
'Helft werknemers ontvangt wel eens minder loon dan afgesproken'
CAPELLE A/D IJSSEL (ANP) - Bijna de helft van de Nederlanders ontvangt wel eens minder salaris dan afgesproken. In krap een op de tien gevallen komt dit zelfs vaak voor, concludeert HR-dienstverlener en loonstrookverwerker ADP na onderzoek. Nederlanders houden sinds corona hun loonstrookje scherper in de gaten, ook omdat meer mensen sinds de crisis moeite hebben met het beheer van het huishoudboekje. Overigens komt het ook veelvuldig voor dat er meer loon wordt ontvangen.
In vergelijking met andere landen lijken zaken in Nederland over het algemeen goed geregeld. Wereldwijd gaat het in 63 procent van de gevallen wel eens mis. Vooral voor jongeren in de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar loont het salaris te checken. Ook werknemers met een essentieel beroep krijgen vaker minder overgemaakt dan is afgesproken.
In Nederland wordt door werkgevers over het algemeen op tijd betaald. Dankzij de technologie wordt het steeds gemakkelijker om het loon bij te houden. Bijna driekwart van de werknemers hier geeft aan dat zij zelden of nooit te laat worden uitbetaald. Voor het onderzoek zijn 32.471 werknemers in zeventien landen, waaronder Nederland, bevraagd over thema's die spelen op de werkvloer. Daarbij is ook gekeken naar hoe werknemers en werkgevers tot nu toe zijn omgegaan met de coronapandemie.
Extra taken
Uit vrees voor het behoud van hun baan zag driekwart van de werknemers zich gedwongen extra taken op zich te nemen. Verder steeg het onbetaald uitvoeren van overwerk tot gemiddeld 9,2 uur per week, waar dat een jaar eerder 7,3 uur was. ADP benadrukt wel dat er grote verschillen zijn per regio's en landen.
Uit het onderzoek komt ook naar voren dat bij het beheer van het huishoudboekje vaker een beroep wordt gedaan op een of meerdere apps om geldzaken te regelen. Met name jongvolwassenen letten beter op hun geld sinds corona. ADP noemt het verder opvallend dat een ruime meerderheid van de werknemers liever gespreid in plaats van één keer per maand het salaris wil ontvangen.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
4 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
4 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
5 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
6 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
6 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
7 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
9 uur geleden