Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Helft Nederlanders heeft slimme apparaten in huis'

'Helft Nederlanders heeft slimme apparaten in huis'

‘S-HERTOGENBOSCH (ANP) - De helft van de Nederlandse huishoudens heeft slimme apparaten in huis. Het gaat bij deze ongeveer 4 miljoen huishoudens bijvoorbeeld om een slimme thermostaat of slimme verlichting en schakelaars. Dat meldt onderzoeksbureau Multiscope op basis van onderzoek onder zo'n 5200 mensen. De markt voor deze gadgets is het afgelopen jaar met bijna een vijfde gegroeid tot zo'n 2,9 miljard euro.

Slimme apparaten zijn verbonden via het internet en kunnen met elkaar communiceren of op afstand worden bediend. De meeste huishoudens hebben een slimme speaker of slimme apparatuur in de categorie verlichting en schakelaars, meldt het bureau. In die laatste categorie zit ook de sterkste groei. Momenteel heeft 50 procent van de huishoudens een of meerdere slimme apparaten in huis. In 2020 was dit nog 42 procent en in 2018 was dit 36 procent.

Gemak en comfort zijn de belangrijkste drijfveren om de producten te kopen, stelt het rapport. Ook kostenbesparing wordt vaak genoemd. "Dat zijn vooral mensen die slimme verlichting en thermostaten kopen", legt een woordvoerder uit. "Op de lange termijn werken die kostenbesparend. Ledverlichting gaat bijvoorbeeld langer mee. Ook werken deze producten energiebesparend, ze gaan vanzelf aan of uit." Mensen die geen slimme apparaten hebben geven aan dat huidige apparaten nog voldoen of dat ze de toegevoegde waarde van deze producten niet zien.

Meer uit Financieel

TNO en Japans techbedrijf gaan samenwerking aan in Eindhoven

EINDHOVEN (ANP) - Onderzoeksinstituut TNO gaat samenwerken met het Japanse techbedrijf Dai Nippon Printing (DNP). Ze richten zich op de ontwikkeling van technologie voor snelle gegevensverwerking tegen lager energieverbruik. Door de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) is daar grote behoefte aan, aldus TNO. De ontwikkeling vindt plaats op de High Tech Campus in Eindhoven.

55 minuten geleden
Bitcoin zet recordjacht voort

NEW YORK (ANP/RTR) - De bitcoin zet zijn recordjacht voort. Vrijdagochtend steeg de waarde van de bekendste digitale munt tot meer dan 118.000 dollar. De koers wordt vooral gedreven door de vraag van institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, en het cryptovriendelijke beleid van de Amerikaanse regering onder president Donald Trump.

1 uur geleden
Londen Heathrow wil miljarden investeren in verbeteren luchthaven

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Luchthaven Heathrow wil 10 miljard pond (omgerekend 11,6 miljard euro) investeren. Dat geld moet onder meer gaan naar het herinrichten van terminals en het verbeteren van de punctualiteit met behulp van kunstmatige intelligentie. Het Londense vliegveld heeft daarvoor een investeringsplan ingediend bij de Britse luchtvaartautoriteit.

1 uur geleden
Samsung onthult dit jaar trifold-vouwtelefoon

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Samsung Electronics wil later dit jaar beginnen met de verkoop van zijn eerste trifold-vouwtelefoon. Dat is een vouwbare smartphone met drie schermpanelen die samenklappen, waardoor het toestel compacter is dan een standaard smartphone.

1 uur geleden
Trump denkt aan standaardheffing van 15 tot 20 procent

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump wil de meeste landen importheffingen van 15 tot 20 procent opleggen, zei hij tegen nieuwszender NBC News. Dat tarief zou gelden voor producten uit landen waarvoor de Amerikaanse regering geen specifiek tarief heeft aangekondigd in een brief.

1 uur geleden
Nederlandse export van goederen neemt licht toe

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in mei licht gestegen. De groei viel wel terug ten opzichte van een maand eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er vooral meer chemische producten en machines uitgevoerd. De groei kwam uit op 0,5 procent.

2 uur geleden
Aantal faillissementen daalt fors in juni

DEN HAAG (ANP) - Het aantal faillissementen is in juni fors afgenomen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 313 bedrijven failliet verklaard. Dat zijn 69 faillissementen minder dan in dezelfde maand een jaar eerder, een daling van 18 procent. Vergeleken met mei daalde het aantal faillissementen met 11 procent.

2 uur geleden