kinderen, want volwassenen pesten elkaar soms ook. Ik doe ook veel teambuilding voor bedrijven.”

Trigger

Centraal tijdens de clinics staat het creëren van veiligheid. “Je ziet het al meteen als kinderen binnenkomen, sommigen lopen een beetje voorovergebogen, terwijl anderen alle aandacht naar zich toe trekken door een grote bek op te zetten. Die pak ik meteen aan. Je hoeft helemaal niet stoer te doen. Het belangrijkste is dat ik aandacht geef; ik ben er echt voor hen. Dat is al zo’n enorme trigger. Ik probeer een bepaalde dynamiek te creëren en kinderen zelfvertrouwen te geven. Dan gaan ze voor je werken en dat is mooi. Het leuke vind ik dat het niet uitmaakt welke sport je doet. Iedereen kan wel wat. Ik heb een sponsor en geef tijdens de clinics prijzen weg aan diegene die het beste samenwerkt of die sociaal goed is.”

Lachen

Kinderen te zien lachen, daar doet de voormalig sportman het voor, vertelde hij. “Soms blijkt een clinic zo succesvol dat iemand daarna niet meer suïcidaal is. Maar ik ben geen psychiater en mensen redden is niet het doel op zich. Ik ben ervaringsdeskundige en wil vanuit mijn eigen verhaal bewustwording creëren.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Meer uit Reimerswaal

De Trappers in Krabbendijke houdt promotierit

KRABBENDIJKE - Bij fietsvereniging T.C. De Trappers uit Krabbendijke start zaterdag 1 april het zomerseizoen. ‘De openingsrit heeft een speciaal karakter, want ook niet-leden zijn welkom’, laat de club weten.

12 uur geleden
Zumba Kids Krabbendijke verwelkomen nieuwe leden

KRABBENDIJKE - Allerlei verenigingen in Reimerswaal, zoals de Zumba Kids in Krabbendijke, zetten deze weken hun deuren open voor belangstellenden, zodat zij gratis de sfeer kunnen proeven. Zo hopen de clubs op nieuwe leden en kunnen kinderen laagdrempelig een nieuwe hobby uitproberen.

15 uur geleden
Mozart in Yerseke zet deur open voor belangstellenden

YERSEKE - Muziekvereniging Mozart in Yerseke doet mee aan de kennismakingsweken bij Reimerswaalse verenigingen. Geïnteresseerden zijn op donderdagavond welkom bij een repetitieavond in Tehaere in Yerseke.  

1 dag geleden
Ondernemers Yerseke geven honderden euro's weg met babbelaaractie

YERSEKE - Ondernemersvereniging OVY in Yerseke houdt van dinsdag 21 maart tot en met zaterdag 8 april een babbelaaractie. In deze periode krijgen klanten bij de deelnemende winkels en horeca een Zeeuwse babbelaar bij iedere aankoop. Dat kan de gelukkige snoeper 25, vijftig en zelfs honderd euro opleveren.

1 dag geleden
Sportraad Kapelle zoekt nieuwe leden

KAPELLE- De gemeente Kapelle is op zoek naar nieuwe leden voor de Sportraad. Die adviseert de gemeente op het gebied van sport, spel en bewegen, om ervoor te zorgen dat kinderen en volwassenen actief blijven. 

1 dag geleden
Recordaantal bedrijven op banenmarkt 'Werken in Zeeland'

GOES - Donderdag 30 maart van 10.00 tot 15.00 uur wordt de banenmarkt ‘Werken in Zeeland’ gehouden in theater de Mythe in Goes. Het doel van de banenmarkt is om werkgevers en werkzoekenden op een laagdrempelige manier met elkaar in contact brengen om te kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen.

1 dag geleden
Vermoedelijke inbreker aangehouden in Kapelle

KAPELLE - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een vermoedelijke inbreker aangehouden aan de Postweg. De man zit vast en zal zondag worden verhoord. 

3 dagen geleden